Zemanov kredit u občanov je aj po takmer troch mesiacoch na hrade rovnaký

Zemanov kredit u občanov je aj po takmer troch mesiacoch na hrade rovnaký

Praha 31. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zeman patrí medzi politikov s najvyšším kreditom v spoločnosti

Český prezident Miloš Zeman má po necelých troch mesiacoch pôsobenia na Pražskom hrade dôveru viac ako polovice občanov (51 percent). Jeho prácu hodnotí pozitívne ešte o niečo viac obyvateľov ČR (55 percent). Znamená to, že hlava českého štátu patrí medzi politikov s najvyšším kreditom v spoločnosti. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky agentúry STEM, o ktorých dnes informovali servery iDNES.cz. a Novinky.cz.

Reklama
Český prezident Miloš Zeman

Krátko pred slávnostným uvedením do funkcie prezidenta dôverovalo Zemanovi presne 50 percent oslovených občanov. Táto hodnota sa teda napriek niektorým kontroverzne vnímaným kauzám a výrokom hlavy štátu zásadne nezmenila.

Najvyšší český predstaviteľ má dôveru až 78 percent ľavicovo orientovaných občanov – stúpencov sociálnych demokratov (ČSSD) a komunistov (KSČM). Naopak, v radoch priaznivcov pravicových strán ODS a TOP 09 má pozitívny názor na prezidenta iba 16 percent oslovených.

Reklama

Zeman sa teší úplnej dôvere 13 percent občanov, skôr mu však dôveruje ďalších 38 percent. Čiastočnú nedôveru má k hlave štátu 30 percent respondentov, úplne mu nedôveruje 19 percent opýtaných.

 

Zemana pozitívne hodnotia najmä ľudia nad 60 rokov

Veľmi dobre pracuje najvyšší český predstaviteľ podľa siedmich percent respondentov, pomerne dobre podľa ďalších 48 percent opýtaných. Naopak, veľmi zle hodnotilo jeho doterajšie pôsobenie v prezidentskej funkcii 12 percent a za pomerne zlé ho označilo ďalších 33 percent oslovených.

Pozitívne hodnotia Zemana častejšie ľudia vo veku nad 60 rokov, respektíve dôchodcovia, kde to platí až u dvoch tretín občanov tejto časti populácie. Zriedkavejšie je pozitívne hodnotenie u mladých ľudí, študentov, živnostníkov, vysokoškolsky vzdelaných a dobre zabezpečených občanov.

Reklama

Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1040 občanov ČR starších ako 18 rokov v dňoch 15.-21. mája.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali