Deti zaujímalo, či treba na prácu poslanca parlamentu absolvovať IQ test

Deti zaujímalo, či treba na prácu poslanca parlamentu absolvovať IQ test

Bratislava 28. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Deti mali na ministrov prichystaných viac ako 30 otázok

Prečo stavia Slovensko drahé diaľnice, z akého dôvodu nie je vždy miesto vo vlaku zadarmo či prečo Slovensko kúpilo do vládnej letky práve lietadlo Airbus A-319. Na tieto a ďalšie témy boli dnes zvedavé deti z Detskej Univerzity Komenského v rámci simulovanej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Na ich otázky dnes odpovedali predseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS), minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) a štátny tajomník na ministerstve dopravy Viktor Stromček (Smer-SD).

Reklama
Na snímke študenti 15. ročníka Detskej Univerzity Komenského počas Hodiny otázok s poslancami Národnej rady SR a členmi vlády SR

Deti mali na ministrov prichystaných viac ako 30 otázok. Bastián bol zvedavý na to, prečo Slovensko do vládnej letky zakúpilo práve Airbus A-319. Podľa štátneho tajomníka rezortu dopravy Stromčeka to bola najvýhodnejšia ponuka a je to lietadlo, ktoré je vyrábané v rámci EÚ a náklady na údržbu sú neporovnateľne nižšie ako u doterajších lietadiel. Minister Kažimír sa do diskusie zapojil ako človek, ktorému pristáli na stole faktúry za tieto lietadlá. „Snažili sme sa za čo najlepšiu cenu dostať najlepší výkon,“ odpovedal a zároveň sa priznal, že je “skrblík”. „S obrovskou ťarchou na srdci dávam súhlas na platbu hocičoho, ale v tomto prípade si myslím, že to bolo na mieste,“ opísal.

U detí prevládali najmä otázky z ekonomiky. Napríklad Michala zaujímalo, prečo sa mu často pri neskoršom príchode na stanicu stáva, že už musí vo vlakoch platiť, hoci by mali byť zadarmo. Pýtal sa, či to nie je diskriminačné, keď majú vlaky zadarmo takú malú kapacitu. Stromček mu však vysvetlil, že cestujúci zadarmo nie sú jedinými pasažiermi vo vlakoch. „Práve preto sme museli dať nejaké hranice, kde je bezodplatná doprava a hneď, ako sa už minie kapacita, je daná k dispozícii aj ostatným cestujúcim,“ opísal. Odporučil mu preto, že je lepšie plánovať si cestu vlakom vopred. „Nič v živote nie je zadarmo. Ak nechodíš načas a musíš platiť, to rozhodne nie je diskriminačné,“ reagoval na otázku aj minister financií Kažimír. Pripomenul mu, že za vlaky musia železnice, a teda štát platiť z daní daňových poplatníkov, čiže rodičov všetkých.

Reklama

Malého poslanca Pavla zase zaujímal názor ministra financií Kažimíra na virtuálnu menu bitcoin. On totiž spolu s otcom do nej investovali a zarobili na tom za jeden mesiac 100 percent. „Mrzí ma, že nemôžem vidieť tvoje daňové priznanie,“ reagoval Kažimír. Keď na tom získali 100 percent, možno by z toho mohlo byť niečo aj pre Slovenskú republiku.

Petra sa pýtala, či pred pôsobením v Národnej rade musí podstúpiť IQ test a ako sa predseda parlamentu vyrovnáva s kritikou. „Napríklad takú vetu, citujem, pán Danko, aký je to pocit byť kapitánom lode Slovensko, ktorá sa pod vaším vedením úspešne potápa,“ opýtala sa. „Teraz si mi naložila,“ zareagoval Danko s tým, že sa s takouto kritikou musí vyrovnať s úsmevom. Podľa Danka, samozrejme, keď sa človek uchádza o post poslanca, nemusí absolvovať IQ test. Zároveň upozornil, že deti sa musia naučiť prijímať informácie komplexne. „Nestačí prečítať jednu správu, ale treba si pozerať nielen facebook, treba si pozrieť aj iné médiá,“ zdôraznil Danko, ktorý požiadal deti, aby neverili všetkému, čo vidia na sociálnej sieti a vyzval ich, aby si robili svoj vlastný názor.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali