Čína a Rusko urýchlia projekt obilného koridoru

Čína a Rusko urýchlia projekt obilného koridoru

Bratislava 13. mája 2023 (HSP/Foto:Twitter/NEXTA, TASR/AP-Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin)

 

Dovozom väčšieho množstva pšenice a jačmeňa z Ruska Čína zníži svoju závislosť od Austrálie, USA, Kanady a Francúzska, informuje Asia Times

obilie
Ilustračné foto

Rusko urýchľuje výstavbu koridoru vo svojom regióne Ďalekého východu v snahe vyvážať viac obilia do Vnútorného Mongolska na severovýchode Číny.

Reklama

V stredu, v ten istý deň, keď ukrajinská armáda oznámila, že vytlačila ruskú pechotu z niektorých pozícií v okolí Bachmutu, Kremeľ uviedol, že zvýši svoj vývoz obilia do Číny prostredníctvom nového pozemného obilného koridoru.

Ruský prezident Vladimir Putin poveril vládu a centrálnu banku, aby do 1. októbra, ruského štátneho sviatku, vypracovali medzivládnu dohodu o zvýšení vývozu obilia do Číny, informovala ruská tlačová agentúra TASS.

Reklama

Čínske štátne médiá uviedli, že po vyriešení ciel, kvót a logistických problémov bude Čína dovážať viac pšenice a jačmeňa z Ruska a zníži svoju závislosť od obilia dovážaného zo západných krajín vrátane Austrálie, USA, Kanady a Francúzska.

Komentátori uviedli, že Rusko a Čína síce môžu spolupracovať na prekonaní západných sankcií, ale zároveň tento vývoj ešte viac prehĺbi rozdelenie svetovej ekonomiky na sféru USA – Západ a Čína – Rusko.

 

Desaťročný projekt

Myšlienku vybudovať Nový pozemný obilný koridor, ktorý spojí Čínu s krajinami Euroázijskej únie, Peking prvýkrát navrhol v roku 2012. V roku 2016 ju podporili Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.

Vladimir Putin Si Ťin-pching
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo čínsky prezident Si Ťin-pching

Výstavba železničného prekladiska obilného terminálu Zabajkalsk (GTZ) na hranici Ruska s Vnútorným Mongolskom sa začala v júli 2020. Väčšina ruského obilia predávaného do Číny sa stále prepravuje z Čierneho mora.

Reklama

Podľa ruských médií bol terminál v apríli minulého roka dokončený na 75 %.

Ruský vicepremiér Jurij Trutnev 16. marca tohto roku uviedol, že v minulom roku sa na Ďalekom východe investovalo viac ako 700 miliárd rubľov (9 miliárd USD) a vzniklo 140 podnikov. Uviedol, že suma zazmluvnených investícií v Zabajkalskom kraji presiahne 316 miliárd rubľov. Z tejto konečnej sumy už investovaná suma predstavuje 143 miliárd, povedal.

Karen Ovsepian, výkonný riaditeľ GTZ, uviedol, že celkové kapitálové investície v rámci programu Nový pozemný obilný koridor dosiahnu 500 miliárd rubľov. Podľa jeho slov GTZ s prekládkovou kapacitou až 8 mil. ton ročne podporí obchod medzi Ruskom a Čínou a zároveň umožní Ďalekému východu poháňať rozvoj sibírskych a uralských regiónov.

Keď Si 21. marca podpísal s Putinom spoločné vyhlásenie o prehĺbení komplexného partnerstva a strategickej spolupráce medzi Čínou a Ruskom, stretol sa aj s ruským premiérom Michailom Mišustinom, aby prediskutovali Nový pozemný obilný koridor.

Ruská vláda “zváži uzavretie medzivládnej dohody medzi Ruskom a Čínou” do 1. októbra a “zvýši produkciu obilia v Ďalekovýchodnom, Uralskom a Sibírskom federálnom okruhu, ako aj objem jeho vývozu na čínsky trh”, uviedla agentúra TASS.

Reklama

Dohoda umožní Rusku vyvážať viac pšenice a jačmeňa, v ktorých má cenové aj kvalitatívne výhody, uviedol pre Global Times Zhang Hong, spolupracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied.

“Pokiaľ ide o pozemný koridor, vlaky premávajúce cez prístavy ako Manzhouli a Suifenhe by mohli prepravovať obilie z Ruska,” povedal Zhang a dodal, že poľnohospodársky obchod medzi Čínou a Ruskom “teraz nie je veľmi veľký”.

 

Neobmedzený dovoz

Čínska Hlavná colná správa 24. februára minulého roka oznámila, že povolí neobmedzený dovoz ruskej pšenice do Číny. Scott Morrison, vtedajší austrálsky premiér, kritizoval Peking za podporu Ruska, ktoré v ten istý deň začalo naplno útočiť na Ukrajinu.

V roku 2021 doviezla Čína 2,74 milióna ton alebo 860 miliónov USD austrálskej pšenice, čo podľa spoločnosti Research and Markets, poskytovateľa údajov z odvetvia, predstavuje približne 28 % celkového dovozu obilnín. Okrem toho dovážala pšenicu z ôsmich ďalších krajín vrátane USA, Kanady a Francúzska.

Podľa údajov Observatory of Economic Complexity (OEC) Čína v tom istom roku doviezla jačmeň v hodnote 2,88 miliardy USD, a to najmä z Francúzska (901 mil. USD), Kanady (861 mil. USD), Ukrajiny (619 mil. USD), Argentíny (432 mil. USD) a Ruska (20,8 mil. USD). Doviezla tiež sóju z Brazílie (27,2 mld. USD), USA (14,3 mld. USD), Argentíny (1,78 mld. USD), Kanady (345 mil. USD) a Ruska (297 mil. USD).

 

Iniciatíva pre čiernomorské obilniny

Autor z Fujianu v článku uverejnenom v piatok uvádza, že Rusko chce urýchliť projekt obilného koridoru Nová zem, pretože nemôže predávať svoje poľnohospodárske výrobky s Čiernomorskou obilnou iniciatívou.

“Hoci Ukrajina aj Rusko podpísali v júli minulého roka Čiernomorskú obilnú iniciatívu, Rusko doteraz čelilo veľkým ťažkostiam pri vývoze svojho obilia vzhľadom na západné sankcie,” hovorí. “Žiadna poisťovňa nemôže poskytovať služby ruským prepravcom obilia, zatiaľ čo ruskí vývozcovia nemôžu vyrovnávať svoje transakcie bez systému SWIFT.”

V záujme potrieb sveta Rusko dvakrát predĺžilo dohodu o dodávkach obilia z Čierneho mora, a to v novembri a marci, hovorí. Ak sa však dohoda po 18. máji skončí, Rusko musí nájsť nový spôsob predaja svojho obilia a Čína je teraz jeho najlepšou voľbou, hovorí.

Reklama

Istý publicista z Hebei vo štvrtok uverejnil článok s názvom “Rusko sa konečne prebudilo, Putin otvára stodolu na Ďalekom východe pre vzájomný prospech Číny a Ruska”.

Pisateľ dodáva: “Kvôli sankciám bolo Rusko vyradené zo západných trhov a musí sa pozrieť na východ, najmä na Čínu, ktorá je najväčším spotrebiteľským trhom na svete.”

Tvrdí, že Moskva sa už skôr obávala, že v dlhodobom horizonte stratí Ďaleký východ, ak sa obyvateľstvo regiónu rozriedi o Číňanov. Teraz však podľa neho Rusko čelí vážnej výzve v podobe ukrajinskej krízy a musí posilniť rozvoj Ďalekého východu pre čínsky trh.

Dodáva, že keďže Čína tiež hľadá spôsob, ako rozvíjať svoju ekonomiku, aby mohla konkurovať USA, bude to obojstranne výhodná situácia, ak Čína aj Rusko dokážu spolupracovať a prekonať sankcie a zadržiavanie zo strany Západu.

“S rýchlou zmenou medzinárodnej situácie v posledných rokoch bola ovplyvnená stabilita čínskeho zámorského reťazca dodávok obilia,” hovorí. “Riziko, že Čína bude dovážať obilie z krajín Južnej a Severnej Ameriky, sa účinne zmierni zvýšením ruského vývozu obilia do Číny.”

Reklama

Podľa Čínskeho centra pre medzinárodné hospodárske výmeny bude Čína v roku 2035 schopná sama si zabezpečiť len 65 % svojej spotreby potravín, zatiaľ čo v súčasnosti je to približne 76 %. Krajina bude musieť do roku 2035 stále dovážať 83 % sóje, ktorú potrebuje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali