Čo by znamenalo “víťazstvo” a “porážka” vo vojne na Ukrajine

Čo by znamenalo “víťazstvo” a “porážka” vo vojne na Ukrajine

Bratislava 4. decembra 2022 (HSP/Moderndiplomacy/Foto:Twitter)

 

Aby sme mohli presne definovať “víťazstvo” vo vojne na Ukrajine, je nevyhnutné definovať, kto sú obe strany, ktoré vedú túto vojnu, píše Eric Zuesse pre Modern Diplomacy. Napríklad: keď Amerika bojovala v druhej svetovej vojne, viedla vojnu na cudzích bojiskách a s vlastnými vojskami a zbraňami, a aj keby Amerika zvíťazila na ktoromkoľvek z týchto bojísk, stále by mohla byť v druhej svetovej vojne porazená jednoducho tým, že Hitler vyhral druhú svetovú vojnu. Ktorékoľvek bojisko bolo len časťou samotnej vojny; a táto vojna, druhá svetová vojna, nebola definovaná žiadnym z jej mnohých bojísk. Je rozdiel medzi bojiskom, na ktorom sa vedie vojna, a vojnou, ktorá sa vedie

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Avšak: keď Amerika bojovala a stále bojuje v Sýrii, vedie na tomto bojisku vojnu proti Sýrii, za zmenu režimu v tomto štáte; a JEDINE nahradením sýrskej vlády vládou, ktorú vláda USA podporuje, by Amerika (a jej spojenci v tejto vojne) “vyhrali” túto vojnu, na tomto bojisku (Sýria), ktoré je JEDINÝM bojiskom tejto vojny. V tomto prípade je teda víťazstvo na tomto bojisku to isté ako víťazstvo Ameriky a jej spojencov v tamojšej vojne proti tomuto štátu. Amerika (na rozdiel od druhej svetovej vojny) nevedie túto vojnu proti Sýrii pomocou vlastných vojsk a zbraní, ale najíma si zástupné armády – najmä separatistických Kurdov a džihádistov vedených al-Kájdou – s cieľom dosiahnuť tam zmenu režimu, ktorú vláda USA schvaľuje. Pokiaľ sa tak nestane, Amerika vojnu, ktorú vedie v Sýrii, prehrá. (Možno aj to je dôvod, prečo sa americké jednotky odtiaľ úplne nestiahli, hoci sýrska vláda opakovane nariadila ich odchod: Amerika nechce v Sýrii prehrať, tak ako prehrala v Afganistane a vo Vietname). Avšak: vojna v Sýrii nie je vojnou medzi sýrskou vládou a tamojšími americkými proxy-armádami; je to naopak vojna medzi Amerikou a Sýriou, ktorú vedie Amerika na tomto bojisku s použitím zahraničných vojsk s cieľom poraziť Sýriu.

Reklama

Podobne vojna na Ukrajine nie je vojnou medzi Ukrajinou a Ruskom, ale v prípade Ukrajiny ide len o zástupné bojisko a zástupnú armádu na strane Ameriky.

Vojna na Ukrajine je vojnou, ktorú Amerika iniciovala proti Ukrajine vo februári 2014 americkým prevratom, ktorý tam zvrhol demokraticky zvolenú a neutralistickú ukrajinskú vládu a nahradil ju zúrivo protiruskou a proamerickou vládou na hraniciach Ruska, aby sa v konečnom dôsledku mohla umiestniť len 500km od Kremľa. USA rakety, ktoré by boli len päť minút letu od bombardovania ruského ústredného velenia – čo je príliš málo času na to, aby ruské ústredné velenie bolo schopné overiť toto odpálenie a následne odpáliť svoje vlastné odvetné rakety.

Reklama

Pre Ameriku by víťazstvo v tejto vojne zo strany Ukrajincov na ukrajinskom bojisku (t. j. zo strany tejto zástupnej armády na tomto zástupnom bojisku proti Rusku) znamenalo šachovanie Ruska, a teda premenu Ruska na ďalší vazalský štát USA bez ohľadu na to, čo by si Rusi želali – a práve to americký režim požaduje: “zmena režimu v Rusku”. To je tamojší cieľ Ameriky (a jej “spojencov” alebo vazalských štátov).

Aby Rusko túto vojnu na ukrajinských bojiskách vyhralo, znamenalo by to, že Rusko porazí tamojšiu vládu nastolenú USA a na Ukrajine nezriadi neutralistickú vládu, ktorá tam bola pred americkým prevzatím Ukrajiny v roku 2014, ale namiesto nej vládu nastolenú Ruskom, ktorá nariadi všetkým vojskám a poradcom USA a ich spojencov – vrátane všetkých amerických vazalských národov a najmä NATO – opustiť krajinu a zavrieť dvere, zapečatiť hranice Ukrajiny pred všetkými americkými vazalskými národmi. To by znamenalo povedať všetkým Ukrajincom, ktorí chcú odísť na “Západ”, aby odišli a nikdy sa na Ukrajinu nevracali. V tom čase by Rusko vyzvalo USA a ich vazalské národy (alebo “spojencov”), aby každému takémuto Ukrajincovi poskytli akúkoľvek pomoc, finančnú alebo inú, ktorú by tento človek mohol potrebovať na presídlenie do amerického impéria. Avšak aj v prípade, že USA a ich spojenci odmietnu poskytnúť takúto pomoc, osoba sa musí presťahovať a už sa nikdy nevrátiť – aj keď by potom bola bez štátnej príslušnosti. Každý, kto by chcel zostať na Ukrajine, by musel podpísať prísahu vernosti novej, proruskej ukrajinskej vláde. To by automaticky znamenalo právo voliť v budúcich voľbách na novej Ukrajine.

Jedinou alternatívou k jasnému víťazstvu ktorejkoľvek strany v tejto vojne by bolo, keby Amerika súhlasila s požiadavkou Ruska, aby Amerika uznala legitímnosť vtedy existujúcej deliacej čiary medzi oboma stranami, a keby Rusko premiestnilo svoje hlavné mesto z Moskvy do Novosibirska (cez 3 000 km od Ukrajiny) alebo do iného mesta, ktoré by bolo dostatočne vzdialené od NATO, aby Amerika v dohľadnej budúcnosti už vôbec nemohla reálne ašpirovať na šach a kontrolu nad Ruskom. To by znamenalo ústupky na oboch stranách, žiadnu výhru ani pre jednu stranu. (Presunutím hlavného mesta do Novosibirska by sa zároveň hlavné mesto dostalo do blízkosti centra Ruska a do jeho ázijskej časti – čo by bolo do budúcnosti vhodnejšie, bližšie k Číne. Amerika by bola naďalej najväčšou hrozbou pre svetový mier; jediný spôsob, ako to zastaviť, by bolo víťazstvo Ruska na Ukrajine nad Amerikou.

Amerika sa pokúša uskutočniť plán, s ktorým prišiel Cecil Rhodes v roku 1877 a ku ktorému Ameriku zaviazal Harry Truman 25. júla 1945 a v ktorom sa GHW Bush počnúc 24. februárom 1990 zaviazal, že Amerika a jej spojenci budú pokračovať minimálne dovtedy, kým nebude Rusko porazené. Barack Obama len začal túto fázu tohto rhodesovského plánu, fázu, ktorá by mohla vyvolať tretiu svetovú vojnu s jadrovými zbraňami a všetko ukončiť, ak Rusko nedosiahne jasné víťazstvo nad americkým impériom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali