Český spor o leteckú dopravu s Ruskom: Jednoznačne prehráva česká strana

Český spor o leteckú dopravu s Ruskom: Jednoznačne prehráva česká strana

Praha 4. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Ruslan Krivobok)

 

Ak sa česká a ruská strana nedohodnú na pravidlách pre dopravné letectvo, bude to viac bolieť Česko. Česká republika totiž získava z ruského turizmu obrovské príjmy. Obe strany, ale pracujú na náprave situácie, vyhlásil expert v oblasti dopravného letectva Michal Čupa

Boeing 767 spoločnosti Aeroflot

Druhého júla boli na niekoľko hodín obmedzené lety ruských aerolínií do Českej republiky. Situáciu sa podarilo operatívne vyriešiť, povolenie bolo predĺžené zatiaľ do 7. júla. O tom, ako sa situácia okolo dopravného leteckého spojenia medzi Českom a Ruskom môže ďalej vyvíjať, Sputnik hovoril s expertom na dopravné letectvo Michalom Čupom.

Reklama

 

Sputnik: Aký rozvoj udalostí vidíte po 7. júli?

Reklama

Čupa: Som presvedčený, že ani jedna strana si takýto vývoj neprijala. Nepochybujem preto, že situácia sa normalizuje. Problém nie je politický, ale skôr byrokratický či komerčný.

Pokiaľ ide o rozsah problému, napr. v máji sa medzi Ruskom a Českom lietadlami prepravilo v oboch smeroch 70 tisíc cestujúcich. Z hľadiska spojenia je po Veľkej Británii a Taliansku pre ČR Ruská federácia na treťom mieste, z hľadiska počtu leteckých cestujúcich.

 

Ako je podľa vášho názoru možné obnoviť či dokonca vylepšiť zastarané dohody o civilnom letectve?

Súčasné usporiadanie letov medzi Ruskou federáciou a Českou republikou sa odvíja od starej Dohody, ešte z roku 1966. Tá dávno nezodpovedá potrebám doby. Letecké spojenie je nutné liberalizovať, aby zodpovedalo súdobým aj perspektívnym potrebám. K postupnej liberalizácii pritom dochádza od roku 1997, ale všetko ide pomaly. Teraz zostáva nevyriešená otázka daní, ciel a transsibírskych preletov. Každý rok prebiehajú konzultácie oboch ministerstiev. To je, čo sa týka právneho rámca.

Reklama

Pokiaľ ide o prevádzkové záležitosti, tiež tu je pokrok. Tento rok v marci sa oba úrady (Úrad pre civilné letectvo a Rossaviacija) dohodli na spojení medzi letiskom Žukovskij a Prahou, ktoré zaisťujú Ural Airlines. Bola zvýšená kvóta pre počet letov medzi Moskvou a Prahou. A o 100% sa zvýšila kvóta medzi Petrohradom a Prahou. Ani jedna strana pritom nevyužíva povolené kapacity v plnom objeme. Takže pokrok bezpochyby je, hoci by sa dalo postupovať rýchlejšie.

 

Komu tento incident uškodí – Česku či Rusku?

Ako to býva, na incident najviac doplatia cestujúci. Zrušenie utorkových letov znamenalo pre tisíce cestujúcich meškanie, a tiež stratu nadväzujúcich letov pre tranzitných cestujúcich. Navyše ľudia nemajú právo na odškodnenie, pretože ide o príčiny mimo kontrolu leteckých spoločností. Teraz sú lety, síce dočasne obnovené do 7. júla, ale taký stav vyvoláva neistotu a môže potenciálnych turistov odradiť od návštevy Českej republiky. V spore, teda jednoznačne prehráva česká strana a vysvetlím prečo.

Podiel výnosov z turistického ruchu predstavuje pre Česko asi 4% HDP. Ruských turistov prichádza asi 700 tisíc ročne, bývajú v Česku priemerne 7 dní, t. j. dlhšie, než je priemer a asi 60% z nich sa vracia. Česko je pre ruských turistov vyhľadávaná destinácia a pre Česko predstavujú ruskí turisti významný zdroj príjmov.

Reklama

Priemerný ruský turista minie asi 8000 rubľov denne. Násobené 700 tisíc turistov a 7 dni pobytu, to sú veľké peniaze. A časť týchto príjmov je teraz ohrozená. Navyše, ruskí turisti prichádzajú celoročne, čo je výhodné z hľadiska využitia kapacít turistických služieb a ubytovania. Viac ako polovica používa služby cestovných kancelárií, ďalšia tretina sú individuálni turisti a zvyšok služobné cesty.

Česká republika preto musí o priazeň ruského turistu súťažiť s Rakúskom, Nemeckom, Francúzskom, Talianskom, atď. Preto potrebujeme pohodlné a cenovo dostupné letecké spojenie.

 

Ak táto otázka leteckej dopravy nebude vyriešená, aké následky to ponesie pre Českú republiku?

Je to hypotetická otázka, nikto si nedokáže predstaviť a nikto si ani neželá, aby sa otázka nevyriešila. Ale teoreticky, už som odpovedal o stratách pre Českú republiku.

Ešte mi dovoľte pochváliť Aeroflot. Česká strana informovala leteckých dopravcov  o obmedzení letov 1. 7. až 2. 7. o 21:30 moskovského času. Napriek tomu Aeroflot dokázal operatívne navýšiť kapacitu povolených letov nasadením lietadiel A330. Molodci!

O snahe konflikt vyriešiť napovedá fakt, že Ministerstvo dopravy RF predĺžilo povolenie na transsibírske prelety pre České aerolínie už 2. 7. okolo 02:00 (moskovského času). Takže je vidieť, že obe strany sa usilujú o nájdenie rozumného riešenia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali