Demonštranti podali trestné oznámenie na Václava Klausa za výrok o platených autobusoch. Hnutie Milión chvíľok rozhodnutie polície nepoteší

Demonštranti podali trestné oznámenie na Václava Klausa za výrok o platených autobusoch. Hnutie Milión chvíľok rozhodnutie polície nepoteší

Praha 14. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Niekoľko občanov v júni podalo trestné oznámenie na bývalého prezidenta Václava Klausa za jeho slová o “zaplatených demonštrantoch” prednesené na TV Prima krátko pred najväčšou protivládnou demonštráciou na pražskej Letnej. Polícia túto kauzu vyšetrila a nenašla príznaky ohovárania, ponúkla však demonštrantom, aby vec riešili občianskoprávnej cestou

Na snímke Václav Klaus

Trestné oznámenie na Václava Klausa bolo podané pre trestný čin ohovárania. V relácii Partie, ktorá je vysielaná na TV Prima, vyhlásil, že ľudí na akciu zvážajú zadarmo autobusy a ešte dostávajú zaplatené. Jeho slová o tom, že zvolané demonštrácie sú v skutočnosti protesty neuznaných ľudí, ktorí sú frustrovaní tým, že nevyhrali voľby, naštvala účastníkov.

Reklama

Polícia situáciu prebrala a dospela však k tomu, že Klaus sa svojím výrokom trestného činu ohovárania nedopustil. Navyše podľa nej kvôli tomu, že bolo na akcii asi 250 tisíc ľudí, nemožno dokázať, že tvrdenie Klausa je nepravdivé.

“Nie je k dispozícii kompletný zoznam účastníkov demonštrácie, ktorých malo byť okolo 250 tisíc, takže s istotou sa nedá predmetné tvrdenie označiť za nepravdivé,” cituje portál Aktuálně.cz vysvetlenia policajného komisára.

Reklama

 

Boj o pravdu pokračuje

Policajt v upovedomení pripomína, že sa proti Klausovmu obvineniu môžu brániť aj občianskoprávnou cestou, v ktorej ľudia môžu vyžadovať ospravedlnenie či odškodnenie.

Napríklad pesničkár Ziggy Horváth, ktorý podal na Klausa trestné oznámenie, je pripravený sa brániť ďalej. Než pôjde do občianskoprávneho sporu, chce podať trestné oznámenie ešte na prokuratúre.

Portál Aktualne.cz uvádza názor právnika Michala Sýkoru, podľa ktorého nie je postup polície chybný. Tvrdí, že pre to, aby išlo o trestný čin, musí ohováranie spĺňať určité kritériá. “Musí sa to človeka nielen dotknúť, ale pre účely trestného práva tiež ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov či ho poškodiť v medziľudských vzťahoch, a to nielen bežnou mierou, ale značnou mierou. To znamená, že to musí mať určitú intenzitu, aby to dosahovalo trestnoprávnu rovinu. Všetko ostatné, čo je pod touto mierou, spadá do občianskeho práva,” vysvetľuje Sýkora.

Reklama

 

Klaus sa už ospravedlnil, demonštranti však nie sú spokojní

Komplikáciou k potrestaniu môže byť aj fakt, že sa Klaus o niekoľko dní neskôr za pôvodné slová ospravedlnil. Na webových stránkach svojho inštitútu k svojmu výroku dodal, že informácie o zaplatených demonštrantoch dostal od niekoľkých zdrojov. “Ak sa nezakladá na pravde, potom sa za jej použitie v televíznom rozhovore ospravedlňujem,” napísal Klaus.

Takéto ospravedlnenie však ľuďom, ktorí na neho podali trestné oznámenie, nestačí. “To nebolo ospravedlnenie. Na stránkach jeho bezvýznamného inštitútu zablekotal akési podmienené ospravedlnenie, čo by, keby ‘. V televízii žiadny podmieňovací spôsob nebol, tam to povedal natvrdo,” hovorí Horváth. Požadujem, aby Klaus vystúpil v televízii Prima s tým, že klamal a ospravedlnil sa tam.

“Veľa ľudí si môže povedať – hej, veď ten Horváth to robí za prachy, veď to hovoril prezident Klaus v televízii. V tom je to nebezpečenstvo,” vysvetľuje Horváth, prečo mu vyjadrenia bývalej hlavy štátu vadia.

Reklama

 

Demonštrácia proti Babišovi

V Českej republike prebiehajú najväčšie demonštrácie od roku 1989. Ich organizátorom je iniciatíva Milión chvíľok pre demokraciu, ktorá požaduje demisiu ministerky spravodlivosti Marie Benešovej a premiéra Babiša kvôli jeho kauze Bocianie hniezdo a kauze európskych dotácií.

Najväčšie demonštrácie prebehli v nedeľu na pražskej Letnej. Akcie sa zúčastnilo okolo 250 000 ľudí a množstvo českých politikov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali