Bratislava 29. marca 2024 (HSP/ The Associated Press /Euronews /The Conversation/ Foto:Pixabay)
Prečo sú tento rok čokoládové výrobky, ktoré sú typické pre Veľkonočné sviatky, také drahé ? Stoja za tým meniace sa klimatické podmienky, prírodné katastrofy…?
Redakcia The Associated Press uvádza, že čokoládové vajíčka a zajačiky sú tento rok drahšie ako kedykoľvek predtým. Dôvodom môže byť samozrejme to, že meniace sa klimatické podmienky znižujú celosvetové zásoby kakaa.
Euronews dodáva, že kakao je v súčasnosti drahšie ako meď. Cena kakaa len tento mesiac stúpla o 60 %. Očakáva sa, že dopyt po tejto plodine bude v tomto desaťročí rásť o viac ako 4 % ročne.
Kakaové plantáže v Ghane, Pobreží Slonoviny, Nigérii a Kamerune produkujú až ¾ celosvetovej úrody kakaa.
Klimatické podmienky však minulý rok poľnohospodárom nehrali príliš do karát. V posledných mesiacoch fúkal silný saharský vietor. Prašný vietor zablokoval slnečné svetlo potrebné na rast strukov kakaových bôbov. Minulú sezónu, v dôsledku silných dažďov sa na kakaových plantážach naopak rozšírila choroba spôsobujúca hnilobu. Nepriaznivé podmienky v západnej Afrike znamenajú, že výrobcovia čokolády bojujú o nedostatok bôbov.
Temná stránka čokolády
„V minulosti mali poľnohospodári tendenciu opúšťať staré farmy a začínať odznova v lesoch,“ hovorí Michael E. Odijie, ekonóm z UCL pre The Conversation. Dodáva, že kakaovníky sú s pribúdajúcim vekom náchylnejšie na choroby, a tak je ich údržba drahšia. „Bohužiaľ, nájsť nové lesy je v súčasnosti čoraz ťažšie,“ povedal.
Dosiahnuť zisk z kakaa je ťažké aj napriek prudkému nárastu cien. „Nízka produkcia v kombinácii s vysokou infláciou a devalváciou meny spôsobila, že poľnohospodári sú na tom horšie,“ vysvetľuje Odijie. Mnohí namiesto pestovania odovzdali svoju pôdu nelegálnej ťažbe, ktorá znehodnocuje pôdu a vodu. Práve tým sa budúce pestovanie stáva čoraz vzdialenejšou perspektívou.
Pestovateľské podmienky sa zhoršujú aj v iných ohľadoch. Štúdia uverejnená v roku 2022 varovala pred “skrytou hrozbou” v počte hmyzu. „Lietajúci hmyz je kľúčovým opeľovačom mnohých významných potravinárskych plodín vrátane ovocia, korenín a – čo je dôležité pre milovníkov čokolády – kakaa,“ hovoria Tim Newbold a Charlie Outhwaite, vedci z UCL zaoberajúci sa biodiverzitou, ktorí stoja za výskumom. Dvojica analyzovala trištvrte milióna vzoriek zo 6 000 lokalít po celom svete a zistila, že na farmách, ktoré boli najviac vystavené klimatickým zmenám, ubudlo 63 % hmyzu. Hmyzu je teraz taký nedostatok, že niektorí pestovatelia kakaa v Ghane sa uchýlili k ručnému opeľovaniu kvetov kakaovníka.
Trh s kakaom
S kakaom sa obchoduje na regulovanom celosvetovom trhu. Poľnohospodári ho predávajú miestnym obchodníkom alebo spracovateľským závodom. Tí následne predávajú kakaové výrobky globálnym čokoládovým spoločnostiam. Ceny kakaa sa stanovujú až na rok dopredu.
Americké obchodné združenie Národná maloobchodná federácia(NRF) očakáva, že výdavky na čokoládové výrobky počas Veľkej noci zostanú tak ako každý rok vysoké. A to aj napriek rastúcim cenám sladkostí. Podľa najnovšieho prieskumu NRF by americkí spotrebitelia mali počas obdobia Veľkej noci minúť 3,1 miliardy dolárov na typické čokoládové výrobky -vajíčka, zajačiky a iné sladkosti. Pred rokom Američania minuli na tieto výrobky 3,3 miliardy dolárov.
Celosvetovo sa najviac čokolády spotrebuje vo Švajčiarsku. Podľa priemyselného združenia Chocosuisse sa konzumácia čokolády u Švajčiarov minulý rok mierne znížila, a to o 1 % na 10,9 kg na osobu. Tento pokles sa spája s nárastom maloobchodných cien čokolády.
Rast trhovej ceny
Pobrežie Slonoviny je považované za najväčšieho svetového producenta kakaa – jeho vývoz sa však za posledné mesiace znížil o tretinu. Ceny kakaa sa v tomto roku stihli už zdvojnásobiť. V new Yorku sa kakao predávalo za rekordné sumy – viac ako 10 000 USD za metrickú tonu. ( nárast 60% oproti minulému roku).
Aj európske trhy podľa Euronews uvádzajú, že ceny kakaa sa za posledný rok viac ako zdvojnásobili. Cena vzrástla z 2 220 eur za tonu vo februári 2023 na rekordných 5 490 eur. Rastú aj ceny cukru. Farmári pestujúci kakaovníky však tvrdia, že ani takýto nárast cien nestačí na pokrytie ich klesajúcich výnosov a rastúcich nákladov na výrobu.
Sviatky Veľkej noci však môžu pre cukrárenské spoločnosti znamenať príležitosť dosiahnuť zisk.
„Je pravdepodobné, že spotrebitelia zaznamenajú na Veľkú noc nárast cien čokoládových výrobkov,“ uviedla tento mesiac vo svojej správe spoločnosť Wells Fargo.
Spoločnosť Mondelez International, ktorá vyrába napríklad známu čokoládu Toblerone, uviedla , že cenu čokolády zvýšila už vlani, a to až o 15%. Spoločnosť uvažuje o ďalšom zvyšovaní cien, aby mohla splniť prognózy tržieb v roku 2024. „Cenotvorba je jednoznačne kľúčovou zložkou tohto plánu,“ povedal v januári finančný riaditeľ spoločnosti Mondelez Luca Zaramella.
Skupiny spotrebiteľov však podrobne sledujú vývoj cien. V Spojenom kráľovstve napríklad spoločnosť Which?, zistila, že čokoládové veľkonočné vajíčka a zajačiky obľúbených značiek, ako sú Maltesers, Lindt a Ferrero Rocher, stoja tento rok približne o 50 % viac ako minulý rok. Spoločnosť Which? tiež uviedla, že niektoré čokoládové výrobky majú tiež nižšiu gramáž, na úkor ich ceny.