Čo s týmito voľbami? Líška Matovič vie ako na to, mnohí vlasteneckí voliči stále nie

Čo s týmito voľbami? Líška Matovič vie ako na to, mnohí vlasteneckí voliči stále nie

Bratislava 20. júna 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Tieto voľby budú osudové, treba ísť voliť a voliť s rozumom: to znamená, nie stranícky, ale strategicky. Teda tak, aby výsledok umožnil vznik takej koalície, akú si vlastenci želajú, a akú Slovensko potrebuje

Vláda Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu
Na snímke Igor Matovič

Hnutie OĽANO a priatelia v sobotu rokovalo o volebnej spolupráci so stranou Za ľudí. Líder hnutia Igor Matovič uviedol, že pre septembrové parlamentné voľby prichádza do úvahy aj volebná koalícia. Tá by síce na vstup do parlamentu potrebovala sedem percent hlasov, ale ak prieskumy teraz dávajú OĽaNO okolo 6 až 8 percent a Za ľudí okolo dvoch percent, tak spolu by to mohlo stačiť.

Reklama

Samozrejme, pri volebnom spájaní politických strán nie vždy platí, že 2 + 2 = 4, ale v tomto prípade by to sedieť malo, hoci nikdy sa nedá vylúčiť ani to, čo postihlo v minulých voľbách koalíciu Progresívne Slovensko + Spolu. Tá v roku 2020 získala 6,96 percenta hlasov, čím tesne nesplnila kvórum potrebné na vstup do Národnej rady. Chýbalo im vtedy len 926 hlasov.

Je to od Igora Matoviča pomerne racionálny pokus zachrániť stranu Za ľudí, a tým efektívne dostať do parlamentu ďalšie dve percentá hlasov z globalistického tábora. Ssamozrejme, popritom si tým sleduje aj vlastné ciele, ale to v tejto chvíli nie je podstatné – podstatné je, že ako skúsený hráč, ktorý rozumie politike, vie, že v konečnom dôsledku bude záležať nie až tak na tom, koľko mandátov bude mať ktorá strana, ale či vôbec vznikne koalícia, ktorej bude súčasťou.

Reklama

Žiaľ, toto si neuvedomuje veľká časť voličov, ale aj politikov z vlasteneckej strany barikády (a vopred sa obávam, že aj diskutujúcich pod týmto článkom). Keď sa na veci pozrieme realisticky, vidíme, že tu sú vlastne iba dve pravdepodobné možnosti, ako sa po voľbách poskladá nová koalícia. Jedna možnosť je zostava Smer-SSD – Hlas-SD – SNS, resp. Smer-SSD – Republika – SNS. Druhá možnosť je Hlas-SD – PS – KDH – Sme rodina plus niekto zo SaS, OĽaNO, Demokrati alebo niečo veľmi podobné.

Je jasné, že to sú dve dramaticky odlišné možnosti. Jedna alternatíva je viac sociálna, suverénna a konzervatívna, tá druhá ponúka totálne vazalstvo voči ríši Západu, progresivizmus, ukrajinizáciu a pokračovanie súčasného trendu nástupu novej totality a ďalšieho zbedačovania obyvateľstva.

V septembrových parlamentných voľbách v skutočnosti nevolíme jednotlivé strany, ale vyberáme si medzi týmito dvomi možnosťami. Ak budeme voliť s rozumom, môže vzniknúť, parafrázujúc klasika, „vláda miernej čiastočnej národnej sebazáchovy v medziach zákona“. Zato ak nebudeme voliť múdro, tak vznikne ďalšia z kompradorských vlád národnej zrady, ktorá by mohla byť pre našu opľúvanú a rozkradnutú štátnosť osudná.

Stále je tu časť vlasteneckých voličov, ktorá plánuje voliť nejakú inú stranu či hnutie, než spomenuté subjekty s potenciálom na vytvorenie koalície. Z rôznych dôvodov: niektorí sa o politiku nezaujímajú a vyššie uvedenú tvrdú realitu si neuvedomujú. Iní jednoducho z princípu volia len tú svoju stranu, bez ohľadu na výsledok. Ďalší neveria prieskumom verejnej mienky a myslia si, že práve tá ich strana či hnutie dostane mnohonásobne viac hlasov, než jej prisudzujú prieskumy.

Pravda je však taká, že tých mnoho rôznych agentúr, ktoré robia prieskumy, sa iba výnimočne pomýlia, resp. „pomýlia“ o viac ako niekoľko málo percent. Netreba za tým vidieť až takú ťažkú konšpiráciu, jednoducho, ani podvodníci si nemôžu dovoliť sa úplne zdiskreditovať, aj im ide o ich biznis aj v budúcnosti.

Reklama

A áno, podvody s percentami pri prieskumoch sa robia. Nemáme dôkaz, s ktorým by sa dalo ísť na súd, ale sú rôzne zákulisné informácie, hovorí sa o sumách, ktoré si podaktoré agentúry účtujú za „úpravu“ výsledku v prieskume. Lenže ak všetci prisudzujú nejakej strane napríklad päť percentný výtlak, tak ona tá strana skutočne približne nejaký taký výtlak má – možno o percento vyšší či nižší, možno aj s nejakou „kreatívnou“ pomocou, ale určite to nie je pol percenta alebo dvadsať percent. A teda, ak zohľadníme uvedené možné vplyvy, na hrubú orientáciu to postačuje.

Výsledok týchto volieb sa môže lámať na tom, či prejde do parlamentu spoločná kandidátka strán SNS – Život NS – Slovenský Patriot – Národná koalícia obohatená o mená ako Tomáš Taraba, Miroslav Radačovský, Rudolf Huliak, Roman Michelko, Milan Belica, Martina Šimkovičová, Adam Lučanský a veľa ďalších, vrátane mnohých starostov a primátorov miest.

V súčasnosti je SNS tesne pod prahom zvoliteľnosti. Ak by vo voľbách neprešla, potom by nebola žiadna šanca na vznik inej vlády ako kompradorskej, globalistickej, progresívnej, pretože Hlas definitívne a radikálne odmieta ísť do koalície s Republikou a Smer sám s Republikou nebude mať dosť percent. Inými slovami: popri Smere, ktorý by mal byť víťazom volieb, musí prejsť aj Republika a SNS, inak nie je šanca vytvoriť záchranársku koalíciu.

Treba voliť múdro: nie stranícky, ale strategicky. Múdremu napovedz, menej múdreho nakopni…

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali