Britská ministerka vnútra: V referende Briti volili aj znížený počet prisťahovalcov z EÚ, a preto aj vláda sa o to bude snažiť

Britská ministerka vnútra: V referende Briti volili aj znížený počet prisťahovalcov z EÚ, a preto aj vláda sa o to bude snažiť

Londýn 18. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth)

 

Nová britská ministerka vnútra Amber Ruddová v televíznej Andrew Marr Show porozprávala o situácii s prisťahovalcami a o tom, ako Veľká Británia mieni riešiť migračnú krízu. Vysvetlila, ako to bude s pracovnými povoleniami pre cudzincov.

Na snímke britská ministerka vnútra Amber Ruddová
Na snímke britská ministerka vnútra Amber Ruddová

Prezradila aj novinku: zavedenie pracovných povolení po referende, v období Brexitu, pre občanov Európskej únie. Týmto spôsobom vláda mieni kontrolovať pohyb migrantov a overovať, koľko ich vlastne príde na britské ostrovy. Britské médiá poukazujú na to, že je to prvý veľký televízny rozhovor novej ministerky vnútra.

Reklama

Prezradila, že britské ministerstvo vnútra bude úzko spolupracovať s úradmi Európskej únie, aby sa vypracovalo to najlepšie riešenie pre obidve strany – aj pre Veľkú Britániu, aj pre občanov EÚ. Moderátora Andrewa Marreho /ale asi aj celý britský ľud/ presviedčala, že nový  systém pracovných povolení pre občanov EÚ je logickým krokom a bude mať význam a svoju hodnotu. Poznamenala však, že ešte nič nie je rozhodnuté a rokovania odborníkov prebiehajú ako na domácej úrovní, tak aj vo forme dvojstranných debát Veľká Británia – EÚ.

Pripomenula, že starý systém už nefunguje a treba ho zmeniť. Prízvukovala, že jej hlavnou prioritou je to, aby ľudia, ktorí budú prichádzať na ostrovy z kontinentu, naozaj prinášali pridanú hodnotu do britskej ekonomiky. Zdôraznila, že britskí občania v referende volili vystúpenie z únie preto, aby sa znížil počet prisťahovalcov z Európskej únie. Potvrdila, že vláda nepôjde proti svojim občanom, rešpektuje ich vôľu a bude plniť ich odkaz.

Reklama

Na otázku moderátora sa jej akosi nechcelo odpovedať presnejšie a povedala, že nový systém pracovných povolení bezpochyby má zmysel, avšak zatiaľ k tomu nič konkrétne nemôže povedať, pretože sa tento systém ešte len formuje a v súčasnosti ešte nie je celkom jasné, aký presne bude. Potvrdila, že britské orgány budú nekompromisne určovať, koho pustia na ostrovy a koho nie – presne tak, ako to robia americkí kolegovia.

Ministerka vnútra Amber Ruddová sa domnieva, že čistá migrácia /teda počet prisťahovalcov v porovnaní s počtom ľudí, ktorí odišli s ostrovov/ bude po Brexite na úrovni desiatok tisíc, prezradila, že v súčasnosti na ostrovy prichádza viac ako 300 tisíc migrantov  ročne, z ktorých je viac ako polovica z EÚ. Potvrdila názor Andrewa Marreho, že nový britský imigračný systém bude asi veľmi prísny voči imigrantom z Európskej únie. Na druhej strane zdôraznila, že Británia ochotne príjme prisťahovalcov, ktorí budú prínosom pre domácu ekonomiku.

Eugen Rusnák

 

Video si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali