Moskva 8. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Dietológovia sa podelili so Sputnikom o to, koľko jedla je potrebné jesť na raňajky, aby bol človek čulý a nepociťoval hlad či je dobré meniť tradičné mlieko na súčasné módne mlieko rastlinného pôvodu, a tiež o to, na ktoré obvyklé raňajky je nutné zabudnúť
Dietológovia súhlasia, že raňajky sú nutnosť. Podľa hlavnej lekárky kliniky Výživa a zdravie Darje Rusakovej by malo byť prvé jedlo dňa dostatočne sýte.
“Je nevyhnutné, aby raňajkovali aj dospelí i deti. Mala by to byť rodinná tradícia, pretože ak sa človek nenaraňajkuje, nespustí sa metabolizmus, telo sa neprebudí a samozrejme mu bude dlho trvať, kým sa dostane do sviežej pracovnej formy,” hovorí.
Podľa nej musia byť v raňajkách bielkoviny a sacharidy. “Môžu to byť jedlá z tvarohu, vajec, povoľuje sa aj malé množstvo rýb, mäsa alebo hydiny. Za účelom získania väčšieho množstva sacharidov, sa energia môže doplniť šalátom. Ak sa venujete aktívne športu, môžete si vziať aj prílohu, napríklad kašu. Aby ste mali dlhší pocit sýtosti, môžete do kaše pridať mlieko živočíšneho alebo rastlinného pôvodu,” uviedla Rusakova a dodala, že jedla by malo byť toľko, aby sa človek potom necítil ťažko a nepohodlne.
“Ovsené vločky, pane“
Gastroenterologička Leyla Bolatčieva tvrdí, že najoptimálnejšie je na raňajky jesť ovsené vločky. Poskytujú pocit sýtosti na dlhú dobu a majú ochrannú funkciu.
“Ovsené vločky neopustia žalúdok po dlhšiu dobu, obalia steny žalúdka a majú tiež istú ochrannú úlohu. Tento obalový efekt umožňuje, že je žalúdok v pokoji, človek nemá hlad a nedochádza k podráždeniu vlastnými enzýmami a kyselinou chlorovodíkovou.“
Ako ďalej dodala, kašu je možné pripravovať tak s mliekom, ako aj s vodou. Rovnako si do kaše môžete pridať aj plátok masla na chuť.
Čo sa týka momentálne moderného mlieka rastlinného pôvodu – z kokosu, mandlí či sóje, tak odborníci na výživu sa zhodli na tom, že ak človek nemá intoleranciu na klasické mlieko, nie je nutné nechať sa týmito alternatívami unášať.
“Ľuďom, ktorí nemajú problém s toleranciou kravskej bielkoviny, sa odporúča piť klasické mlieko, pretože v podstate iba živočíšne produkty majú široké spektrum aminokyselín, obsahujú všetky potrebné aminokyseliny. V tomto prípade prehráva rastlinné mlieko,” dodáva nutričná poradkyňa.
Aktívny životný štýl
Z populárnych možností raňajok dietológovia upriamili pozornosť na tzv. anglické raňajky, ktoré zahŕňajú slaninu, vyprážané klobásky, vajcia, toasty a fazule v paradajkovej omáčke. Často sa tento typ raňajok podáva v reštauráciách a kaviarňach. Lekári súhlasia s tým, že takéto raňajky sú niekedy prijateľné, ak človek vedie aktívny životný štýl. Ako poznamenáva odborníčka na výživu Rusaková, pre ľudí, ktorí majú problémy s kardiovaskulárnym systémom či trpia obezitou, sú také raňajky kontraindikačné.
“Ak je človek zdravý a nemá problém s kardiovaskulárnym systémom, nemá vysoký krvný tlak, nie je obézny, ak človek vedie aktívny životný štýl a zaujíma sa o šport, potom nie sú také raňajky problémové. Pokiaľ má však problémy so zažívacím traktom, potom veľké množstvo tukov a cholesterolu môže poškodiť zdravie a zhoršovať priebeh chronických ochorení,” hovorí.
Bolatčieva tvrdí, že praženica sama o sebe je dobrá voľba pre prvé jedlo, pretože vajcia sú zdrojom bielkoviny. Čo sa týka jogurtu, ktorý je na raňajky celkom obľúbený, dietologička tvrdí, že v rámci prvého jedla dňa nie je zdravý, ba čo viac – je dokonca veľmi škodlivý.
“Jogurt opustí žalúdok veľmi rýchlo. Jogurt možno jesť na raňajky len vtedy, ak okrem neho v žalúdku ešte niečo zostane,” tvrdí dietologička.
A čo nápoje?
Na raňajky by sme sa ďalej mali vyvarovať šťavám z čerstvo vytlačeného ovocia a kokteilom. Tie vedú totiž ku gastritíde. Odborníci na výživu sa ďalej zhodujú na tom, že ako prvé jedlo by sme nemali jesť to, čo je príliš ostré – teda jedlá príliš korenené, príliš slané, kyslé alebo sladké. Podľa lekárov sú také potraviny príliš dráždivé pre lačný žalúdok. Čo sa týka nápojov, dietológovia odporúčajú radšej čaj namiesto kávy.