Pomsta za Solejmáního ukončená: USA nehlásia žiadne obete, Trump môže nereagovať na útok a zároveň si zachovať svoju tvár

Pomsta za Solejmáního ukončená: USA nehlásia žiadne obete, Trump môže nereagovať na útok a zároveň si zachovať svoju tvár

Teherán 8. januára 2020 (HSP/Foto: TASR/AP-Khalid Mohammed)

 

Irán v stredu v noci  a ráno odpovedal raketovým útokom na základne v Iraku na americký atentát na generála Solejmáního. Podľa informácií dostupných redakcii iránske rakety podľa všetkého zasiahli irackú časť základní a Američania nezaznamenali žiadne straty

Na snímke demonštrant máva irackou zástavou počas protestu v súvislosti so stredajšími iránskymi útokmi na dve vojenské základne v Iraku neďaleko Námestia Tahrír v Bagdade v Iraku 8. januára 2020.

V noci na stredu Iránske revolučné gardy vyhlásili, že začali operáciu pomsty za vraždu Solajmáního: Teherán vystrelil rakety triedy zem  zem na základňu Ajn alAsad a základňu v Irbile.

Reklama

Irackí predstavitelia dnes informovali, že krátko po polnoci dostali varovanie z Iránu, že dôjde k útokom na vojenské základe, na ktorých pôsobí armáda Spojených štátov. Uviedol to iracký premiér Adel Abdul Mahdi.

V správe pre Irak sa uvádzalo, že Irán začne alebo sa chystá začať útok v reakcii na zabitie Gsema Solejmáního. Mahdi dodal, že vo varovaní neboli spomenuté konkrétne miesta útokov.

Reklama

Zároveň Irak v priebehu noci dostal správu od USA, v ktorej sa uvádzalo, že iránske rakety atakujú leteckú základňu Al Asad v provincii Anbar a leteckú základňu Harir v provincii Irbil.

Iračania ozrejmili, že medzi 01:45 a 02:15 h. miestneho času 22 rakiet zasiahlo ich vojenské základne. Sedemnásť bolo vystrelených na leteckú základňu Al Asad. Dve z nich dopadli v neďalekej oblasti Hitan, západne od mesta Hit, a nevybuchli.

Ďalších päť rakiet bolo vystrelených na medzinárodné koaličné veliteľstvo v Irbile.

 

Nekonzistentné informácie o obetiach

Reklama

Všetky relevantné médiá tvrdia, že nedošlo ku žiadnym stratám na životoch – potvrdila to ako americká strana, tak aj iracká (podľa BBC), ktoré fungujú na dotknutých základniach. Potvrdzujú to vyhlásenia armád USA a Iraku nehlásila straty na ľudských životoch.

Médiá v Iráne však uviedli, že útok iránskych rakiet na základne v Iraku si vyžiadal až do 80 obetí. Uviedol to iránsky televízny kanál Press TV na Twitteri, od ktorej to prevzali viaceré iné médiá. No vzápäti aj samotná Press TV uviedla, že informácie o obetiach nemá vôbec potvrdené.

 

Útokom sa pomsta za Solejmáního skončila

Novinárka Tereza Spencerová pripomína, že podľa Teheránu bol tento útok v súlade s článkom 51 Charty OSN a USA na neho nemajú nijako reagovať. Teherán tiež naznačuje, že tým pre neho všetky “pomsty” za vraždu Solejmániho skončili.

Reklama

Americký prezident Donald Trump po útoku skonštantoval, že “zatiaľ je všetko v poriadku”, no vraj si svoje ešte povie. “Žeby teda bolo po všetkom a obe strany pristúpili k upokojovaniu krízy?”, pýta sa novinárka.

Podotýka, že podľa prieskumu 43 percent Američanov súhlasí so zabitím Solejmáního, 38 percent má opačný názor, pričom 60 percent opýtaných priznáva, že o ňom nikdy ani nepočulo.

32 percent opýtaných Američanov si myslí, že Trump hrá nejakú politiku na Blízkom východe, 47 percent si myslí, že jednoducho len strieľa od boku.

Ako ďalej informuje Spencerová, NATO medzitým “prešľapuje” v očakávaní najbližších udalostí.

 

 

Ak by bolo pravdou, že nedošlo k obetiam na životoch, je pravdepodobné, že americký prezident nespustí ďalšiu reakciu na tento odvetný útok, ktorý okrem toho bol očakávaný a zároveň si zachová svoju tvár. Je tiež možné, že útok bol zámerne vedený tak, aby neboli obete na životoch a napätie nedošlo do extrému.

Slovensko zatiaľ z Iraku stiahlo svojich vojakov, Nemecko zas odsúva tretinu zo svojich 120 vojakov. Británia tvrdí, že bude presviedčať Bagdad, že s britskými vojakmi na tom bude lepšie. Ostatné krajiny zatiaľ na novú situáciu nereagujú.

“Iracký premiér dostal americký list o odsune jednotiek, ktorý medzitým Pentagon odvolal a vyzýva Washington, aby si teda rozmyslel, čo vlastne chce. USA trvajú na tom, že bez ohľadu na hlasovanie irackého parlamentu z Iraku vojensky neodchádzajú, podľa iránskych zdrojov ale pre istotu presunuli svoje hlavné velenie do Kuvajtu,” informuje novinárka.

V závere dodáva, že iránsky parlament označil americké ozbrojené sily za jednu veľkú teroristickú organizáciu, čím formálne “posvätil” prípadné útoky proti US vojenským cieľom.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali