Bratislavské letisko nakúpi röntgenové zariadenia na kontrolu batožín a cargo zásielok za takmer dva milióny eur

Bratislavské letisko nakúpi röntgenové zariadenia na kontrolu batožín a cargo zásielok za takmer dva milióny eur

Bratislava 11. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave plánuje vynaložiť na dodávku piatich nových röntgenových (RTG) zariadení na kontrolu batožín a cargo zásielok 1,95 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Tie nahradia doteraz používané zastarané a opotrebované zariadenia

Ilustračné foto

Zákazku rozdelenú na tri časti letisko zadalo spoločnosti Fiswell, s. r. o., Bratislava cez rokovacie konanie. Letisko o tom informovalo vo Vestníku verejného obstarávania s tým, že uvedený postup použilo z technických dôvodov.

Reklama

Fiswell je výhradným distribútorom RTG zariadení výrobcu Smiths Detection na území Slovenska. “Letisková spoločnosť viac ako desať rokov používa výhradne RTG zariadenia spoločnosti Smiths Detection, ktoré svojou kvalitou a schopnosťami kontroly a zobrazovania nebezpečných predmetov v príručnej batožine patria k najlepším na svete,” uviedlo bratislavské letisko. “Pre všetky RTG zariadenia bola vybudovaná spoločná sieť a zakúpený manažérsky a riadiaci systém spoločnosti Smiths Detection, ktorý riadi komunikáciu medzi RTG zariadeniami a jednotlivými operátorskými úrovňami. Využíva sa pre potreby kontroly a vyhodnocovania kvality práce zamestnancov bezpečnosti, monitorovanie prevádzky, diagnostiku a špecifikovanie opráv a údržby RTG zariadení,” dodalo letisko.

Za dve RTG zariadenia na kontrolu príručnej batožiny má letisko uhradiť 1,58 mil. eur bez DPH. Dodávateľ má zabezpečiť, že do desiatich mesiacov od zaplatenia zálohy budú vykonané preberacie skúšky zariadení vo výrobnom závode predávajúceho a zariadenia má dodať do šiestich týždňov od vykonania uvedených testov. Nové detekčné systémy majú podľa letiska v maximálnej miere eliminovať riziká ich výpadkov a porúch pri vybavovaní príručnej batožiny cestujúcich a tým aj zabezpečovať ďalší nárast prepravovaných cestujúcich hlavne počas letnej prevádzky. “BTS (Letisko Bratislava) má zakúpený školiaci a výcvikový softvér spoločnosti Smiths Detection pre zamestnancov bezpečnostnej kontroly, ktorý je svojimi zobrazovacími a technickými parametrami kompatibilný s RTG zariadeniami Smiths Detection. Použitie iného typu zariadenia s iným zobrazením a technickými vlastnosťami by vytvorilo bezpečnostné riziko na základe možnej dezinterpretácie zobrazovaného záznamu,” uviedla letisková spoločnosť.

Reklama

Dodávka dvoch RTG zariadení na kontrolu príručnej batožiny osôb vstupujúcich do vyhradeného bezpečnostného priestoru letiska bude stáť takmer 180 tis. eur bez DPH. Lehota dodania je 24 týždňov po zaplatení zálohy. “Všetky vstupy na letiskové plochy pre personál letiska a zamestnancov firiem zabezpečujúcich prevádzkové činnosti letiska sú na kontrolu vnášaných predmetov a osobných vecí vybavené konvenčnými jedno-pohľadovými RTG zariadeniami, ktoré letisková spoločnosť prevádzkuje od roku 2007,” priblížilo letisko. Tieto zariadenia potrebuje nahradiť novými dvojpohľadovými zariadeniami z dôvodov zmeny nariadení Európskej únie, ako aj z ich fyzickej zastaranosti a morálneho opotrebenia.

Za dodanie jedného RTG zariadenia na kontrolu zásielok a nákladu má letisko uhradiť vyše 192 tis. eur bez DPH, aj v tomto prípade má byť dodané do 24 týždňov. Detekciu a vybavovanaie zásielok a catering vo fytosanitárnom centre zabezpečuje štandardné jednopohľadové RTG zariadenie na veľkoobjemové zásielky do rozmeru 140 krát 175 centimetrov a do hmotnosti 800 kilogramov. “Vzhľadom k tmu, že toto zariadenie je prevádzkované od roku 2008 a je už do značnej miery opotrebované, je potrebné ho nahradiť dvojpohľadovým zariadením určeným na kontrolu cargo zásielok,” dodalo letisko s tým, že jednopohľadové modely sa v súčasnosti už ani nevyrábajú. Letisko mimo tohto obstarávania uzavrelo s firmou Fiswell aj zmluvu na dodanie dvoch rámových detektorov kovov za vyše 28 tis. eur bez DPH, a to v lehote do šiestich týždňov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali