Chrípka nie je banálnym ochorením, prevenciu netreba zanedbávať

Chrípka nie je banálnym ochorením, prevenciu netreba zanedbávať

Bratislava 27. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Vrámci prevencie pred chrípkou je vhodný pravidelný pohyb, ale aj dostatočný prísun potravín s vitamínom C

Chrípková sezóna sa blíži, každý rok sa začína s príchodom októbra. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto radí nepodceňovať prevenciu, chrípka totiž nie je banálnym ochorením.

Reklama
Ilustračné foto

“Treba si dopriať vitamíny, otužovať sa, pravidelne vetrať a často si umývať ruky,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Silnejšiu imunitu možno podporiť i dostatkom spánku či minimálne polhodinovým denným cvičením alebo prechádzkou. Mikas radí jesť ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínu C, ako sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, paprika, brokolica, chren či cesnak.

Najúčinnejšou ochranou je však očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Treba ho podstúpiť v októbri či novembri. Hygienici odporúčajú očkovanie najmä tehotným ženám, chronicky chorým, zdravotníckym pracovníkom, starším ľuďom či deťom od šiestich mesiacov do piatich rokov.

Reklama

Chrípka môže spôsobiť i závažné stavy, napríklad zápal pľúc či srdcového svalu, možné je i úmrtie. Jej vírusy často menia svoje vlastnosti. Medzi jej príznaky patrí teplota nad 38 stupňov Celzia, bolesť kĺbov a hlavy – často za očami, suchý dráždivý kašeľ, postupne môže sa prejaviť nádcha aj bolesť hrdla. “Ochorenie je potrebné vyležať a nezaberajú na naň antibiotiká.

Odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie bolesti,” povedal Mikas.
Ľudí trápi na jeseň okrem chrípky aj prechladnutie. To sa prejavuje postupne a nie náhle ako chrípka. Kĺby bolia ľudí iba zriedkavo, jedným z možných príznakov je kašeľ.

Nádcha a bolesť hrdla sa prejavia hneď od začiatku, teplota nie je vyššia ako 38 stupňov Celzia.

Prechladnutie možno liečiť liekmi na zmiernenie kašľa či horúčky. Dôležité je piť dostatočné množstvo tekutín. Príznaky zvyknú ustúpiť do dvoch až piatich dní. Pri ochoreniach spôsobených baktériami lekár rozhodne o potrebe podávať antibiotiká.

Na Slovensku bolo počas chrípkovej sezóny 2016/2017 hlásených 177.234 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou došlo k nárastu chorobnosti o 23,8 percenta.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali