Boris Kollár: Reformu zdravotníctva podporíme, ak sa zapracujú požiadavky regiónov. Premiér: Všetky požiadavky, ktoré zlepšia zdravotníctvo, budú súčasťou reformy

Boris Kollár: Reformu zdravotníctva podporíme, ak sa zapracujú požiadavky regiónov. Premiér: Všetky požiadavky, ktoré zlepšia zdravotníctvo, budú súčasťou reformy

Bratislava 30. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová, TASR – Martin Baumann)

 

Hnutie Sme rodina je ochotné zahlasovať reformu zdravotníctva v prípade, ak sa do nej zapracujú požiadavky memoranda za lepšie zdravotníctvo. V utorok to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Zdôraznil, že reforma zdravotníctva je potrebná, ale musí slúžiť ľuďom

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár

Predseda parlamentu vyzval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby zo zástupcami memoranda za lepšie zdravotníctvo rokoval. O požiadavkách informoval Kollár v utorok aj predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO).

Reklama

Medzi signatárov memoranda patria predstavitelia vedenia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, primátori Brezna, Jelšavy, Revúcej, Zvolena a zástupcovia lekárov. NR SR v ňom žiadajú, aby zastavila a dopracovala návrh reformy nemocníc.

Visolajský tvrdí, že pripravovaná reforma nehovorí nič o tom, ako bude postarané o pacientov, ktorí sa aktuálne nachádzajú na nemocničných lôžkach. Signatári sú presvedčení o tom, že sa zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti na väčšine územia SR.
Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter si myslí, že reforma je nevyhnutná, požaduje však garanciu, že nedôjde k zoškrtávaniu zdravotníckych lôžok skôr, ako sa dá do poriadku ambulantný sektor. Predkladatelia memoranda preto požadujú garanciu, že sa optimalizácia nemocničnej siete uskutoční súčasne s revitalizáciou ambulantnej sféry.

Reklama

 

Požiadavky zdravotníkov

Od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR by uvítali predloženie presnej analýzy potrieb jednotlivých ambulancií až na úroveň okresov. Rovnako žiadajú predloženie presného plánu, ako podporiť vznik chýbajúcich ambulancií. Rovnako chcú prehodnotenie cenníka výkonov v ambulantnej sfére a kompetencií lekárov prvého kontaktu.

Požiadavkou memoranda je aj obnovenie vzdelávania v ambulanciách prvého kontaktu a špeciálnej ambulantnej starostlivosti s adekvátnym odmeňovaním lekárov, ktorí vzdelávanie vykonávajú.

Signatári žiadajú tiež reformu zoznamu kategorizovaných liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zdravotníckych pomôcok a indikačných obmedzení tak, aby pacient nemusel pre recepty putovať po ambulanciách.

Podľa memoranda je nevyhnutný tiež plán realizácie organizovaného prísunu a vzdelávania lekárov z tretích krajín, ale aj podpora lekárskych fakúlt a vytvorenie motivačného systému.

Reklama

O reforme nemocníc by mal parlament rokovať na aktuálnej schôdzi v druhom čítaní. Nemocnice by podľa nej mali fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. MZ SR zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude.

 

Požiadavky v rámci memoranda sú podľa Cigánikovej na mieste, rieši ich práve optimalizácia siete nemocníc

To, čo žiada Memorandum za lepšie zdravotníctvo, je úplne na mieste. Požiadavky regiónov a lekárskych združení však rieši práve plánovaná optimalizácia siete nemocníc. Uviedla to predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková v reakcii na utorkové vyhlásenie predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára.

48. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS)

Dodala, že cieľom reformy je zlepšenie kvality zdravotníctva celkovo, ale aj zvýšenie bezpečnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, nakoľko niektoré pracoviská momentálne vykonávajú iba 17 zákrokov ročne.

Najväčšou výčitkou odbornej verejnosti k reforme nemocníc je to, že neprebieha súčasne s reformou ambulantného sektora. Podľa Cigánikovej harmonogram k reformným krokom hovorí jasne a v rámci neho budú prvé zmeny súvisiace s optimalizáciou siete nemocníc viditeľné až v roku 2024. Ešte predtým sa však budú do praxe zavádzať práve zmeny v ambulantnom sektore, a to už v budúcom roku.

Reklama

Zároveň pripomenula, že 40 percent ambulantných nemocničných lôžok aktuálne nie je obsadených, preto je ich transformácie logická. Nemajú však zaniknúť, ale majú sa využívať tak, ako potrebujeme, teda pre potreby dlhodobej zdravotnej starostlivosti.

 

Reakcia Ministerstva zdravotníctva

Na memorandum reagovalo aj Ministerstvo zdravotníctva SR. Hovorkyňa Zuzana Eliášová pripomenula, že cieľom reformy nemocníc je menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkov, a tým pádom stabilizovanie zdravotníckeho personálu. Rezort sa tiež prikláňa k Cigánikovej argumentom o málo využívaných pracoviskách.

„Nebude sa robiť všade všetko a v malom počte. Ak totiž na pracovisku nie je dostatočná prax, hrozí riziko nezvládnutia komplikácií či ohrozenia pacienta,” vysvetlila Eliášová a dodala, že vďaka reforme majú lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci pracovať s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta.

Ministerstvo tiež opakovane zdôrazňuje, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude a dopĺňa, že pred pandémiou nevyužité lôžka sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe presných analýz. Nemocnice budú mať navyše podľa úrovne stanovené, čo všetko musia vykonávať a aké na to musia spĺňať podmienky, napríklad aké musia mať materiálno-technické vybavenie. Stanovia sa aj maximálne čakacie lehoty a kritéria kvality, ktoré sa budú každoročne vyhodnocovať a zverejňovať. Navyše, ako pripomenula Cigániková aj Eliášová, súčasťou legislatívneho návrhu je aj spomínaná reforma ambulantného sektora.

V rámci nej sa má zaviesť nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast. Jej cieľom je zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov. Parametrami pre klasifikáciu okresov budú počet obyvateľov, ktorí nemajú zabezpečenú miestnu dostupnosť, kapacitná priepustnosť a demografická štruktúra lekárov.

„Chceme tieto užitočné informácie poskytovať lekárom, záujemcom o zriadenie novej praxe, aby sa vedeli lepšie zorientovať a rozhodnúť sa pre miesto, kde si zriadia svoju ambulanciu,” dodala Eliášová.

Ministerstvo ich chce zároveň v nedostatkových okresoch podporiť formou jednorazového príspevku v sume približne 60-tisíc eur z Plánu obnovy a odolnosti. Ďalšie dve fázy reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti budú následne riešiť podporu všeobecných ambulancií pre existujúcich poskytovateľov a definovanie novej koncepcie všeobecného lekárstva.

 

Premiér: Všetky požiadavky, ktoré zlepšia zdravotníctvo, budú súčasťou reformy

Premiér Eduard Heger (OĽANO) víta ochotu hnutia Sme rodina podporiť reformu zdravotníctva, ak sa do nej zapracujú požiadavky regiónov a odbornej verejnosti. Deklaroval, že súčasťou reformy budú všetky požiadavky vrátane tých aktuálnych z memoranda za lepšie zdravotníctvo, ktoré reálne zlepšia kvalitu zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Reklama
Eduard Heger
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO)

Heger upozornil, že niektoré vyjadrenia signatárov memoranda sa neopierajú o fakty. Ubezpečil, že urgentné príjmy sa rušiť nebudú, ale, naopak, ich dostupnosť sa zvýši. Ozrejmil tiež, že nedôjde k zrušeniu 11.000 lôžok.

“Slovensko potrebuje lôžka pre následnú starostlivosť a dlhodobo chorých. Napríklad pre ľudí po mozgovej porážke, po ťažkej havárii či úraze na doliečovanie a podobne. Dáta pritom jasne ukazujú, že mimo pandémie sú lôžka málo obsadené, akútne nemocnice majú za normálnych okolností obsadenosť iba 60 percent,” uviedol.

Pripomenul tiež, že okrem zlepšenia nemocničnej starostlivosti je v pláne aj reforma ambulantnej starostlivosti.

“Bez kvalitných a dostupných všeobecných lekárov a špecialistov nie je pozdvihnutie nášho zdravotníctva možné,” skonštatoval s tým, že pre nových ambulantných lekárov sú v pláne obnovy pripravené motivačné príspevky na rozbeh v sume desať miliónov eur.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali