Djokovič v päťsetovej finálovej dráme zdolal Thiema, vyšvihol sa na pozíciu svetovej jednotky

Djokovič v päťsetovej finálovej dráme zdolal Thiema, vyšvihol sa na pozíciu svetovej jednotky

Bratislava 2. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Lee Jin-man)

 

Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil, že je kráľom Australian Open. V nedeľu už ôsmykrát zdvihol nad hlavu víťaznú trofej v Melbourne, vo finále ako druhý nasadený hráč triumfoval nad turnajovou päťkou Rakúšanom Dominicom Thiemom po päťsetovej bitke 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. V Aréne Roda Lavera po vyše štyroch hodinách premenil hneď prvý mečbal. Djokovič a Thiem sa vo vzájomnom zápase stretli po jedenásty raz, Srb vylepšil vzájomnú bilanciu na 7:4

Na snímke srbský tenista Novak Djokovič (vpravo) a rakúsky tenista Dominic Thiem

V prvom sete Djokovič pomerne rýchlo viedol 3:0. Húževnatý Rakúšan však vyrovnal na 4:4 a napriek tomu, že v koncovke úvodného setu opäť prehral vlastné podanie, od toho druhého však čoraz viac získaval kontrolu nad priebehom duelu. Na Djokoviča za stavu 1:1 na sety na Djokoviča doľahol zbabraný záver druhého dejstva, čo Thiem využil a tretí set vyhral 6:2. Vzápätí sa však opäť “karta obrátila” – Djokovič si vynútil rozhodujúci piaty set, v ktorom aj vďaka bohatším skúsenostiam dotiahol náročný duel do víťazného konca.

Reklama

Zverenec Gorana Ivaniševiča a Mariána Vajdu získal 17. grandslamový titul a ako bonus k tomu dostal aj post svetovej jednotky. Na vrchole v pondelok vystrieda Španiela Rafaela Nadala, ktorý tam bol od novembra minulého roku. V historickom poradí podľa zisku grandslamových titulov je na čele stále Roger Federer s 20 prvenstvami, druhý je Nadal s devätnástimi a tretí Djokovič so sedemnástimi.

Osem titulov 32-ročného belehradského rodáka na Australian Open je rekordom nielen tzv. open éry, ale aj celej histórie majstrovstiev Austrálie. Domáci Roy Emerson a Švajčiar Roger Federer majú na konte po šesť singlových titulov. Celkovo v kariére má Djokovič aktuálne na konte 78 turnajových víťazstiev. Pre porovnanie Nadal ich má 84 a Federer 103. Absolútnym historickým lídrom je Američan Jimmy Connors so 109 titulmi vo dvojhre.

Reklama

Thiem si po tretí raz v kariére zahral vo finále na turnaji tzv. veľkej štvorky. Za sebou už má dva neúspešné pokusy proti Rafaelovi Nadalovi z ostatných dvoch rokov na Roland Garros v Paríži a teraz pridal prvé neúspešné finále v Melbourne. Dosiaľ bolo jeho stropom na južnej pologuli 4. kolo z rokov 2017 a 2018. Zverenec bývalej svetovej jednotky Čiľana Nicolasa Massúa sa nestal prvým rakúskym víťazom Australian Open v histórii. V rebríčku ATP sa 26-ročný rodák z Wiener Neustadtu posunie z piateho na štvrté miesto. Je to vyrovnanie jeho osobného maxima spred necelých troch rokov.

Djokovič sa stal len tretím tenistom v histórii, ktorý na jednom grandslamovom podujatí získal aspoň osem celkových triumfov. Na čele tohto poradia je Nadal a jeho 12 víťazných rokov na Roland Garros, 8 titulov má na konte aj Federer vo Wimbledone. Djokovič je suverénom v Melbourne aj vďaka tomu, že v súčte finálových a semifinálových účastí (16) ani raz nenašiel premožiteľa. Rovnako bezchybný je srbský tenista aj v tomto roku. K šiestim singlovým víťazstvám na ATP Cupe pridal ďalších sedem na Australian Open.

Dvojhra mužov – finále:
Novak Djokovič (Srb.-2) – Dominic Thiem (Rak.-5) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali