Bihariová žasne nad tým, ako si autori knižky pre deti mohli dovoliť napísať, že Dánov charakterizujú blond vlasy. “A čo potomkovia migrantov. Nie sú praví Dáni?”

Bihariová žasne nad tým, ako si autori knižky pre deti mohli dovoliť napísať, že Dánov charakterizujú blond vlasy. “A čo potomkovia migrantov. Nie sú praví Dáni?”

Bratislava 7. mája 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Šéfku liberálnej mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Irenu Bihariovú trápi to, že v jednej z učebníc, z ktorých sa učí jej 8-ročný syn sa podľa nej málo progresívne popisujú charakteristiky niektorých národov. “Prepáčte, ale toto sa môj syn učiť nebude!” Reagovala Bihariová na sociálnej sieti.

Na snímke Irena Bihariová

Názor Ireny Bihariovej ukazuje, ako pre súčasných progresívcov nie sú prípustné už ani charakteristické črty jednotlivých etník či národov. Bihariová uviedla, že keď chystala syna do školy, “zdvihlo jej obočie aj tlak”, keď si v jeho čítanke pre druhý ročník ZŠ prečítala text s názvom Farebný svet.

Reklama

“Nuž teda, ako majú 8-ročné deti chápať farebný svet a pestrosť ľudí? Text im ponúkol štyri stereotypné, splošťujúce chlieviky, ktoré majú vykresliť rôznosť rás a ľudí. V texte sa predstavujú dievčatká, každá inej rasy a z iného kontinentu. Lenže ako! Na prvom obrázku je dievčatko z Japonska. Tá obišla najlepšie, pretože je vykreslená cez objektívne prírodné podmienky krajiny, kde žije. Hovorí, že sa občas musí skryť pod lavicu, lebo mávajú zemetrasenie. Dievčatko z Dánska sa predstavuje najprv cez hospodársku charakteristiku krajiny, čo je potiaľto tiež v poriadku – v texte o sebe hovorí, že práve v jej krajine sa vyrába Lego.”

Liberálka Bihariová upozornila, že ďalej autorka textu pridáva, že dánske deti sú typické tým, že sú blonďavé. “Neviem, z ktorého storočia je tento text, ale Dáni predsa žijú dekády rokov v globalizovanom multikultúrnom svete. Takže rovnako „pravým Dánom“ je aj dieťa narodené v Dánsku po rodičoch migrantoch s tmavými vlasmi. To už by sme snáď v roku 2021 mohli deťom prezradiť, že v globalizovanom svete nemá žiadna krajina žiaden vizuálny prototyp. Naposledy sme tu mali prototypných svetlovlasých modrookých Árijcov, a nedopadli sme s týmto konceptom veru dobre.”

Reklama

Veď práve na mojich deťoch, Arturovi a Zorke (ktorá výzorom skôr pripomínajú tie nordické deti z Dánska, než Rómov) sa dá výborne ilustrovať, že nemáme žiadne vizuálne protypy a je choré, aby sa deti cez takéto kategórie učili spoznávať diverzitu.

Najhoršie to však podľa nej schytalo dievčatko z Afriky. “Nie, k nej nebola priradená žiadna krajina. Ona nemá domov v žiadnom štáte. Stačí dať Afrika. Lebo veď to je asi prašť ako uhoď. Nuž, a čím sa deťom predstavuje? Tým, že žije medzi slonmi a žirafami. Lebo asi v Afrike je bežné, že deti sa tam rodia ako Tarzani a bežne žijú džungli. Tam nie sú iné možnosti života. Len medzi antilopami a žirafami.”

“Čo ma však vážne dvihlo zo stoličky, keď dievčatko z Afriky popisuje, čím sa živí: ono vraj skáče po stromoch a priamo z nich je banány. To čomu tie deti učíme? To je o šimpanzovi či ľudskej bytosti? Bežné banánovníky v džungli síce dorastajú aj do výšky 15 metrov, no typická črta týchto detí je, že normálne jak šimpanzy vyskočia zo stromu na strom, tam sa najedia, a potom idú naspäť medzi slony.”

Autorka článku podľa Bihariovej môže skákať v džungli po 15-metrových stromoch od rána do večera, ak sa cíti ako opica. “V bežnom svete bežné deti (dokonca ani tie čierne z Afriky) nežijú ako opice a neskáču po palmách a po stromoch. Aj samotná jej fotka bola veľavravná – s natiahnutými ušnicami, s ústami, ako by práve prehltla toho slona, a s ozdobami vo vlasoch, ako by cez ňu skúšala Afrika zaviesť elektrifikáciu kontinentu. Jasne. Veď Afrika. Primitívny tribalizmus. ”

“Pani autorka nebola zrovna korektná ani pri dievčatku zo “Strednej Ameriky”. Tá tiež nevie, odkiaľ je, lebo veď hispánec ako hispánec. No a viete, čo je bežné pre hispánske decká? No predsa každé z nich maká na kakaovníkovej plantáži. Tam nefičia bábiky, knižky, preliezky. Ste raz hispánec, tak hajde kakaovníky pestovať.”

Reklama

Šéfka PS konštatuje, že je smutné, že akurát jediné dve farebné dievčatá žiadnu svoju krajinu nemajú a popis ich života nám pripomína skôr prírodovedecký film o pomaly hynúcich exotických kultúrach. “Žiacoi si zapamätajú dievčatko z Dánska v príjemnej konotácii, vybavia si Lego, svoju obľúbenú hračku. Pri farebnom dievčatku ani nepotrebujú poznať jej domov, zapamätajú si, že kdesi v Afrike skáče po stromoch a trhá si banány. A toto mám Artura učiť?”

“Toto je tá pestrosť, ku ktorej si majú budovať normálny akceptujúci vzťah? Štyri hlúpe stereotypné chlieviky? V roku 2021, kedy sme všetci tak premiešaní, že ani  vodca fašistickej maďarskej strany netušil, že je Žid, deťom hovoríme o akýchsi typických národných vonkajších znakoch. Učíme ich triviálne priraďovať čiernej rase atribúty kdesi na pomedzí homo erectus a šimpanza. Miesto toho, aby sme ich učili o jedinečnosti každej ľudskej bytosti, o tom, že napriek rôznym talentom, životným podmienkam či kultúrnemu prostrediu, sú si rovné.. Učíme ich vnímať svet v prekonaných kategóriách, s generalizujúcimi prívlastkami, miesto toho, aby sme im ukazovali svet v skutočnej jeho diverzite, ktorá sa nevyčerpáva hlúpymi, stereotypnými kategóriami.”

Bihariová dokonca napísala odkaz učiteľke. “Že toto veru Artura učiť nebudem. Miesto som mu vysvetľovala úprimne a na rovinu, čo ho ako Róma čaká. No aj to, že nikdy nesmie zanevrieť a súdiť ľudí kolektívne. Aj o tom, že ľudia sú natoľko pestrí, že si každý z nich zaslúži byť hodnotený ako jednotlivec. Priznávam sa, že ja som už v Arturovom veku bola rebelka a bila sa do krve za všetky skrivodlivosti aj proti autoritám. Aj Artura posmeľujem, prečo je dôležité rebelovať za správne hodnoty. Bola by som však oveľa radšej, keby nemuseli rebelovať naše deti, ale aby sme im my, naša generácia, konečne pripravili také vzdelávanie, ktoré v nich nebude pestovať skratkovité, splošťujúce a šablónové nazeranie na svet a ľudí.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali