Čoraz viac žien prestáva s užívaním hormonálnej antikoncepcie – médiá začínajú panikáriť

Čoraz viac žien prestáva s užívaním hormonálnej antikoncepcie – médiá začínajú panikáriť

Bratislava 26. marca 2024 (HSP/ The Daily Wire / Foto : Pixabay)

 

Redakcia The Daily Wire analyzovala odpoveď na otázku: Je najväčšou hrozbou pre spoločnosť rodina? Médiá úspešne šíria dezinformácie a ignorujú štúdie o vplyvoch hormonálnej antikoncepcie na zdravie žien

hormonálna antikoncepcia
Ilustračné foto

The Washington Post

Denníku The Washington Post už roky ubúdajú predplatitelia a návštevnosť webu. Koncom minulého roka noviny uskutočnili ďalšie kolo prepúšťania, ktoré sa dotklo stoviek zamestnancov.

Reklama

Jeff Bezos kúpil noviny pred desiatimi rokmi za 250 miliónov dolárov. Len minulý rok sa mu podarilo stratiť približne 100 miliónov dolárov. Nie je to ziskový podnik. Za normálnych okolností podniky, ktoré strácajú toľko peňazí, nezostávajú na trhu veľmi dlho. Washington Post sa však udržal.

Jeff Bezos The Woshington Post udržiaval pri živote, aby plnil špecifické poslanie – prenasledovanie a cenzúra nezávislých hlasov v mene sponzorov Jeffa Bezosa v Demokratickej strane. Pred pár dňami sa toto poslanie naplno prejavilo.

Reklama

Dňa 21. marca uverejnil denník The Washington Post článok s názvom “Ženy uprostred explózie dezinformácií vysadzujú antikoncepciu”. Denník The Daily Beast uverejnil podobný článok, v ktorom zlovestne varoval pred “explóziou” žien, ktoré upúšťajú od antikoncepcie v dôsledku “výbuchu dezinformácií”.

V prvom rade treba povedať, že vždy, keď sa médiá rozhodnú označiť niečo za “dezinformáciu”, v skutočnosti tým myslia “informácie, ktoré sú pre nás osobne alebo politicky nevyhovujúce”. Nemajú záujem dokázať, že sa mýlite. Majú záujem vás umlčať. A to je presne to, čo sa tu deje.

„Brett Cooper, mediálny komentátor konzervatívneho denníka The Daily Wire, vo virálnom klipe na TikToku tvrdil, že antikoncepcia môže ovplyvniť plodnosť, môže spôsobiť, že ženy priberú, a dokonca zmeniť to, kto ich priťahuje. Klip nazbieral viac ako 219 000 “lajkov”, kým ho TikTok po vyšetrovaní denníka The Washington Post odstránil,“ píše sa v článku The Washington Post. V článku sa ďalej opisujú ďalšie podobné videá, ktoré chce The Washington Post tiež odstrániť z internetu.

 

Vplyv na ľudský organizmus

Je ťažké predstaviť si viac anodické video ako toto. Nie je to žena, ktorá si vymýšľa bláznivé, nezvládnuté konšpiračné teórie o antikoncepcii. Nevyjadruje nejaký nebezpečný, nevedecký názor. Dokonca sa ani nezdá, že by bola politická. Len vyjadruje veľmi rozumnú a čoraz častejšie sa vyskytujúcu obavu: užívanie neprirodzených hormónov môže mať na ľudský organizmus neočakávané a nežiaduce účinky. Aj keď o vedeckých údajoch v tomto smere nič neviete, nie je to nijako šialená obava.

Reklama

Ale ako toto video pokračuje, hovoria v ňom o niektorých výskumoch v tejto oblasti. Nič z toho nie je šarlatánska veda. V lekárskej literatúre je to všeobecne akceptované.

Napríklad nedávna štúdia z Dánska uverejnená v časopise American Journal of Psychiatry zistila, že “používanie hormonálnej antikoncepcie zdvojnásobuje riziko pokusu o samovraždu a strojnásobuje riziko samovraždy”. „Súvislosť medzi hormonálnou antikoncepciou a primárnymi následkami dosiahla vrchol po 2 mesiacoch užívania. Pokračovala však aj po ukončení užívania hormonálnej antikoncepcie počas niekoľkých rokov,“ uvádza štúdia. . Výskumníci tiež uviedli, že hormonálna antikoncepcia bola spojená so 70 % nárastom miery depresie.

Skôr než sa dostanem ku konkrétnym zisteniam iných štúdií, je dôležité sa tu pozastaviť a ešte raz sa pozrieť na to, ako Washington Post tento príbeh rámcuje. „Vyhľadajte na TikToku alebo Instagrame slovo “antikoncepcia” a objaví sa kaskáda zavádzajúcich videí očierňujúcich hormonálnu antikoncepciu. Mladé ženy obviňujú z priberania tabletky. Pravicoví diskutéri tvrdia, že niektorá antikoncepcia môže viesť k neplodnosti. Svedectvá sťažujúce sa na depresiu a úzkosť. … Lekári tvrdia, že sú svedkami explózie dezinformácií o antikoncepcii na internete, ktoré sú zamerané na zraniteľné skupiny obyvateľstva,“ píše sa v prvom odseku článku The Woshington Post.

 

Ignorujú štúdie

Z toho, čo napísal The Woshington Post, vyplýva, že je “dezinformáciou” tvrdiť, že antikoncepcia súvisí s “depresiou a úzkosťou”. Ale to nie je pravda. V žiadnom bode autori článku The Washington Post nevyvrátili štúdiu z Dánska. Dokonca sa o nej ani nezmieňujú.

Reklama

Namiesto toho autori jednoducho konštatujú, že ste blázon, ak dávate do súvislosti antikoncepciu s priberaním, neplodnosťou alebo depresiou. Tvrdia, že jediné významné vedľajšie účinky antikoncepčných liekov sú krvné zrazeniny. Mýlia sa však vo všetkých bodoch.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mýlia, je, že hormonálna antikoncepcia potláča prirodzenú reakciu tela na stres. V štúdii UCLA Health z konca minulého roka sa uvádza: „Výskumníci z Laboratória pre hodnotenie a výskum stresu na Katedre psychiatrie a biologicko-behaviorálnych vied UCLA zistili, že užívateľky a ženy nepoužívajúce antikoncepciu spracúvajú stres na molekulárnej úrovni odlišne. Ženy užívajúce antikoncepciu uvádzajú aj horšiu psychologickú reakciu na stres v porovnaní s tými, ktoré antikoncepciu neužívajú.“

 

Zdravotné riziká

Je možné, že narušenie prirodzenej reakcie organizmu na stres môže viesť k priberaniu? Keďže priberanie je jedným z najčastejších príznakov stresu? Denník Washington Post si myslí, že popierate vedecké tvrdenia, ak to len naznačíte. Ak sa o tejto možnosti len zmienite, stiahnu vás z TikToku. Pred necelým rokom priniesla televízia NBC News reportáž, v ktorej lekárski odborníci vysvetľujú, že priberanie na váhe a vypadávanie vlasov patria medzi príznaky hormonálnej antikoncepcie.

Asi sa predpokladá, že v istom okamihu medzi májom minulého roka a týmto týždňom sa vedecké poznatky zmenili. Ale v skutočnosti sa tak nestalo. Ak sa vrátime k štúdii UCLA, vedci potvrdili existujúci výskum. „Hormonálne antikoncepčné tabletky môžu u žien zvyšovať riziko chronicky zvýšeného zápalu. Tento zápal môže spôsobiť dlhodobé riziko vzniku ochorení, ako sú rakovina, kardiovaskulárne ochorenia a autoimunitné poruchy. Ale tiež potenciálne poruchy nálady, vrátane depresie,“ uvádza štúdia.

„Kortizol má zlú povesť, ale jeho zvýšenie v reakcii na stres pomáha telu zvládať stresové situácie. … Ak sa u žien užívajúcich antikoncepčné pilulky úroveň kortizolu sa zvyšuje, ale ich nálada sa zhoršuje. Môže to znamenať, že antikoncepčné pilulky bránia ich telu a mysli, aby sa po strese vrátili do normálu,“ uvádza autor štúdie.

Pravdou je, že hormonálna antikoncepcia so sebou prináša rôzne riziká a vedľajšie účinky. To majú všetky lieky. Lieky, ktoré potláčajú normálne, zdravé funkcie tela, sú vždy obzvlášť rizikové. A to zahŕňa aj potenciálny vplyv na plodnosť – aj keď si to The Washington Post nechce priznať.

 

“Depo injekcia” je alternatíva

Ak práve teraz navštívite webovú stránku organizácie Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo – propotratová organizácia), zistíte, že odporúča metódu hormonálnej antikoncepcie známu ako “Depo injekcia”.

Depo injekcia (alias Depo-Provera) je injekcia, ktorú dostanete raz za tri mesiace. Je to bezpečná, pohodlná a súkromná metóda antikoncepcie, ktorá funguje naozaj dobre, ak ju vždy dostanete včas.

Reklama

Na svojej webovej stránke však organizácia Planned Parenthood neuvádza, že “depo injekcia” má jasný a preukázaný vplyv na plodnosť. „Injekčná antikoncepcia (Depo-Provera): Na rozdiel od iných foriem hormonálnej antikoncepcie sa po ukončení podávania týchto injekcií môže ťažšie otehotnieť. Môže trvať 10 mesiacov alebo aj viac, kým opäť začne ovulácia. U niektorých žien bude trvať až 18 mesiacov, kým sa opäť začne menštruácia,“ uvádza WebMD.

Ide teda o metódu hormonálnej antikoncepcie, ktorá má vplyv na plodnosť. A to aj po tom, ako ju prestanete užívať. V skutočnosti môže spôsobiť, že ženy budú neplodné veľmi dlho. Toto nie je žiadna konšpiračná teória – rovnako ako myšlienka, že hormonálna antikoncepcia môže prispievať k priberaniu, depresii a samovraždám.

Tie isté zdroje, o ktorých politická ľavica stále tvrdí, že sú dôveryhodné a uznávaní lekári v tom majú jasno. Avšak dav, ktorý “verí vede”, sa zrazu stal voči vede veľmi nedôverčivým.

 

Kultúrna agenda

A to nie je jediná fráza, ktorú opúšťajú, aby mohli cenzurovať každého, kto sa kriticky vyjadruje o antikoncepcii. Spomínate si na kampaň “Moje telo, moja voľba”? Keby títo ľudia naozaj verili mantre “moje telo, moja voľba”, oslavovali by – alebo aspoň by akceptovali, že čoraz viac mladých žien sa rozhoduje vzdať sa antikoncepcie. Kontrola pôrodnosti je však ústredným bodom ich kultúrnej agendy.

Reklama

Keď bude menej žien brať antikoncepciu, viac žien sa stane matkami. Niektoré matky opustia zamestnanie a objavia naplnenie a šťastie ako manželky a ženy v domácnosti. To je skutočná kríza, ktorej sa Washington Post a ostatné ľavicové plátky obávajú.

Posledná vec, ktorú elity chcú vidieť, je hnutie žien, ktoré si plne osvojujú svoje ženstvo. A mužov, ktorí si plne osvojujú svoje mužstvo. Posun späť k rodine, odklon od materializmu a zaujatia sebou samým k manželstvu a rodičovstvu.

Títo ľudia už desaťročia vedú vojnu proti rodine a antikoncepčné tabletky sú ich jadrovou bombou. Rodina je pre nich najväčšou hrozbou. A spoločnosť plná rodín – naplnených, šťastných rodín s pozornými matkami a silnými otcami – to je spoločnosť, ktorá týchto ľudí zbavila moci. To je ich strach. A boja sa jej ako ničoho iného.

A čo sa týka politického hľadiska – vieme, že nešťastní kariérni strední manažéri v Citibank sú jedným z hlavných voličov Demokratickej strany. Ak sa vzbúria, demokrati budú mať skutočné problémy vyhrať ďalšie voľby. A sú ochotní urobiť čokoľvek, aby tomu zabránili. A to vrátane klamania žien o vážnych a dokonca smrteľných vedľajších účinkoch antikoncepcie a mnohých ďalších liekov .

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali