Biskup Judák predsedal rozlúčke s obeťami autobusovej nehody pri Nitre

Biskup Judák predsedal rozlúčke s obeťami autobusovej nehody pri Nitre

Nitra 18. novembra 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Nitriansky biskup Mons. Viliam Judák sa 17. novembra 2019 rozlúčil s obeťami tragickej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 pri Nitre a pri ktorej zahynulo 12 prevažne mladých ľudí. Spolu s miestnymi kňazmi za nich odslúžil zádušnú svätú omšu vo farskom kostole sv. Štefana Uhorského v Kolíňanoch pri Nitre za účasti najbližších príbuzných, ale aj spolužiakov, pedagógov, priateľov a známych, starostov obcí a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu

Na snímke biskup Viliam Judák

Prítomným sa v homílii prihovoril myšlienkami, v ktorých sa snažil dať návod, ako v pokore pochopiť, že v smrti je „ukryté tajomstvo života“. Povedal: „Pretože ani Boh Ježiš Kristus, ktorý sa stal človekom a ktorý tragicky zomrel vo veku zrelej mladosti, neodstránil smrť, umieranie, tragédie, slzy, smútočné pochody. Urobil iba to, že sa sám rozhodol si zakúpiť lístok na jednosmernú linku do stanice, z ktorej niet návratu. Ale išiel pred nami aj cestou smrti, aby sme v tejto neľahkej situácii neostali sami.“

Reklama

Biskup Judák pozostalých povzbudil, že životy, bolesť a smrť ich drahých zosnulých nájdu u Boha svoj zmysel a oni s nimi môžu naďalej viesť rozhovory, sprístupňovať ich odkazy v modlitbách a zveľaďovať to, čo nedokončili.

Popoludní v obci Jelenec biskup Viliam Judák osobne predsedal aj pohrebným obradom so svätou omšou na miestnom cintoríne, a odprevadil na poslednej ceste tri mladé dievčatá z obce. S ľútosťou spomenul rok 2017, kedy v tejto farnosti vysluhoval sviatosť birmovania mladým ľuďom, medzi ktorý mi boli aj zosnulé dievčatá Denisa, Natália a Veronika, z ktorých ako povedal Mons. Judák: “každá dostala od Boha dary, ktoré určite primerane zveľaďovala, plánovala svoj život a s nádejou sa pozerala do budúcnosti.“ Upriamil preto pozornosť prítomných na radosť a nádej, ktoré aj zosnulé dievčatá zjednocovala.

Reklama

Ako povedal: „Spájala ich ľudská súdržnosť a spolupatričnosť, túžba po mladosti, radosti zo života. Práve to dobro v nich nemôže zaniknúť. Všetko dobré a Bohu milé trvá. Aj hodnoty, aj úmysly, ich úsilie, aj dobré činy, aj ich vernosť životu, snaha o dobro, aj ich čisté sny a prejavy láskavosti, dobrotivosti, a pomoci pretrvávajú. Teda aj ich životy ostávajú, hoci nie fyzickou prítomnosťou medzi nami.“

Vyzval smútiacich, aby sa navzájom potešovali útechou k Bohu, a prijali tajomstvo smrti a tragického odchodu svojich blízkych síce v smútku a so slzami, ale nie v beznádeji. Všetkých prítomných vyzval, aby bolestná chvíľa, ktorú prežívajú im bola milosťou, aby mali úctu jeden k druhému, a aby si uvedomovali veľkú hodnotu života pozemského i večného.

Nitriansky diecézny biskup po osobnej službe v intervenčnom krízovom tíme zriadenom v deň tragickej havárie, takto prejavil aj poslednú službu Cirkvi obetiam havárie a ich pozostalým a snažil sa zmierniť žiaľ a prejaviť blízkosť pri náhlej a nečakanej strate, ktorá otriasla rodinami zosnulých, ale aj verejnosťou na celom Slovensku.

TK KBS informoval Tibor Ujlacký

 

Reklama

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali