Čínou otriasli protesty, pretože sa šíri hnev na nulovú hodnotu Kovidu

Čínou otriasli protesty, pretože sa šíri hnev na nulovú hodnotu Kovidu

Bratislava 28. novembra 2022 (HSP/Ft/Foto:Twitter)

 

Napätie pretrváva druhý deň po tom, čo sa vigília v Šanghaji skončila zrážkami s políciou, informuje Financial Times

cina protest
Záber z protestu

Protesty v Šanghaji sa v nedeľu večer vystupňovali, keď sa polícia snažila rozohnať veľké davy, ktoré sa zhromaždili v meste a sú súčasťou celoštátneho hnutia, ktoré predstavuje jednu z najodvážnejších výziev voči autorite čínskej komunistickej strany za posledné desaťročia.

Reklama

Nepokoje sa začali v sobotu večer a sústredili sa na cestu pomenovanú po čínskom meste Urumči, kde vo štvrtok pri smrteľnom požiari zahynulo 10 ľudí. Tento incident v severozápadnej oblasti Sin-ťiang vyvolal rozhorčenie na sociálnych sieťach a podnietil sériu vigílií po celej krajine, keďže ľudia z tragédie obviňovali obmedzenia týkajúce sa koronavírusu – obvinenia, ktoré úrady odmietli.

Po tom, čo v nedeľu v skorých ranných hodinách protesty ustali, sa popoludní davy ľudí vrátili. Ľudia sa zhromažďovali aj vo večerných hodinách, občas sa dostali do konfliktu s políciou a vykrikovali protivládne heslá. K podobným zrážkam došlo v piatok v Sin-ťiangu, zatiaľ čo študenti v celej krajine organizovali počas víkendu zhromaždenia vrátane jedného v nedeľu na elitnej univerzite Tsinghua v Pekingu.

Reklama

ČKS musela v posledných rokoch čeliť oveľa väčším demonštráciám, najmä masovým prodemokratickým protestom v Hongkongu v roku 2019, ktoré do ulíc tohto územia priviedli milióny ľudí.

Z hľadiska celoštátneho rozsahu a priameho spochybnenia straníckej autority však zhromažďujúce sa hnutie proti politike nulovej koincidencie, ktorú podpísal prezident Si Ťin-pching, nemá od protestov na Námestí nebeského pokoja v roku 1989 obdobu. Ľudia na sobotňajšom proteste v Šanghaji otvorene skandovali, aby strana a Si “odstúpili”.

“Protesty dosiahli cez víkend nový bod, pričom sa objavili najmä heslá žiadajúce odstúpenie Si. Predtým sa týkali miestnej implementácie [nulovej kvóty],” povedal Steve Tsang, vedúci Soas China Institute na Londýnskej univerzite.

“Myslím si, že [Si] siahne po nejakej forme represie, aby potlačil ďalšie protesty proti politike a svojmu vedeniu,” dodal Tsang. “Vzdanie sa nulovej kvóty by teraz bolo príliš trápne a bolo by prejavom slabosti.”

V rámci Siovho nulového prístupu k riadeniu pandémie sa úrady snažili eliminovať vírus prostredníctvom častých uzáverov. Na jar bol Šanghaj uzavretý na viac ako dva mesiace. Štátne médiá cez víkend uviedli, že vláda bude naďalej klásť “ľudí a životy na prvé miesto” a “nepoľaví” zo svojho prístupu.

Reklama

Niektorí demonštranti v Šanghaji v nedeľu držali prázdne listy papiera ako symbol cenzúry – gesto, ktoré používajú aj prodemokratickí aktivisti v Hongkongu – a pripevnili ich na stromy predtým, ako ich polícia strhla. Ďalší niesli biele kvety, ktoré sú v čínskej kultúre symbolom smútku.

“Za posledné tri roky sa v ľuďoch nahromadil takýto hnev,” povedal jeden z účastníkov protestu, ktorý si želal zostať v anonymite.

Študent, ktorý sa v sobotu ponáhľal na šanghajský protest po tom, čo ho videl na internete, povedal: “Viem, že to, čo robím, je veľmi nebezpečné, ale je to moja povinnosť.”Ďalší povedal, že podujatie sa začalo ako pokojná spomienka na ľudí, ktorí zahynuli pri požiari v Urumči, ale “vymklo sa spod kontroly”.

Niektorí ľudia zhromaždení na mieste sa sťažovali na nedostatok slobody a podľa nich nevedeckú povahu čínskej politiky Covid, ktorej cieľom je eliminovať vírus prostredníctvom masového testovania, karantény a uzavretia.

Táto politika sa dostáva pod obrovský tlak v dôsledku rastúceho počtu prípadov, nespokojnosti obyvateľstva a spomaľujúceho sa hospodárstva. Úrady v nedeľu už štvrtý deň po sebe zaznamenali najvyšší počet denných nákaz, pričom ich počet sa priblížil k 40 000.

Reklama

Na iných miestach čínskych sociálnych médií sa vo veľkom šírili zábery z protestov – najprv skupín ľudí v Urumči z piatkovej noci, ale následne aj z protestov v celej krajine -, ktoré však boli cenzurované.

Na videozáznamoch bolo vidieť študentov, ktorí sa zhromaždili na vigílii na Čínskej komunikačnej univerzite v Nankingu, a objavili sa aj zábery z podobného zhromaždenia na univerzite vo Wuhane.

Na Pekinskej univerzite sa šírili obrázky grafitov obsahujúce heslá ako “Nechceme PCR testy, chceme jedlo”.

Sheena Chestnut Greitensová, expertka na Čínu z American Enterprise Institute, uviedla, že rozsiahle nepokoje by sa mohli “stať vážnou skúškou nástrojov sociálnej kontroly vyvinutých za Siho”.

cina protest
Záber z protestu

Čínske úrady zápasia s epidémiami koronavírusu v mnohých veľkých mestách vrátane Kantonu a Pekingu. Predchádzajúce prípady ochorenia boli úspešne potlačené, ale zvyčajne sa sústredili do jedného mesta alebo regiónu, ako napríklad v Šanghaji a v delte rieky Jang-c’-ťiang začiatkom tohto roka.

V Pekingu, kde sa v posledných dňoch sprísnili obmedzenia, ale úrady sa zastavili pred úplným uzavretím celého mesta, sa niektorí obyvatelia postavili proti úradníkom v súvislosti s uzavretím ich areálov.

Objavili sa náznaky, že ľudia čerpajú z protestov proti takýmto obmedzeniam aj inde v Číne. Jeden z obyvateľov mesta Šen-čen povedal denníku Financial Times, že demonštrácie od piatku mu poskytli “inšpiráciu” po tom, ako zlyhali pokojné rokovania s úradníkmi o zrušení uzamknutia jeho areálu.

Povedal, že on a jeho susedia sa zhromaždili pri bráne a kričali “pustite nás”, po čom miestni úradníci ustúpili. “Kopírovali sme a lepili to, čo robili obyvatelia Pekingu a Urumči, a fungovalo to,” povedal.

Hlavný lekársky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Antony Fauci, ktorý tento mesiac odstupuje z funkcie, uviedol, že prístup Číny ku Covidovi-19 bol “drakonický”, zahŕňal prísne uzávery bez akejkoľvek cesty k obnoveniu normálneho života.

“Pristúpili k dlhodobému uzavretiu bez akéhokoľvek zdanlivého cieľa alebo koncovej hry, čo naozaj nedáva zmysel z hľadiska verejného zdravia,” povedal.

Reklama

Fauci uviedol, že Čína neurobila dosť pre očkovanie starších občanov a pochybila, keď odmietla prijať vakcíny vyrobené v zahraničí. “Z hľadiska verejného zdravia to nedávalo veľký zmysel,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali