Napriek prohibícii pribúdajú otravy metanolom. Čierny trh rozkvitá

Napriek prohibícii pribúdajú otravy metanolom. Čierny trh rozkvitá

Praha 16. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Už 19 mŕtvych, desiatky otrávených v nemocniciach 

V Českej republike platí od piatkového večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. U dvoch ľudí prijatých v piatok do nemocnice v meste Třinec bola potvrdená otrava. V regióne Zlínsko medzitým polícia obvinila kvôli metanolu ďalších ľudí a celkovo je v Česku v súvislosti s prípadom obvinených 13 osôb. Mnoho ďalších polícia zadržala a vypočúva ich. Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 19 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici.

Reklama
Tvrdé už v Čechách nenalejú, aj keď to štát stojí 20 miliónov korún denne
Tvrdé už v Čechách nenalejú, aj keď to štát stojí 20 miliónov korún denne

Polícia v Zlínsku obvinila už šesť ľudí. “Posledných dvoch obvinila dnes dopoludnia z ohrozovania zdravia zdravotne škodlivými potravinami a inými predmetmi z nedbalosti. U oboch osôb bol daný návrh na vzatie do väzby,” uviedol denníku Právo hovorca zlínskej polície a dodal, že zo zvyšnej štvorice sú traja stíhaní na slobodne, jeden vo väzbe.

V Olomouckom kraji bol zatiaľ obvinený z rovnakého trestného činu jeden muž (45) z regiónu Přerovsko. “Návrh na vzatie do väzby nebol prijatý. Stíhaný je na slobode,” uviedla denníku Právo olomoucká policajná hovorkyňa. Podľa jej slov po celom kraji prebiehali od piatkového večera kontroly kvôli zákazu predaja tvrdého alkoholu nad 20 percent. V noci nadnes bolo nasadených 142 policajtov, ktorí skontrolovali 857 podnikov. Od dnešnej 06.00 h SELČ do 13.00 h SELČ skontrolovalo 70 policajtov 362 podnikov, pričom porušenie prohibície nebolo zistené.

Reklama

 

Výrobcovia pálenky sa sťažujú na nelegálnych predajcov

Sivá ekonomika si podľa českej Únie výrobcov a dovozcov liehovín (ÚVDL) svoju cestu nájde a prohibíciou, ktorú vyhlásil štát, budú poškodení len poctiví predajcovia. Únia o tom informovala v piatok v nadväznosti na mimoriadne opatrenie českého ministerstva zdravotníctva, obmedzujúce predaj alkoholu na celom území ČR.

ÚVDL zaslala TASR svoje stanovisko k zákazu predaja tvrdého alkoholu: “Únia výrobcov a dovozcov liehovín vzala na vedomie rozhodnutie ministra zdravotníctva o dočasnom zákaze predaja liehovín s obsahom alkoholu 20 objemových percent a viac. Jej predstavenstvo v tejto súvislosti vyslovilo obavy, že čierny trh sa v reakcii na prohibičný zákaz ešte viac rozbujnie a že obetí nezodpovedného konania pokútnych výrobcov a predajcov nekvalitného nebezpečného alkoholu bude naopak pribúdať. Zákaz prinesie i značné ekonomické škody nielen členom únie, ale prejaví sa tiež v závislosti na dĺžke jeho trvania aj značným výpadkom príjmov do štátneho rozpočtu.”

 

Reklama

Ak by liehovinárom išlo o zdravie konzumentov, nezavreli by svoj biznis 

Členovia ÚVDL ľutujú úplne zbytočné úmrtia a stavajú sa za prísne potrestanie pôvodcov tejto situácie, uviedol v stanovisku prezident ÚVDL Petr Pavlík. “Ani ten najprísnejší zákaz však nič nevyrieši. Sivá ekonomika si vždy nájde cestu, ako ho obísť. Štát by mal sústrediť všetko svoje úsilie na potláčanie bujnejúcej čiernej výroby a predaja alkoholických nápojov. Len tak je možné chrániť zdravie a životy jeho obyvateľov,” uzatvoril Pavlík.

Podľa Pavlíka budú zákazom najviac poškodení členovia Únie, a to aj napriek tomu, že žiadny z ich výrobkov neuviazol v kontrolnej sieti ako škodlivý. Únia sa už desať rokov snaží prinútiť štátne orgány k razantnému zásahu proti čiernemu trhu. Bezvýsledne a teraz aj s fatálnymi následkami, napísal v stanovisku prezident českej ÚVDL.

 

Prohibícia nechráni, ale posilňuje čierny trh   

Reklama

 Prezident českej Únie výrobcov a dovozcov liehu Petr Pavlík pre verejnoprávnu Českú televíziu v reakcii uviedol, že síce úsiliu ministra zdravotníctva rozumie, ale osobne si nemyslí, že ide o krok, ktorý ochráni spotrebiteľov. Totálna prohibícia podľa jeho názoru posilní totiž skôr čierny trh s alkoholickými nápojmi.

Medzi zakázané nápoje sa tak dostali napríklad aj Campari a Cinzano, prirodzene vodka, slivovica, či rum, naopak, zákaz sa s výnimkou portského nevzťahuje na vína a pivá. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali