Deutsche Welle: V hlavnom meste Nemecka otvorili prvú “liberálno-demokratickú mešitu”. Nesie šokujúci názov a imámkou je feministka

Deutsche Welle: V hlavnom meste Nemecka otvorili prvú “liberálno-demokratickú mešitu”. Nesie šokujúci názov a imámkou je feministka

Berlín 21. júna 2017 (HSP/Foto:Screenshot Deutsche Welle)

 

Nádejná sekularizačná inštitúcia pre moslimov? V Berlíne otvorili prvú „liberálno-demokratickú“ mešitu s pomerne zaujímavým názvom – mešita je totiž pomenovaná po dvoch dosť odlišných osobnostiach. Je to mešita Ibn Rushda-Goetheho…

Reklama

Perličkou je aj to, že imámom tejto mešity, presnejšie imámkou, je nemecká obhajkyňa ľudským práv a feministka tureckého pôvodu Seyran Atesová. Ďalším prekvapením je to, že sa v tejto mešite muži a ženy môžu modliť spoločne, a nevyžaduje sa ani to, aby ženy mali hidžab. Je to skutočne „liberálno-demokratická“ mešita nového druhu…

Reklama

Nemecký denník Deutsche Welle uvádza, že nová mešita pomenovaná po stredovekom arabskom filozofovi a slávnom nemeckom básnikovi sa nachádza na druhom poschodí evanjelického kostola sv. Iohana a má plochu cca 90 metrov štvorcových. Seyran Atesová komentujúc tieto novinky pre médiá prízvukuje, že nevymýšľa nové náboženstvo, ale iniciuje reformy v islame, ktoré bolo treba dávno urobiť.

Feministka hovorí o rovnoprávnosti mužov a žien nielen v „civile“, ale aj v kostole, teda v mešite. Prízvukuje, že jej mešita je otvorená aj pre gejov a lesbičky. Poukazuje na to, že sa v tejto mešite môžu spoločne modliť aj moslimovia rôznych „skupín“ – šiíiti, suniti a iní.

Na otvorení nového chrámu – mešity sa zúčastnila aj ďalšia známa obhajkyňa ľudských práv a feministka Saida Kellerová-Messahliová zo Švajčiarka, rodáčka z Tunisu, ktorá podporuje všetky reformy navrhované Seyran Atesovou. Nová imámka pre médiá prezradila, že zrealizovať projekt sa jej podarilo až po 8 rokoch a vôbec nemala veľkú podporu v radoch miestnych moslimov. Navyše mala problémy so získaním povolenia na otvorenie podobnej  mešity. Vo vybavení povolení jej pomáhala pastorka Sabina Röhmová, ktorá podporila, ako prízvukovala, „iniciatívu liberálnych moslimov“…

Zatiaľ nemecké médiá nezverejnili reakciu imámov z iných nemeckých mešít a moslimovia, ktorí začali navštevovať mešitu Ibn Rushda-Goetheho, sa obávajú útokov zo strany svojich radikálnych kolegov. Seyran Atesová pre Deutsche Welle povedala, že je v stálom kontakte s políciou a je pripravená čeliť útokom zo strany radikálov.

Reklama

Tvrdí, že demokracia umožňuje každému žiť so svojou vierou a že nemá problémy s tradičnými konzervatívnymi moslimami. „Hlavné je, aby dodržiavali ľudské práva a nebrali mi právo byť takou moslimkou, akou chcem byť,“ zdôraznila imámka mešity Ibn Rushda-Goetheho Seyran Atesová.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali