Čo je to za hru, ktorú hrá Sulík? Nie je to náhodou zúfalý pokus o záchranu?

Čo je to za hru, ktorú hrá Sulík? Nie je to náhodou zúfalý pokus o záchranu?

Bratislava 22. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Osem dní pred voľbami oba tábory apelujú na podčiarové strany, aby odstúpili z volieb a prenechali hlasy voličov iným, aby neprepadli. Naliehavá bola najmä výzva Richarda Sulíka. Jeho dôvod takto apelovať však mohol byť aj úplne prozaický

Richard Sulík
Na snímke Richard Sulík

Predseda strany SaS Richard Sulík vyzval globalistické strany, ktoré sa nachádzajú pod hranicou piatich percent, aby odstúpili z volebného boja a radšej podporili niektorú zo strán, ktoré sa do parlamentu dostanú. Podľa neho nejde o to, kto voľby vyhrá, ale hlavne o to, aby vládu neskladal Smer-SSD. Písali sme o tom tu.

Reklama

Pri pohľade na prieskumy je jasné, že tým chcel osloviť najmä strany Demokrati, Aliancia, Modrí, Most-Híd a Maďarské fórum a veľmi pravdepodobne už aj voličov, alebo lepšie povedané, voličky Borisa Kollára, ktorého hnutie je na jednoznačne zostupnej trajektórii.

Ale prečo sa práve Richard Sulík odrazu začal takto veľmi intenzívne angažovať v tom, aby tieto strany dali hlasy niekomu, kto postúpi? Vysvetlenie by mohlo byť aj také, že najmä on sám tie hlasy veľmi potrebuje, aby jeho strana ostala v Národnej rade.

Reklama

Sulík usporiadal tú tlačovku presne v deň, keď posledný prieskum Ipsosu videl Sasku na úrovni 6,1 percenta. Takže na prvý pohľad by Sulíka nikto nemohol podozrievať, že jeho tlačovka je o zúfalej snahe o záchranu. Lenže kto sledoval prieskumy posledných niekoľko týždňov, by sa nad týmto prieskumom mohol aj pousmiať. Bol totiž taký… ehm, ako to povedať… Motivačný.

Z posledných niekoľkých prieskumov od rôznych agentúr z uplynulých týždňov bolo vidno, že SaS, a rovnako aj OĽaNO majú vážne problémy dosiahnuť potrebnú hranicu. Tento posledný prieskum týždeň pred voľbami však videl Sasku a podobne aj OĽaNO bezpečne nad čiarou s rezervou jedno percento a ešte kúsok. No iste, taká môže byť realita. Ale takisto to môže byť cielená snaha zabrániť Smeru zostaviť vládu.

Avšak bez ohľadu na to, aké pohnútky viedli Richarda Sulíka k uvedenej výzve, samotná myšlienka, aby „podčiarové“ strany nenechali hlasy svojich voličov prepadnúť, je zmysluplná.

Je to vážna téma. Fenomén prepadnutých hlasov musíme vnímať ako jednoznačný prejav nedokonalosti zastupiteľskej demokracie, ktorú mnohí vnímajú ako najlepší spôsob, ako demokraticky spravovať krajinu a realizovať vôľu občanov. Strana, ktorej hlasy prepadnú, v skutočnosti pôsobí pre svoj tábor kontraproduktívne – myšlienkam, ktoré chce presadzovať nepomáha, ale naopak škodí, keďže odoberá hlasy iným stranám s podobným programom. Hlasy týchto voličov nielen že prepadnú, ale ako keby išli presne na opačnú stranu, než tí voliči chcú.

Lídri strán, ktoré musia vopred vedieť, že nebudú mať dosť hlasov, aby sa dostali do parlamentu, a napriek tomu do volieb idú, aby získali pár percent alebo len zlomky percenta, tu vlastne pôsobia pre svojich politických protivníkov ako užitoční idioti, ktorí nedokázali ovládnuť vlastnú spupnosť, vlastné ego.

Reklama

Presne týmto ľuďom je adresovaný prastarý biblický príbeh z 1. Knihy kráľov o kráľovi Šalamúnovi. Prišli za ním dve ženy, aby ich rozsúdil, ktorej patrí dieťa. Šalamún im ponúkol riešenie, že dieťa rozsekne na polovicu, nech sa rozdelia. Jedna zo žien súhlasila, ale druhá sa zľakla, nech ho nezabíjajú, nech si radšej to dieťa nechá tá druhá. Šalamún však dal dieťa tej, ktorá sa ho radšej vzdala, než aby ho svojím sebectvom zabila, pretože to bola jeho pravá matka.

Aké je ponaučenie? Nuž také, že politik, ktorému naozaj ide o vec, sa radšej vzdá svojej funkcie, výslnia, svojich percent a prenechá to všetko tomu, kto bude mať väčšiu šancu uspieť v boji o spoločné hodnoty, o ktoré by malo ísť predovšetkým.

Nie je to ľahké: spoločný cieľ a súčasne tvrdá konkurencia, to chodieva ruka v ruke a tak je to nielen v politike. Najbližší súrodenci sú si zároveň najväčšími konkurentmi v boji o životný priestor, takto to je v každom vtáčom hniezde, v každej maternici, v každej rodine. Pre politikov je však táto situácia zároveň príležitosťou: buď zlyhať alebo vyriešiť problém, nájsť kreatívne, zmysluplné konštruktívne riešenie. Tu sa zvykne pekne ukázať, komu ide o vec, a komu o niečo iné: keď nemám mať ja, nech radšej nemá nikto.

O tom, že zvládnuť túto dilemu nie je jednoduché, svedčí aj fakt, že v praxi pri nej politici tak často, ba vlastne spravidla zlyhávajú: jasným dôkazom sú výsledky každých volieb, v ktorých vždy ostane pod čiarou dlhý zástup tých, ktorí prehrali nielen zápas s percentami, ale aj so svojou pýchou a sebectvom. Radšej budú predsedami svojich bezmocných straničiek, než by mali byť pešiakmi či dôstojníkmi vo veľkej armáde, ktorá má na to, aby zvíťazila vo vojne o tie podstatné hodnoty.

V minulosti to bolo veľmi boľavou pravdou najmä pre strany z národného, kresťanského a konzervatívneho tábora, v týchto voľbách sa zdá, že by sa mohol podariť takmer zázrak, keď sa mnoho vlastenecky cítiacich ľudí zjednotilo na niekoľkých silných kandidátkach. Verme, že to, čo sa dobre začalo, sa aj dobre skončí. Môžeme k tomu prispieť aj my, už o týždeň.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Včera 19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
Včera 18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

Včera 18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

Včera 17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
Včera 17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

Včera 17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

Včera 17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

Včera 17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali