Chmelár reaguje na stretnutie hollywoodskej hviezdy s Lajčákom: To, do čoho sme sa dali zatiahnuť, je mimoriadne nebezpečné pre svetový mier

Chmelár reaguje na stretnutie hollywoodskej hviezdy s Lajčákom: To, do čoho sme sa dali zatiahnuť, je mimoriadne nebezpečné pre svetový mier

Bratislava 6. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Politológ Eduard Chmelár, ktorý tento rok kandidoval na post prezidenta SR a nedávno oznámil vznik novej strany Socialisti.sk uviedol, že “ak si dnes napriek tomu niekto myslí, že súčasná politika NATO je zárukou našej bezpečnosti, tak si koleduje len o zápis do kroniky ľudského šialenstva”.

Na snímke Eduard Chmelár

Chmelár pripomenul, že šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák hostil cez víkend hviezdny hollywoodsky pár. Michaela Douglasa uviedol nielen ako svetoznámeho herca, ale aj ako mierového veľvyslanca OSN, ktorého angažovanosť na poli odzbrojenia je „veľmi prínosná a rozhovor s ním veľmi inšpiratívny“… Chmelár v tejto súvislosti dodal, že by ho zaujímalo, čo asi tak mohol povedať predstaviteľ militarizmu mierovému aktivistovi. Predstavujem si ten rozhovor asi takto:

Reklama

“Lajčák: Som veľmi rád, že podporujete politiku odzbrojenia. Douglas: Takže aj Slovensko odzbrojuje?

Lajčák: No, viete, my vlastne investujeme do zbrojenia také miliardy, že to otriasa štátnym rozpočtom, lebo sme sľúbili vašej vláde, že budeme dávať na armádu 2 percentá HDP. Douglas: Aha… no ale určite podporujete aspoň Dohovor o zákaze jadrových zbraní.

Reklama

Lajčák: Nie, na nátlak vašej vlády sme ho odmietli. Douglas: Rozumiem… Sústredili ste sa v prvom rade na udržanie Zmluvy o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu.

Lajčák: Práve naopak, naše ministerstvo podporilo rozhodnutie vašej vlády jednostranne odstúpiť od tejto zmluvy, za čo môže, samozrejme, Rusko. Douglas: Fúha… no ešteže neobchodujete so zbraňami s tyranskými režimami.

Lajčák: Tak viete, obchod je obchod, a tak som nedávno poslal svojho štátneho tajomníka do Saudskej Arábie, aby dohodol novú dodávku zbraní. Douglas: Pán minister, som naozaj šťastný, že ako predseda Valného zhromaždenia OSN ste sa zaviazali podporovať politiku mieru a odzbrojenia!”

Celý tento problém, ktorý Chmelár označil ako “šaškáreň” má však podľa neho oveľa vážnejšie dôsledky. “Hoci Spojené štáty jednostranne odstúpili od jednej z najdôležitejších odzbrojovacích dohôd v dejinách, generálny tajomník NATO z tohto kroku absurdne obvinil Rusko. A s ním poslušne aj všetky americké satelity vrátane Slovenska.”

“Ani zmienka o výzve Spojeným štátom k zdržanlivosti, naopak: NATO odmietlo ruský návrh vyhlásiť moratórium na rozmiestňovanie rakiet krátkeho a stredného doletu po rozpade zmluvy a Spojené štáty okamžite po odstúpení od INF oznámili, že chcú čo najskôr rozmiestniť v Ázii nové rakety namierené proti Číne.”

Reklama

Podľa politického analytika Eduarda Chmelára dohadovať sa o tom, kto zmluvu porušoval, nemá zmysel. “Rusko ju porušovalo tým, že vyvíja strely s plochou dráhou letu, kým Spojené štáty ju porušovali už počas vládnutia Baracka Obamu rozmiestňovaním systémov protiraketovej obrany v Európe. No jednostranné vypovedanie dohody ruší samotné základy bezpečnostnej stability, a teda vina USA je absolútne jednoznačná.”

Severoatlantická aliancia týmto správaním dokázala, že nie je ničím iným ako propagandistickým servisom politiky USA a inštitúciou zabezpečujúcou predaj amerických zbraní. To, do čoho sme sa dali zatiahnuť, je mimoriadne nebezpečné pre svetový mier. Spojené štáty chcú investovať takmer 1,5 bilióna dolárov do modernizácie jadrového arzenálu. Plánujú vyrábať hlavice s nízkou silou explózie, ktoré by prakticky zotreli rozdiel medzi konvenčnými a nukleárnymi zbraňami, pričom je známe, že jastrabi v Bielom dome snívajú práve o tom, že ich budú môcť bez výčitiek použiť vo vojnových konfliktoch.”

Chmelár vo svojom komentári dodáva, že ak si dnes napriek tomu niekto myslí, že súčasná politika NATO je zárukou našej bezpečnosti, tak si koleduje len o zápis do kroniky ľudského šialenstva. “Servilné vyhlásenie voči Spojeným štátom, ktoré vydalo v piatok slovenské ministerstvo zahraničných vecí, nás len zaťahuje hlbšie a hlbšie do konfliktu, ktorého kontúry sa už črtajú.”

“Myslite na to, až sa vás budúcnosť spýta, na ktorej strane ste stáli, či ste stáli na strane mieru alebo vojny. „Dnes sa môžeme pýšiť novými vrtuľníkmi Blak Hawk, dopravnými lietadlami Spartan a v neposlednom rade aj tým, že sme prijali strategické rozhodnutie o nákupe nových stíhacích lietadiel. Jednoducho sen,“ nechal sa uniesť v sobotu minister obrany Peter Gajdoš. Socialisti takýto sen nesnívajú. Nikdy nebudeme podporovať vojenské konflikty, zvyšovanie medzinárodného napätia, zbrojenie a šovinizmus. Ak dostaneme vašu dôveru, zastavíme to. Ani euro navyše pre zbrojenie, ani vojaka navyše pre intervencie a vyvolávanie provokácií.”

 

Reklama

Ondrejcsák: Najviac stratia európske štáty

Opačný názor ako politický analytik Chmelár má v súvislosti so zmluvou INF štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (nom. Most-Híd), ktorý na sociálnej sieti napísal o údajnom ohrození Európy ruskými zbraňami hromadného ničenia.

Ondrejcsák tvrdí, že Spojené štáty postupne, niekoľko rokov informovali svojich spojencov, že Rusko porušuje Zmluvu INF a opakovane žiadali o návrat k odzbrojovacím podmienkam. “Rusko, napriek dôkazom, „samozrejme“ komunikovalo, že SSC-8 nemá dosah nad 500 kilometrov. Následne USA vypovedali zmluvu od 2. februára 2019 – so 6-mesačnou výpovednou lehotou, počas ktorej bolo Rusko opakovane vyzývané nie len USA, ale aj spojencami v NATO, aby sa vrátili k pôvodnému režimu a neporušovalo medzinárodné odzbrojovacie dohody. Rusko následne vyhlásilo zánik dohody aj zo svojej strany.”

Dodáva, že 6-mesačná lehota uplynula začiatkom augusta a tým je celá zmluva oficiálne mŕtva. “Najviac tým stratia európske štáty, ktoré budú – či už aj sú – v dosahu ruských striel stredného dosahu a sami nemajú žiadne spôsobilosti sa brániť, či vyvinúť podobné systémy. Členské štáty NATO – vrátane Slovenska – vyjadrili ľútosť nad krokmi Ruska a podporili kolektívnu odpoveď na kolaps kľúčovej odzbrojovacej zmluvy.”

“A ešte na záver, to najdôležitejšie pre našich „Quislingov“: ruská raketa SSC-8 je útočná. Jediným cieľom je zničiť ciele zbraňami hromadného ničenia na území Európy. To aby sme vedeli, ako sa na nás pozerajú a aké majú strategické úmysly,” tvrdí štátny tajomník Ondrejcsák (viac v článku).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali