Ďalšie zjednocovanie na politickej scéne: JUDr. Marek Géci a Priama demokracia posilnia ŽIVOT – NS

Ďalšie zjednocovanie na politickej scéne: JUDr. Marek Géci a Priama demokracia posilnia ŽIVOT – NS

Bratislava 7. mája 2021 (HSP/Foto:archív)

 

Snaha integrovať národných politikov a národné politické strany, ktoré nie sú v politickej izolácii bola pred dvomi týždňami na volebnom sneme strany ŽIVOT – NS definovaná ako jedna z jej priorít

zakladateľ politickej strany ŽIVOT-NS a právnik JUDr. Marek Géci
Na snímke zakladateľ politickej strany ŽIVOT-NS a právnik JUDr. Marek Géci

Popri strane KDŽP, ktorú založili Kuffovci, agrárnej strane Doma Dobre bývalého ministra pôdohospodárstva, sa najnovšie k politickému projektu ŽIVOT – NS pridáva aj politická strana Priama demokracia na čele s právnikom JUDr. Marekom Gécim. Ten podľa zverejnených informácií bude v ŽIVOT – NS zastávať funkciu podpredsedu.

Reklama

Strana Priama demokracia kladie dôraz predovšetkým na otázku sfunkčnenia referenda a posilňovanie práv a slobôd občanov. Predseda strany Marek Géci zriadil počas koronakrízy tím právnikov, ktorí bezplatne pomáhajú ľuďom pri ochrane ich práv. Na facebookovom profile pravidelne radí občanom ako postupovať pri sporoch so štátom a zamestnávateľmi.

Marek Géci v utorok na tlačovej konferencií s predsedom ŽIVOT – NS Tomášom Tarabom predstavil návrh ústavného zákona, ktorým by sa doplnilo v ústave referendum ako možnosť, ktorou sa skracuje volebné obdobie parlamentu. Práve absencia tejto možnosti v ústave je dôvodom, ktorý používajú odporcovia referenda a hovoria o ňom ako o protiprávnom akte.  Po zmene ústavy, ktorú navrhol Taraba s Gécim, by ústavný súd podľa súčasného právneho stavu sa nemohol otázkou referenda ani zaoberať a to ani v prípade, že by sa prezidentka s takouto žiadosťou na ústavný súd obrátila.

Reklama

 

Marek Géci: Právne som pomohol stovkám prípadov zúfalých občanov a preto viem, čo v politike treba robiť

HS: Pán Géci, boli ste posledné mesiace známy nie ako politik, ale ako právnik, ktorý výrazným spôsobom bezplatne poskytoval občanom právnu pomoc v ich sporoch so štátom a zamestnávateľmi v čase boja s koronou. Aká je to skúsenosť?

Géci: Máte pravdu. Bol som konfrontovaný doposiaľ s viac ako 1200 prípadmi, stihli sme zatiaľ určitú formu pomoci a poradenstva poskytnúť pri vyše 400 prípadoch. Samozrejme, že chceme pomôcť každému, ale narážame na kapacitné možnosti a pomlžeme každému. Pomohol som stovkám zúfalým občanom, ktorí boli vyslovene napadnutí štátom na ich základných a nedotknuteľných právach a slobodách. Ako politik viem, aká je situácia vážna a čo treba bezodkladne robiť. Ak sa politicky na základe týchto poznatkov nezaktivizujeme, nebudeme ich vedieť zvrátiť a napraviť škody.

HS: Pri viacerých rozhodnutiach štátu sa hovorí o sanitárnej totalite. Ako ďaleko sme od nej?

Reklama

Vláda ukázala, že nemá žiadnu úctu pred právami a demokraciou, sú to len bezobsažné slová. Inak by nemohli prijať zákony, ktoré z nevoleného hlavného hygienika urobili inštitúciu, cez ktorú obchádzajú volený parlament, nedali by mu právo zatvárať sektory hospodárstva a ničiť ľuďom živnosť bez náhrady škôd, nedali by mu právo experimentovať so zdravím detí ako podmienky ich účasti na vzdelávaní. Na druhej strane sme svedkami ako mesiace nekonali orgány a inštitúcie, ktoré majú povinnosť brániť zákonnosť. Stojíme pred úlohou sa postaviť nielen týmto tendenciám, ale urobiť pozitívnu nápravu a to sa dá len cez politiku a priamu demokraciu, ktorú presadzujem.

Tento týždeň ste iniciovali prijatie ústavného zákony, ktorý by de facto zamedzil snahám zmariť referendum o predčasných voľbách. O čo ide?

Áno som rád, že s poslancami okolo Tomáša Tarabu sa nám podarilo urýchlene reagovať na slová ministerky Kolíkovej, ktorá referendum, teda zvrchovanú moc občana rozhodovať o veciach verejných, považuje za protiprávny akt. Zaznievajú signály, že prezidentka je pod tlakom, aby dala referendovú otázku na ústavný súd a tam referendum zablokujú a hodia to politici na sudcov. My sme prišli s elegantným riešením, ktoré nedá šancu politikom túto hru hrať.

Akým spôsobom?

Na konci roka vládna koalícia si zmenila ústavu, kedy zakázali ústavnému súdu vykladať ústavné zákony.  My sme teraz navrhli, aby ústavným zákonom sme stanovili, že referendum o predčasných voľbách je možné a ústavné. Takže ústavný súd by sa nemal k čomu ani vyjadrovať a referendum by nevedeli takýmto podlým spôsobom potopiť.

Reklama

Ohlásili ste integráciu členskej základne Priamej demokracie, ktorej ste predsedom, so stranou ŽIVOT -. Národná strana, v rámci ktorej sa začínajú združovať národné a kresťanské sily. Aká je Vaša vízia?

Presne tak. Vidíme pred čím Slovensko stojí. Máme tu liberálne strany, ktoré posilňujú a potom tu máme fragmentovanú národnú scénu, ktorá je buď bezvýznamná alebo tie strany sú v úplnej politickej izolácii, kedy ich každá politická strana vylúčila zo spolupráce. Je jasné, že ak to takto zostane, v blízkej budúcnosti budeme mať liberálnu vlády Hlas-SaS-Progresívne Slovensko. Zabrániť tomu je náš cieľ a preto ideme integrovať všetkých, ktorí nie sú v politickej izolácií, pretože ak neviete byť vo vláde, neviete ničomu zabrániť ani presadiť. Tieto moje kritéria spĺňa ŽIVOT – Národná strana.

V politickej strane budete na poste podpredsedu. Kde vidíte svoje hlavné zameranie?

V agende, ktorú som zastával doposiaľ. Tvoríme silný tím odborníkov. Podpredsedami sú aj Vladimír Chovan, podľa mňa najlepší expert na poľnohospodárstvo na Slovensku, bývalý minister. Ján Podmanický je úspešný starosta, dlhoročný poslanec parlamentu a vážená osobnosť, ktorá svoje pôsobenie vždy smerovala na posilnenie kresťanskej a sociálnej politiky. Filip Kuffa je odborníkom pre ochranu prírody, ktorá nie je v konflikte s človekom. Mám prehľad o tom, kto všetko do strany postupne bude prichádzať a verím, že sa podarí postaviť kompetentnú národnú stranu, ktorá nie je a nebude na rozdiel od ostatných v žiadnej politickej izolácii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali