Čínu nemožno podceňovať, každému regiónu ponúka výhodnú spoluprácu, vyhlásil Fico

Čínu nemožno podceňovať, každému regiónu ponúka výhodnú spoluprácu, vyhlásil Fico

Bratislava/Riga 5. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Tran Van Minh)

 

Čínu nemožno podceňovať. Je to jedna z najväčších ekonomík sveta, nastupujúca superveľmoc, a preto je potrebné rozvíjať vzájomné vzťahy. Konštatoval to dnes slovenský premiér Robert Fico po piatom stretnutí predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny v lotyšskej Rige

„Čo je dôležité aj pre Slovensko, je to krajina, ktorá si pragmaticky presadzuje svoje národné záujmy, nie ideologicky. Veľmi racionálne ponúkajú každému regiónu sveta určité formy spolupráce, ktoré sú vzájomne výhodné,“ vyzdvihol význam takýchto stretnutí.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Do vzájomných vzťahov medzi SR a Čínou sa v poslednom období podľa Fica investovalo obrovské množstvo energie. Pripomenul, že táto krajina patrí medzi najväčších obchodných partnerov Slovenska a v minulom roku vzájomný obchod predstavoval viac ako 6 miliárd eur. „Mrzí ma, že namiesto toho, aby sme dnes dávali energiu do ďalších projektov, musíme naprávať škody, ktoré boli napáchané,“ konštatoval.

Na dnešnom stretnutí v Rige bolo podľa slovenského premiéra prijatých šesť odporúčaní, ktorými sa má v rokoch 2016 a 2017 riadiť spolupráca medzi Čínou a krajinami SVE. Prvou z nich je rozvíjanie vzájomných prepojení. „Je tu obrovský záujem na ďalších infraštruktúrnych projektoch, ktoré zjednodušia prepojenie Číny so SVE. Možnosti sú rôznorodé, od budovania železničných koridorov až po letecké spojenie,“ priblížil.

Reklama

Druhou oblasťou je rozvoj finančnej spolupráce, Čína už dávnejšie ponúkla regiónu SVE investičnú pomoc v sume 10 miliárd USD. „Narazilo to na problém štátnych záruk, znamenalo by to, že by nám táto pomoc negatívne ovplyvňovala deficit, dlh. Hľadajú sa teraz nové nástroje,“ avizoval Fico.
Ďalší z návrhov je posilnenie spolupráce v tzv. zelenej ekonomike, teda v oblasti poľnohospodárstva. Prioritnou oblasťou má byť tiež čo najväčšia výmena ľudí, či už cez turizmus, obchodnú a kultúrnu spoluprácu, či výmenu študentov. Posledné dve oblasti možného rozvoja sú spolupráca v oblasti zdravia a regiónov.

Predseda vlády SR podľa vlastných slov využil dnešné rokovania aj na to, aby pozval čínskeho premiéra na Slovensko a ten toto pozvanie prijal. Konkrétny termín a podoba tejto návštevy sa však ešte len dohodne. „Je naďalej potrebné pracovať na slovensko-čínskej spolupráci. Slovensko je v porovnaní s čínskou ekonomikou veľmi zanedbateľné, na druhej strane akýkoľvek projekt čínskych rozmerov môže pre Slovensko znamenať úplný prevrat,“ dodal Fico.

Stretnutie v lotyšskej Rige nadviazalo na vlaňajšie rokovania v čínskom Su-čou. Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Prvé stretnutie vo formáte predsedov vlád SVE16 a Činy sa uskutočnilo v apríli 2012 vo Varšave.
Na stretnutiach s Čínou sa v rámci 16-členného formátu zúčastňujú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

 

Konflikt s prezidentom nechcem, niektoré veci sa komentujú samé

Reklama

Všetci by privítali, keby vznikol konflikt medzi prezidentom a predsedom vlády. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD)

„Ja ten konflikt nechcem. Tie otázky patria niekomu inému, nie mne,“ reagoval dnes na otázky, či dôvodom zrušenia bilaterálneho rokovania s čínskymi predstaviteľmi v lotyšskej Rige bolo nedávne stretnutie prezidenta Andreja Kisku s dalajlámom. To Fico pred časom kritizoval práve s poukazom na možné zhoršenie slovensko-čínskych vzťahov.

Slovenský premiér sa dnes popoludní v lotyšskej metropole zúčastnil piateho stretnutia predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny. Ešte predtým však Úrad vlády SR informoval, že čínska strana zrušila pôvodne plánované bilaterálne stretnutie.
„Napriek tomu, že dnes bilaterálne stretnutie s Čínou nebolo, našli sme si k sebe cestu. Pozval som osobne čínskeho premiéra na návštevu Slovenska. Rovnako to naznačilo, že je tu problém, ktorý bol niečím spôsobený,“ konštatoval Fico s tým, že sa nechce s nikým hádať a želá si dobré vzťahy medzi ústavnými činiteľmi. Niektoré veci sa však podľa neho komentujú samé.

Spomenul, že v poslednom čase boli zrušené dve hospodárske misie, ktoré mali priniesť priame kontakty s významnými čínskymi podnikateľmi. Takisto podľa neho napríklad zamrzla spolupráca s významným čínskym fondom, s ktorého predstaviteľom sa pred časom osobne stretol. „Je to škoda, budeme musieť vynaložiť pomerne významné politické úsilie na to, aby sme vzťahy vrátili tam, kde boli. To bol hlavný dôvod, prečo som dnes prišiel do Rigy,“ vysvetlil Fico.

Najvyšší ústavní činitelia podľa neho musia spolupracovať v národnom záujme SR. Pripomenul obdobie sporov medzi nebohým bývalým prezidentom Michalom Kováčom a vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom. „Na čo to je dobré, kto to potrebuje? Do žiadneho konfliktu s prezidentom ma nikto nedotlačí. Ak bude treba, budem vecne pomenovávať nejaké rozhodnutia, ale nepôjdem do konfliktu,“ dodal premiér.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali