Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)

 

Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave privítali jeho riaditeľ plk. Mgr. Michal Petráš a zástupca pplk. Mgr. Marián Knižát štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR Michala Sedliaka a delegáciu z Čiernej Hory. Na stretnutí sa preberali rôzne témy z oblasti väzenstva a úvode stretnutia prešli históriou ústavu a jeho rekonštrukciou

Ústav na výkon väzby a trestu
Ilustračné foto

“Väznica bola postavená v roku 1936, prvými úpravami prešla v 70. a 80. rokoch minulého storočia. V období rokov 2015 až 2018 prebehla najväčšia rekonštrukcia ústavu, ktorá stála približne 23 miliónov eur a prebiehala za jeho plného chodu,” uviedol riaditeľ ÚVV A ÚVTOS. “Priestorové a materiálne zabezpečenie ústavu sa zlepšilo nielen pre väznené osoby, ale aj pre výkon štátnej služby príslušníkov,” pokračuje Petráš.

Reklama

Diskusia pokračovala situáciou vo väzniciach v oboch krajinách, preberali sa budúce ciele v tejto oblasti a dôležitou témou boli aj kapacitné problémy väzníc a dopady zvýšenia trestných sadzieb na základe ktorých, narástol počet väznených osôb za posledné roky v SR.

“Na Slovensku máme 10-tisíc väzňov a v rámci štatistík v EÚ patríme medzi najhoršie krajiny, čo sa týka počtu väzňov na 100-tisíc obyvateľov. Sme na druhom mieste po Litve, keďže máme takmer 200 väzňov na 100- tisíc obyvateľov. Sú krajiny, ktoré majú na takýto počet 30 – 40 väznených osôb. Napríklad vo Fínsku je len 3000 väzňov a počtom obyvateľov je to porovnateľná krajina ako Slovensko,” vysvetlil Sedliak.

Reklama

“Pre porovnanie, keď u nás k 1. januáru 2006 nastalo sprísnenie trestnej politiky v oblasti drogovej trestnej činnosti, bolo do tohto dátumu vo väzniciach 486 osôb a dnes ich je takmer 2000,” opísal situáciu v rámci nárastu stíhaných osôb.

Štátny tajomník rezortu spravodlivosti skonštatoval, že prevádzka malých väzníc je veľmi neefektívna: “V najmenšej väznici s kapacitou 112 miest vychádzajú náklady na jedného väzňa 170 eur na deň, pričom máme aj väznicu, kde je kapacita 1300 osôb a náklady na jedného väzňa sú necelých 40 eur denne.” M. Sedliak ďalej vysvetlil situáciu s obsadením príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže v rámci Bratislavy a vysvetlil, že okrem kapacitných problémov s väzňami je problém aj s personálom, ktorý by bolo potrebné posilniť.” “Historicky bol vždy problém obsadiť tieto miesta hlavne v Bratislave. Aktuálne sa to rieši výpomocami z iných ústavov,” dodal Sedliak.

Momentálne sa vo väznici nachádza 773 väznených osôb, z toho 255 obvinených a 518 odsúdených. Na minimálnom stupni stráženia máme zazmluvnených 149 odsúdených, ktorí sa starajú o upratovanie priestorov ministerstiev, súdov alebo prokuratúr.

Stretnutie pokračovalo prehliadkou priestorov na výkon väzby a trestu. Delegácia mala možnosť vidieť priestory väznice, v ktorých počas rekonštrukcie pribudla kaplnka, čitáreň, či učebňa pre mladistvých. “Aj keď som nebol v mnohých väzeniach, to, čo som videl, robí na mňa dojem, vyzerá to ako veľmi moderné väzenie,” zhodnotil jeden z členov čiernohorskej delegácie Dragutin Djeković.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali