BRATISLAVA: Časti Starého mosta sa majú darovať obciam na východe

BRATISLAVA: Časti Starého mosta sa majú darovať obciam na východe

Bratislava 21. novembra (TASR) – Časti bratislavského Starého mosta, ktorý sa ide rekonštruovať, by malo hlavné mesto darovať obciam na východe Slovenska. O mostnú oceľovú konštrukciu Bratislavu ešte v roku 2011 požiadali starostovia Kladzian, Hencoviec, Nižného Hrušova a Dlhého Klčova. Chcú si z nich vybudovať mosty cez Ondavu. Bratislavskí poslanci dnes poverili primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD), aby so starostami obcí rokoval. Vypočuť si má aj názor Starého Mesta a Petržalky.

"V súčasnej dobe obce Kladzany a Hencovce ponad rieku Ondavu premosťuje provizórny most, ktorého technický stav je už natoľko nevyhovujúci, že ho bude potrebné odstrániť. Ešte horšia situácia je medzi obcami Nižný Hrušov a Dlhé Klčovo, most je už pre zlý technický stav zámerne strhnutý," napísali pred dvoma rokmi štyria starostovia bratislavskému primátorovi. Podotkli, že na to, aby vybudovali nové mosty, nemajú peniaze. Odvoz konštrukcie mosta si zabezpečia na vlastné náklady, avizovali.

Starostovia žiadajú poslať na premostenie medzi obcami Kladzany a Hencovce oceľovú konštrukciu pri staromestskom brehu Dunaja v dĺžke 32 metrov a s hmotnosťou asi 60 ton. Ďalším dvom obciam by zase mala ísť časť mosta z petržalskej strany dĺžky 106 metrov a s hmotnosťou 245 ton. Celú konštrukciu dnes už ale mesto nevlastní, majiteľom sa stal zhotoviteľ nového mosta Eurovia SK. "V projektovej dokumentácii aj vo verejnej súťaži sa rieši demontáž Starého mosta tak, že zhotoviteľ sa stáva aj majiteľom oceľovej konštrukcie, ktorú musí odstrániť a zošrotovať," uvádza mesto. To ale neplatí pre tri mostné polia, tie sú majetkom Bratislavy a tie by preto mali poslať na východ.

Návrhov na použitie pôvodnej konštrukcie Starého mosta prišlo viacero. Podľa Petržalského okrášľovacieho spolku sa má most rozpíliť na malé kusy a predávať záujemcom z radov zberateľov či nadšencom na pamiatku. Dostali by ich spolu s certifikátom pravosti, navrhuje spolok. Argumentuje, že podobným spôsobom sa speňažili objekty aj v iných krajinách, napríklad Berlínsky múr.

Reklama

Spolok žiada mesto, aby sa mimo Bratislavy neodviezla celá konštrukcia mosta. "Chceli by sme z neho istý diel zachovať v Múzeu mesta Bratislavy, najmä tie fragmenty z pôvodného Mosta Františka Jozefa, ktoré sú čiastočne zachované najmä na petržalskej strane," vraví predsedníčka spolku Iveta Plšeková. Časť z nich by podľa jej slov v budúcnosti určite vystačila aj na vytvorenie pamätníka mosta na nábreží v Petržalke. 

Starosta Petržalky Vladimír Bajan to vidí inak. Na rozdiel od iných podľa neho "nerentabilných návrhov" chce most speňažiť a pomôcť tak naplniť kasu zadlženého mesta. "Samotná rekonštrukcia má vyjsť Bratislavu na nemalých 70 miliónov eur, preto by bolo zahodením a premrhaním obrovskej šance aspoň časť financií nedostať späť do pokladnice mesta," myslí si petržalský starosta. Tvrdí, že podľa jeho informácií záujem o oceľ v podnikateľských kruhoch je, pričom odhadovaná cena sa hýbe okolo 200 eur za tonu. "Ak má most asi 5000 ton, hovoríme tu zhruba o jednom milióne eur," preratúva Bajan. 

Reklama

Ak by sa podľa starostu podarilo takúto alebo podobnú sumu získať, financie by vraj mohli smerovať na environmentálne projekty do Starého Mesta a Petržalky. "To by bolo určite rozumnejšie a efektívnejšie, než rozdeliť most len tak na darčeky, ktoré ich kupujúci o pár mesiacov zahodia ako nepotrebný kus železa," myslí si Bajan.

Bratislavský Starý most začnú rozoberať ešte tento rok. Hlavné mesto podpísalo 22. októbra s konzorciom troch firiem zmluvu o dielo na rekonštrukciu mosta aj vybudovanie električkovej trate do Petržalky. Stavebník chce začať s demontážou mostnej konštrukcie tento mesiac. Do jari by mal byť most demontovaný.

fed ed

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali