Bratislava 27. apríla (TASR) – Stovky ľudí si dnes vychutnali na Jakubovom námestí v Bratislave domáce produkty ponúkané na prvom farmárskom Dobrom trhu. Filozofia medzinárodného hnutia Slow food sa sústreďuje na poctivé, pomalé a tradičné postupy produkcie, ale aj samotného prežívania života. V tomto duchu boli vyberaní aj ostatní predajcovia.
"Od začiatku Dobrých trhov som túžila, aby sa zorganizovali tu, na Jakubovom námestí, a presvedčila som o tom aj našich partnerov, s ktorými ho organizujeme. Tentoraz mal úplne nový rozmer. Boli tu najmä výrobky farmárov z prvej ruky z blízkeho i širšieho okolia," povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.
Okrem nich sa tam prezentovali aj pestovatelia ovocia a zeleniny. Jedného z nich prestavila Nadácia Horský park, ktorá na námestie priniesla systém pestovania prírodnej zeleniny bez použitia rôznych prípravkov. O zveľaďovanie bylinkovej záhradky, vysadenej vo veľkom, doteraz prázdnom črepníku, sa budú starať deti z materského centra Prešporkovo.
V stánku Dobrého úradu Rosová ponúkala okoloidúcim sladké dobroty od staromestských senioriek. Každý návštevník mohol symbolicky prispieť a takto získaných 210 eur si rozdelia staromestské denné centrá.
Tradícia organizovania Dobrého trhu v Starom Meste sa obnovila takmer pred dvoma rokmi. "Chceme, aby tradičné trhy fungovali aj na iných miestach, ako je napríklad Poľná ulica, kde pripravujeme celkovú rekonštrukciu trhoviska a celkom iné, nové trhovisko na Rybnom námestí," avizovala starostka.
TASR informoval staromestský hovorca Tomáš Halán.