Bratislava 17. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Sú zemiaky užitočné, dajú sa jesť bez obmedzenia, ktoré spôsoby prípravy tejto potraviny sú najlepšie? O tom všetkom hovorila v rozhovore pre Sputnik dietologička, terapeutka Federálneho výskumného ústavu stravovania a biotechnológie Tamara Pruncevová
Zdravý človek môže jesť pokrmy zo zemiakov hoci aj každý deň, toto mu neuškodí, myslí si lekárka. Len je lepšie sa večer neprejedať a dávať pozor, aby telesné aktivity zodpovedali jedálničku, dodala dietologička.
Zemiaky obsahujú veľa vitamínov. 400 gramov tejto zeleniny dokážu napríklad zabezpečiť dennú potrebu vitamínu C, spresnila dietologička. Obsahujú tiež bielkoviny, kalcium, kálium, horčík a fosfor. Obsahujú tiež sacharidy, ľudia s cukrovkou by sa však nemali úplne vzdať zemiakov, pokračovala Prunceovová.
“Škrob obsiahnutý v zemiakoch sa dlho trávi, čo umožňuje vyhnúť sa skokom cukru v krvi,” vysvetlila.
Reklama
Dietologička poradila variť zemiaky v menšom množstve vody, alebo zapekať nelúpané.
“Najužitočnejšie zemiaky sú zapečené nelúpané alebo uvarené v menšom množstve vody. Ide o to, že užitočné látky a minerály nie sú v zemiakoch rozdelené rovnomerne, viac ich je na povrchu, preto nie je dobré dlho držať zemiaky vo vode,” povedala.
Nesprávna príprava zemiakov spôsobí stratu ich užitočných vlastností, varovala lekárka.
“Najškodlivejší pokrm zo zemiakov sú vyprážané vo fritéze. Kvôli termickému spracovaniu sa ničia prakticky všetky užitočné látky, vitamíny a minerály. Kvôli tomuto spôsobu zostáva v zemiakoch veľa tuku. Opekané zemiačiky sa od nich prakticky nelíšia, pretože sa mení len spôsob strúhania,” povedala dietologička.