Čarnogurský po návšteve šéfa NATO v Košiciach: “V poslednej dobe má o nás USA mimoriadny záujem, hodili by sme sa im ako základňa. Niečo sa chystá, Lajčákove slová sú podozrivé”

Čarnogurský po návšteve šéfa NATO v Košiciach: “V poslednej dobe má o nás USA mimoriadny záujem, hodili by sme sa im ako základňa. Niečo sa chystá, Lajčákove slová sú podozrivé”

Bratislava 3. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Martin Bauman)

 

Niekoľko dní po návšteve amerického ministra zahraničných vecí zavítal na Slovensko aj šéf NATO Jens Stoltenberg. S prezidentom Kiskom hovoril predovšetkým o výdavkoch na zbrojenie. Kiska sa zároveň podpísal pod vyhlásenie, v ktorom víta zvýšenú vojenskú prítomnosť NATO v krajinách strednej a východnej Európy

Na snímke Ján Čarnogurský

Vyhlásenie podpísali prezidenti krajín tzv. Bukureštskej deviatky, čo je neformálne združenie zahŕňajúce krajiny V4, Pobaltia a Rumunsko s Bulharskom. Bývalý slovenských premiér Ján Čarnogurský, ktorý patrí k najvýraznejším kritikom NATO na Slovensku, upozorňuje, že Slovensko sa v poslednej dobe dostalo na mušku Spojených štátov.

Reklama

Skupinka aktivistov sa po celú dobu Stoltenbergovej návštevy snažila v blízkosti rokovaní vyjadriť, že ani on, ani NATO nie sú na Skovensku vítaní. Stoltenberga v bezpečnej vzdialenosti sprevádzala dodávka s nápisom Stoltenberg NATO, go home!

 

Reklama

Viac zbrojenia a viac cudzích vojakov

Kiska hovoril so Stoltenbergom hlavne o výdavkoch na zbrojenie. Slovensko začalo v posledných rokoch masívne prezbrojovanie armády, ktoré nás bude stáť niekoľko miliárd eur. Len nákup amerických stíhačiek bude stáť približne dve miliardy.

V čase, keď peniaze viditeľne chýbajú v iných oblastiach ako doprava, poľnohospodárstvo či veda a výskum, časť Slovákov vníma astronomické sumy vynakladané na zbrojenie mimoriadne citlivo.

Diskutovali sme o potrebe vysvetľovať našim občanom, aké je dôležité investovať do našej obrany. Zabezpečiť ochranu občanov je hlavnou úlohou štátu,povedal prezident po stretnutí so šéfom NATO.

So Stoltenbergom sa stretol aj Miroslav Lajčák. Počas diskusie slovenský minister rezolútne odmietol alternatívu neutrálneho Slovenska mimo NATO. Môžeme byť silní len vtedy, keď budeme súčasťou širšieho prostredia, ktoré vychádza zo zásad a hodnôt. Neexistuje lepšia alternatíva pre túto krajinu, než byť dôveryhodným a spoľahlivým členom NATO a ,povedal minister zahraničných vecí. Lajčák zároveň dodal, že SR splní svoj záväzok investovať 2% HDP na zbrojenie v roku 2022. Je to absolútne nevyhnutné, pretože potrebujeme moderné ozbrojené sily, ktoré nebudú osamelé, ale budú súčasťou multilaterálneho prostredia, dodal.

Reklama

Stretnutie prezidentov Bukureštskej deviatky sa konalo pri príležitosti 70. výročia vzniku NATO, 20. výročia vstupu Česka, Poľska a Maďarska do NATO a tiež 15. výročia vstupu SR do NATO. Na záver stretnutia prezidenti predstavili spoločnú jedenásťbodovú deklaráciu, v ktorej sa vyjadrujú k úlohe NATO, jeho významu, hrozbám či potrebe súdržnosti. Signatári stretnutia v Košiciach však okrem toho vyjadrujú podporu zvýšenej vojenskej prítomnosti NATO, predovšetkým vojsk USA, v ich krajinách. Poľský prezident Duda dokonca na tlačovej konferencii vyzval k zvýšeniu ich počtu. Poľsko označil za “uzol, z ktorého sa môže šíriť bezpečnosť do ďalších štátov”.

Expremiér Ján Čarnogurský, ktorý v súčasnosti vedie protestné hnutia proti NATO, o výročí Aliancie hovorí, že ak vôbec mala nejaké opodstatnenie, bolo to v čase existencie Varšavskej zmluvy: “V čase, keď zanikla Varšavská zmluva, NATO stratilo svoje opodstatnenie. Dnes neplní žiadnu obrannú funkciu ani voči SR, ani voči Európe všeobecne. Najväčším bezpečnostným problémom sú teroristi a vlna migrácie, ktorú môžu teroristi zneužiť k prieniku do Európy. Ale v tom sa NATO nechystá Európe pomáhať.”

Čarnogurskému vadí aj fakt, že NATO neustále tlačí Slovensko do konfrontácie s Moskvou. “Slovensko je tradične rusofilné. Podľa posledných prieskumov je Slovensko najviac rusofilná krajina v strednej Európe a žiadne zaťahovanie do nepriateľských akcií proti Rusku by nenašlo odozvu u verejnosti,” dodáva expremiér.

 

SR ako základňa Američanov?

Reklama

Ján Čarnogurský, ktorý už niekoľko rokov stojí na čele protestného hnutia proti konfrontačným aktivitám NATO na Slovensku, tvrdí o stretnutí Kiska Stoltenberg, že slovenská verejnosť ťažko pochopí zvyšovanie výdavkov na zbrojenie, keď si nie je istá, či primárnym cieľom je zvýšenie bezpečnosti Slovenska alebo nákup americkej vojenskej techniky. Druhá vec je to, že pod takou zámienkou sa môže skrývať príprava tajných vojenských základní USA na Slovensku. Investujú do modernizácie letiska na Slovensku, ale nie je jasné, či to primárne neslúžia k urýchlenému, zhromažďovanie amerických vojakov,dodáva Čarnogurský.

Naráža tým na najnovšie informácie, ktoré unikli z rokovania amerického ministra zahraničia Mikea Pompea s predstaviteľmi Slovenska. Americká strana už skôr deklarovala, že zafinancuje modernizáciu vojenských letísk na Sliači a Kuchyni. Pompeo však zdôraznil, že k modernizácii dôjde len v prípade, že Slovensko pristúpi na podpísanie dohody o obrannej spolupráci s USA. Čo presne bude súčasťou dohody, nevieme Miroslav Lajčák však pred niekoľkými dňami zneistil verejnosť, keď vyhlásil, že rokovania citlivé, pretože Slovensko má svoje záujmy, ktoré musí obhajovať.

Obavy slovenskej verejnosti sa zvyšujú aj tým, že USA a následne Rusko odstúpili od Dohody o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. V praxi to môže znamenať opätovné rozmiestnenie bojových rakiet tohto typu na území Európy.

Američania začínajú v poslednej dobe prejavovať o Slovensko mimoriadny záujem. Slovensko by sa im hodilo ako základňa či už tradičná alebo v nejakej inej forme. To by Slovensko nemalo dovoliť. Neurčitá odpoveď Lajčáka vyvoláva podozrenie, že niečo tiež hrozí,” hovorí expremiér a dodáva: “Už tri roky bežia na Slovensku akcie proti zriadeniu základne NATO alebo USA na území SR a tieto návštevy potvrdzujú, že je potrebné, aby sme svoj nesúhlas dávali takým spôsobom najavo. Túto otázku budeme sledovať a opakovane sa obracať na predsedu vlády, ministerstvo zahraničných vecí či ministerstvo obrany, ako je to s americkými investíciami alebo právne možnosťou umiestniť amerických vojakov na našom území.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali