Bude po čínskej olympiáde vojna? Vyzval Soros čínsku opozíciu na puč?
icon

Bude po čínskej olympiáde vojna? Vyzval Soros čínsku opozíciu na puč?

15. februára 2022iconiconicon

Bratislava 15. februára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

Ako už Hlavné správy informovali, 91-ročný George Soros, boháč vďaka špekuláciám na finančných trhoch, vystúpil vo videu na kanáli skupiny Bloomberg. Tento vetchý muž, nepísaný otec – či starý otec? – našej prezidentky, čítal dlhý text. Čo sa stalo? Veď to, čo chcel povedať, mohol namiesto neho prečítať nejaký poskok typu Naďa či Korčoka, a aj Čaputová, ktorí by svetu oznámili, čo treba a čo netreba. Ak sa pustil do reči sám veľmajster, ide o niečo veľmi dôležité. Počuli sme ultimátum čínskemu prezidentovi zo strany amerických demokratov, ktorých je Soros „neformálnym hovorcom“? Výzvu na puč v Číne? Oslovil opozičníkov z čínskeho Komsomolu, ktorí tvoria väčšinu čínskej Štátnej rady? Medzi nimi a prezidentom Si Ťin-pchingom prebieha od jeho zvolenia za generálneho tajomníka Čínskej komunistickej strany ostrý boj. Vyzval všetky proamerické sily v Číne na výmenu moci na pozadí pandémie? Lebo je Čína pod vedením súčasného prezidenta, ktorý si dobre rozumie s Putinom, najväčšou hrozbou pre sorošovské tzv. otvorené spoločnosti na celom svete?

Zvuk: Soros 1

Soros označil rok 2022 za kritický v histórii sveta. Olympiádu v najautoritatívnejšom štáte sveta, Číne, prirovnal k nacistickej olympiáde v Berlíne v roku 1936. Rovnako ako vtedy Nemecko, dnes Čína sa pokúša využiť túto šou na propagandistické víťazstvo svojho systému prísnych kontrol. Sme pred dôležitými rozhodnutiami, ktoré určia, akým smerom sa bude uberať svet. Nemecké voľby už boli. Francúzske budú v apríli. V tom istom mesiaci môžu maďarskí voliči napriek všetkým predpokladom odstaviť od moci autoritárskeho vládcu Orbána. Toto všetko spolu s Putinovým rozhodnutím, či napadne Ukrajinu, rozhodne o osude Európy. A potom v októbri bude Čínska komunistická strana rozhodovať o tom, či Si Ťin-pching získa tretie obdobie vo funkcii generálneho tajomníka strany. V novembri sa v USA uskutočnia kľúčové voľby v polovici volebného obdobia.

Reklama

Ak zostane pri moci Si Ťing-pching ďalších 5 rokov, teda do roku 2027, bude to znamenať úplné zničenie čínsko-amerických väzieb, ktoré sa budovali 40 rokov. A tak straší: spomína výluky a covidové obmedzenia, neschopnosť komunistickej strany vyrovnať sa s nimi. Má to byť signál na „oranžovú revolúciu“ a „covidový prevrat“?

Zvuk: Soros 2

Reklama

Zmene klímy, tomuto umelému problému, venoval len jednu vetu. Dominantnou politickou črtou dnešného sveta je podľa neho eskalujúci konflikt medzi dvoma odlišnými systémami riadenia. V ním preferovanej otvorenej spoločnosti je úlohou štátu chrániť slobodu jednotlivca. V uzavretej spoločnosti je úlohou jednotlivca slúžiť záujmom štátu jednej strany. Tu len poznámka: samozrejme, že je to – podľa našich slovenských skúseností – falošné svedectvo. Veď nemáme systém jednej strany a je sloboda jednotlivca chránená? Respirátormi či injekciami?

Soros ako zakladateľ Open Society Foundations je samozrejme na strane otvorenej spoločnosti. No uznáva, že aj jeho systém má slabé stránky, tie sú však iba špecifické pre regionálne podmienky. Napríklad ochráni Európska únia Litvu, ktorá uznala Tchajwan, pred blokádou zo strany Číny? Podľa Soroša víťazstvo otvorených spoločností nemožno považovať za samozrejmé vo svete, ktorý sa potáca na hrane vojenskej agresie tak na Ukrajine, ako aj na Tchajwane. A čoby naozaj „neoficiálny hovorca“ chváli prezidenta Bidena. Ten povedal Putinovi, že Rusko zaplatí vysokú cenu, pokiaľ zaútočí na Ukrajinu, pričom Spojené štáty nepôjdu do vojny na Ukrajine, nahradí ich „väčšia transatlantická spolupráca“. Zase poznámka: svedčí o tom vojenská dohoda so Slovenskom? Biden nebude robiť jednostranné ústupky, ale má záujem o nájdenie mierového riešenia. Ale voľba je na Putinovi.

Naozaj je to tak? Čo na to politológ František Škvrnda?

Zvuk: Škvrnda

A opäť pokračuje Soros.

Reklama

Zvuk: Soroš 3

Rovnako dal Biden jasne najavo Si Ťin-pchingovi, že pokiaľ použije silu proti Tchajwanu, bude musieť Čína čeliť nielen USA, ale aj aliancii, zloženej z Austrálie, Spojeného kráľovstva, Japonska, AUGBUS, a možno aj Indie, Južnej Kórey a Filipín. Darmo Si Ťin-pching venuje na zbrojenie veľké prostriedky a prekvapil svet hypersonickou zbraňou, akú USA nemajú. Je to len propagandistický ťah. Napriek tomu sa vojna medzi Spojenými štátmi a ich nepriateľmi stala pravdepodobnejšou, čo nie je príjemná téma na zamyslenie.

Zvuk: Soroš 4

Starý pán hovorí, že keď sa v 80. rokoch minulého storočia pustil do filantropie, nikto nepochyboval o americkej nadradenosti. Čo zapríčinilo zmenu? Vývoj umelej inteligencie, či vzostup sociálnych médií? Globálnej ekonomike začali konkurovať IT spoločnosti. Google, Facebook, Apple a Amazon. No také spoločnosti sú aj v Číne. A práve technologický rozvoj priviedol ku konfrontácii Čínu a Ameriku. Umelá inteligencia pomáha represívnym režimom sprísniť kontrolu, čo ohrozuje otvorené spoločnosti. Uviedol, že koronavírus posilnil represívne systémy, lebo legitimizoval používanie osobných údajov na účely verejnej kontroly. Takže Si Ťing-pching by mohol mať z toho výhodu. No nebude mať, lebo si ctí Mao Ce-tunga, ktorý zavinil smrť miliónov ľudí. A ničí dielo Teng Siao-pchinga, ktorý pozval cudzincov, aby v Číne investovali, čo viedlo k obdobiu zázračného rastu. Soros kritizuje Si Ťin-pchingov „čínsky sen“, lebo je založený na totálnej kontrole a navyše: na rozdiel od Tenga je Ťin-Pching skutočným komunistom. Jeho idolmi sú Mao a Lenin a on je presvedčený, že jeho systém riadenia je lepší ako liberálna demokracia. Si Ťin-pching by mal teda skončiť v roku 2022, ale inšpirovaný Leninom získal kontrolu nad armádou a represívnymi zložkami, a chce byť doživotným vládcom. Má preto veľa nepriateľov medzi tými, ktorí inšpirovaní myšlienkami Tenga Siao-pchinga chcú väčšiu úlohu pre súkromné ​​podnikanie.

A Čína má – podľa Sorosa – problémy s trhom nehnuteľností, ktorý bol od nástupu Ťin-pchinga v roku 2013 hlavným motorom čínskeho rastu, aj vážny demografický problém. Pôrodnosť je oveľa nižšia, ako naznačujú zverejnené čísla. Odborníci vypočítali, že skutočný počet obyvateľov je asi o 130 miliónov nižší, ako oficiálny údaj 1,4 miliardy. Soros sa bojí, že spôsobí to nedostatok pracovnej sily, fiškálne napätie a spomalenie ekonomiky. Aká dojemná starostlivosť…

Reklama

Čínsky prezident má problémy aj s vakcínami. Jediné, čo môže urobiť, je zavedenie stratégie „nulový covid“. Ide však o tvrdé lockdowny i pri najmenšom náznaku pandémie, a znamená to tvrdé blokácie pre milióny ľudí a spôsobuje ťažké útrapy ľuďom, čo by tiež mohlo potopiť súčasného prezidenta. Nuž teda tak – aj lockdowny sú zlé, ale kto ich vymýšľa? A teraz sľúbené Sorosovo proroctvo.

Zvuk: Soroš 5

Hrozí, že omikron bude pre Si Ťing-pchinga osudný. Lebo je vraj oveľa nákazlivejší, ako akýkoľvek predchádzajúci variant, pričom je menej škodlivý pre tých, ktorí boli zaočkovaní. Číňania však boli očkovaní iba proti wuhanskému variantu, a toto skryté tajomstvo bude iste odhalené, buď počas zimnej olympiády alebo skoro po nej. Omikron sa v Číne rozšíril a už nie je pod kontrolou. Napríklad v Hongkongu vyzerá epidémia omikronu čoraz hrozivejšie. Počas olympijských hier, ktoré sú prestížnym projektom Si Ťin-pchinga, sú súťažiaci hermeticky oddelení od miestneho obyvateľstva, ale po skončení hier nemá v tomto úsilí zmysel pokračovať. A hrozí nárast pandémie. Soroš dúfa, že aj preto ho nahradí niekto menej represívny doma a mierumilovnejší v zahraničí. Tým by sa odstránila najväčšia hrozba, ktorej dnes otvorené spoločnosti čelia. A proameričania v Číne by mali urobiť všetko, čo je v ich silách, aby povzbudili Čínu, aby sa vydala žiaducim smerom.

Experti hovoria, že výzva na výmenu čínskeho prezidenta za inú osobu je dosiaľ zo strany Sorosa najväčšou intervenciou proti hlave štátu. Nedá sa ani len porovnať s intervenciou predsedníčky českej poslaneckej snemovne Markéty Adamovej Pekarovej proti Viktorovi Orbánovi, aby ho Maďari už v apríli nevolili…

Podľa niektorých pozorovateľov je Čína teraz v podobnej situácii, v akej bol Sovietsky zväz po nástupe Stalina k moci v roku 1924. Veľkú októbrovú revolúciu financovali západné banky, a Lenin mal cárske Rusko zmeniť na krajinu, kde sa budú ťažiť a vyvážať suroviny do sveta a zisky budú inkasovať západné banky. Lenže Lenin zomrel a Stalin prekukol plány západu i Kominterny, ktorá bola nástrojom na organizovanie farebných marxistických robotníckych revolúcií vo svete. Žeby teda dnes Čína zrádzala západné banky rovnako, ako svojho času Stalin? Tie vsadili na politiku Tenga Siao-pchinga, ktorý „otvoril“ Čínu pre súkromné podnikanie a zahraničný kapitál. A Si Ťing-pching „dvere privrel“.

Zdá sa, že tak, ako nevychádza západné úsilie „zbúrať“ Rusko, rúca sa aj snaha ovládnuť Čínu, ktorá navyše chce úzko spolupracovať s Ruskom. Potvrdilo to aj stretnutie Putina s čínskym vodcom počas otvorenia olympiády. Platí, že Si Ťin-pching chce rovnako ako Stalin skončiť s vykorisťovaním lacných domácich robotníkov?

Zhrňme si to: Soros vytiahol z rukáva všetky možné i nemožné nedostatky a problémy Číny – niektoré prevzaté ako cez kopirák zo západu – a vyzval na vládny puč v Číne. Oznámil, že existuje značná opozícia, najmä čínski Komsomolci, ktorá nedovolí znovuzvolenie čínskeho vodcu na tretie funkčné obdobie na 20. zjazde čínskych komunistov, ktorý je naplánovaný na október a november 2022. A že po čínskej olympiáde sa môžeme dočkať čohokoľvek. Aj v Európe, aj vo východnej Ázii. Starý pán Soros prorokuje alebo provokuje?

Dagmar Vanečková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali