Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

Bratislava 1. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie (EÚ) patrí dodnes k najvýznamnejším medzníkom v dejinách našej samostatnej štátnosti. Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ to pre TASR uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). Slovensko sa stalo členom EÚ 1. mája 2004

Juraj Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár

Poukázal na to, že cesta SR do Európskej únie nebola priamočiara. “Museli sme prejsť náročným transformačným procesom a splniť politické aj ekonomické kritériá nevyhnutné pre naše členstvo,” ozrejmil minister. Pripomenul, že žiadosť predložila vláda SR ešte v roku 1995 a o štyri roky neskôr otvorila Európska komisia prístupové rokovania. “Enormné úsilie, ktoré SR vyvinula, umožnilo, že sme úspešne dobehli skupinu štátov, ktoré začali rokovania o dva roky skôr. Podporu vyjadrili aj Slováci, ktorí sa zúčastnili dodnes jediného platného referenda, ktoré sa uskutočnilo na Slovensku, a víziu členstva v EÚ podporilo v roku 2003 takmer 93 percent účastníkov,” skonštatoval.

Reklama

Vstup do Únie podľa jeho slov otvoril Slovensku príležitosti, ktoré naplno využilo. “Prijali sme, čo nám EÚ ponúka, či už je to spoločný Schengenský priestor, jednotný trh, spoločná mena. Toto je naším príspevkom pre fungovanie Európy a toto nás robí silnejšími,” spresnil Blanár. Poukázal na to, že vďaka vstupu do Schengenského priestoru sa na 94 percentách našich hraníc zrušili hraničné kontroly. Zavedenie eura v roku 2009 zas podľa neho posilnilo pozíciu Slovenska na európskych a svetových trhoch. “Euro nás chráni voči kurzovým výkyvom a rovnako uľahčuje cestovanie,” doplnil minister.

Mimoriadne špecifickou skúškou v rámci členstva v EÚ podľa neho pre Slovensko bolo úspešne viesť v roku 2016 predsedníctvo v Rade Európskej únie. “Prinieslo nám väčšiu viditeľnosť, ukázali sme schopnosť viesť Európsku úniu a prispieť k riešeniu mnohých problémov. Pod naším vedením sa EÚ podarilo uzavrieť viaceré dôležité dohody, napríklad ratifikovať Parížsku dohodu o zmene klímy či podpísať obchodnú dohodu s Kanadou,” vysvetlil. Dodal, že Slovensku sa rovnako podarilo získať prvú európsku agentúru so sídlom na Slovensku a v Bratislave tak už takmer päť rokov pôsobí Európsky orgán práce.

Reklama

Cesta, ktorou krajina prešla, je podľa šéfa rezortu diplomacie dôkazom, že SR vie bojovať za svoje záujmy. “A práve preto chceme dnes, v procese rozširovania EÚ, pomôcť i ďalším štátom a zdieľať naše skúsenosti z integračného procesu pre našich partnerov, či už krajinám západného Balkánu, alebo našim východným susedom,” doplnil.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Rozhodnutie izraelskej vlády stiahnuť živé vysielanie tlačovej agentúry Associated Press (AP) o Pásme Gazy je “šokujúce”. Uviedol to v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

20:04

Politicky motivovaný zločin v Nemecku vlani dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2001, odkedy ho začala vláda sledovať. Najväčšiu hrozbu predstavujú ľudia s krajne pravicovými motiváciami, uviedol v utorok prezident Spolkového úradu kriminálnej polície.

19:58

Nález desiatich mŕtvych tiel hlásili mexické úrady v kedysi vyhľadávanom letovisku Acapulco, ktoré v uplynulom období postihlo násilie spojené s organizovaným zločinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním na miestne úrady a predstaviteľov.

19:33

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

19:32

Po piatich nezvestných z tragickej zrážky motorového člna s výletnou loďou, ktorá si v sobotu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátra 95 ľudí s 25 plavidlami a dronmi. Podľa servera index.hu to oznámilo v utorok Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) na sociálnej sieti You Tube.

19:32

Poľsko preveruje “pomerne pravdepodobné” zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk.

19:31

Ceny ropy klesli v utorok popoludní o viac ako 1 USD, keďže inflácia v USA zostáva vysoká. Obchodníci preto očakávajú, že centrálna banka Fed ponechá úrokové sadzby vyššie dlhší čas, ako sa čakalo, čo by mohlo ovplyvniť dopyt spotrebiteľov na čerpacích staniciach.

19:30

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru.

18:56

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Poľsko už cez víkend avizovalo, že sa chystá posilniť svoje východné hranice.

18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali