Madrid 27. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Španielska dietologička Maria Merino v rozhovore pre noviny La Vanguardia uviedla niekoľko potravín, ktorým by sa mala venovať osobitná pozornosť
Podľa odborníčky na potraviny totiž práve tieto produkty najčastejšie spôsobujú otravu jedlom.
Vajíčka v hlavnej úlohe
V prvom rade ide o vajcia. Dietologička pripomenula, že musia byť za každú cenu uchovávané v chladničke a nesmú byť umývané.
Taktiež dodala, že by ľudia nemali nechávať na stole, pri izbovej teplote, jedlo, v ktorom je majonéza alebo iná zálievka z vajec. Po podaní musia byť tieto šaláty vyčistené v chladničke. Také jedlá, napríklad šaláty, tak musia byť po servírovaní uložené do chladničky.
Ryby a morské plody
K ďalším potravinám, ktoré Merino spomenula, patria bezpochyby ryby a morské plody. Varovala, že práve oni často spôsobujú otravu. Dodala tiež, že je vhodné nakupovať ich na overených miestach, ktoré spĺňajú hygienické normy.
“V každom prípade by ryby mali byť zmrazené najmenej 72 hodín pred konzumáciou,” vysvetlila.
Pozor na kuracie mäso!
Odborníčka v rozhovore prezradila, že by ľudia rozhodne nikdy nemali jesť surové kuracie mäso. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá: kvôli salmonelóze a stafylokokom. Práve preto by dané mäso malo byť vždy tepelne upravené.
Zároveň pripomenula, že by sa ľudia mali zakaždým uistiť, kde nakupujú aj iné druhy mäsa, najmä také, ktoré kupujú na prípravu pokrmov ako je tatarák.
Nebezpečné ovocie a zelenina
Merino v neposlednom rade tiež pripomenula, že je potrebné ovocie a zeleninu pred konzumáciou vždy dôkladne umyť. Ľuďom potom odporučila, aby na to používali misku s vodou a citrónovú šťavu.
Surová zelenina vs. ľudská čreva
Nedávno tím výskumníkov z Harvardskej univerzity v USA zistil, aký vplyv má surová zelenina na funkciu čriev.
Autori tohto výskumu dospeli k záveru, že konzumácia zeleniny bez tepelného spracovania má rad negatívnych následkov pre trávenie. Tieto potraviny ničia užitočné baktérie, ktoré pomáhajú organizmu v trávení a prispievajú k posilneniu imunity.
Uvádza sa, že bol prieskum najprv realizovaný na laboratórnych hlodavcoch. Živočíchy rozdelili na štyri skupiny, z ktorých každá mala vlastné krmivo. V prvých dvoch skupinách to bolo surové mäso a sladké zemiaky. V tretej a štvrtej skupine kŕmili hlodavce rovnakými potravinami, ale varenými, smaženými, alebo dusenými.
Výsledky pokusu svedčia o tom, že zvieratá, ktoré požívali spracovanú zeleninu, mali veľmi odlišnú mikroflóru, pretože surové potraviny ničili užitočné baktérie, ale tie tepelne spracované naopak pomáhali ich tráveniu.
Neskôr vedci zopakovali tento pokus na ľuďoch. Vplyv surovej zeleniny na organizmus bol rovnaký.