Americký ekonóm: Washington bojuje proti Moskve cudzími rukami

Americký ekonóm: Washington bojuje proti Moskve cudzími rukami

Washington/Moskva 23. januára 2015 (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Spojené štáty si svojou politikou na Ukrajine znepriatelilo Rusko a idú ešte ďalej, do skutočnej, priamej konfrontácie, hovorí ekonóm Chris Martensson. Vo svojom článku pre Market Watch vysvetľuje prečo počínanie americkej vlády zostáva i dnes zahmlené

Spojené štáty vedú proti Rusku ekonomickú, finančnú, obchodnú a politickú vojnu a “bojujú s  Moskvou prostredníctvom cudzích rúk” na Ukrajine, napísal na stránkach Market Watch ekonóm Chris Martensson. Podľa jeho názoru, “najdesivejšie” z toho je to, že nikto z vedenia Spojených štátov alebo Európskej únie nechce vysvetliť, prečo sa vlastne vedie tento boj.

Reklama
Ilustračné foto

Spojené štáty prostredníctvom amerického ministra zahraničia Johna Kerryho a NATO opakovane obviňovali Rusko z toho, že poslalo na Donbas stovky tankov, obrnených transportérov a ďalšie ťažké zbrane. Avšak, zdôrazňuje expert, takéto zbrane nie je reálne možné schovať pred leteckým a vesmírnym prieskumom. Nafotenie týchto strojov vo vysokom rozlíšení je dnes maličkosť a to nielen pre armádne, ale aj pre civilné satelity. “Keby tieto tvrdenia boli pravdivé, tak by nás zaplavili množstvá fotografií zachytavajúcich každý pohyb ruskej vojenskej techniky na území Ukrajiny,” cituje slová Martenssona Market Watch.

Neboli však predložené žiadne dôkazy a najjednoduchším vysvetlením je, že tam jednoducho takéto ruské zbrane nie sú. “Ak by takéto fotky existovali, – predpokladá autor článku – potom so 100-percentnou pravdepodobnosťou, by boli zverejnené a CNN by ich divákom ukazovala dovtedy, kým by všetci bez výnimky neboli schopní rozlíšiť obrysy T-72 od T-64 “.

Reklama

Avšak, zdôrazňuje ekonóm, oveľa vyššie obavy vyvoláva skutočnosť, že tieto nepodložené obvinenia sa stali základom pre dva “nedostatočne premyslené, alebo dokonca otvorené konfrontačné” zákony, ktoré schválil kongres USA v decembri. V jednom z nich americký zákonodarcovia tvrdia, že Rusko napadlo Ukrajinu a to bez sprievodných obvinení bez akýchkoľvek fotografií alebo listinných dôkazov. Druhý zákon, je zameraný na zaslanie vojenskej pomoci Kyjevu, vrátane ostreľovačských a útočných pušiek, mínometov, protitankových riadených striel, okuliarov pre nočné videnie a ďalšieho vybavenia.

“Najpodivnejšou vecou v tomto príbehu je to, že stále nemôžem nájsť žiadnu dôveryhodnú analýzu či komentár, ktorý by vysvetlil, aké sú konkrétne americké záujmy na Ukrajine, tlačiace nás do zvýšenej konfrontácie s Ruskom,” hovorí Martensson. Podľa jeho slov, znepokojenie nad touto otázkou rozdeľuje aj analytikov, ktorí sa domnievajú, že sa Washington znovu pustil do vojny s ďalšou krajinou bez toho, aby sa obťažoval poskytnúť dôkazy na podporu svojich obvinení a úkonov.

V reakcii na takúto zahraničnú politiku Rusko urýchlene odmietlo ďalší dialóg so Spojenými štátmi a Európou a ešte viac sa zblížilo s Čínou, Tureckom a Indiou. Rusko cíti, že je “Amerikou obliehané”.

Aj napriek minimálnemu pokrytiu v amerických médiach, ukrajinská kríza naberá na sile. Prezident Ukrajiny Peter Poroshenko oznámil mobilizáciu 50 tisíc ľudí, ktorí budú odoslaní na front a Rusko oznámilo, že Európa bude musieť dovážať plyn cez Turecko kvôli uzavretiu potrubia na ukrajinskom území.

Situácia je čím ďalej tým viac napínavejšia a je tu vysoká pravdepodobnosť, že môže prerásť v niečo väčšie a stane sa oveľa nebezpečnejšiou, než by sa mohlo momentálne zdať, súdiac podľa dostupných informácii o ukrajinskej kríze, o ktorej sú články v západnej tlači “vzácnym javom”.

Reklama

“Ak to čo sa dnes deje vyzerajá ako vojna, má znaky zhodné s vojnou a zaváňa vojnou, je asi možné povedať, že to i je vojna. Tieto udalosti musia spôsobovať veľké obavy a to najmä medzi európskymi čitateľmi,” uzatvára Chris Martensson.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Kandidát mongolskej opozičnej Demokratickej strany bol dobitý na smrť pri útoku, ktorý sa odohral minulú sobotu počas kampane pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, úrady potvrdili, že došlo k vražde. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Zavraždený bol členom Demokratickej strany a guvernérom provincie Sant Sumu v strednej časti Mongolska, uviedla polícia v tlačovej správe bez zverejnenia jeho totožnosti.

09:36

Približne 1,4 milióna ľudí sa od začiatku roka do konca mája pokúšalo dostať z Mexika do Spojených štátov bez platných dokladov. Oznámila to v nedeľu mexická vláda, informuje agentúra AFP.

Tieto osoby pochádzali podľa mexického Národného inštitútu pre migráciu zo 177 krajín, väčšinou z Venezuely (takmer 380 000), Guatemaly, Hondurasu, Ekvádoru a Haiti.

09:34

Hodnota nových objednávok v priemysle v apríli 2024 medziročne stúpla o 5,7 % a dosiahla objem 5,83 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 13 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08:58

Fanúšikovia anglickej futbalovej reprezentácie nadchli Judea Bellinghama, keď zaspievali pieseň “Hey Jude” po tom, čo svojím gólom rozhodol o víťazstve proti Srbsku v nedeľňajšom zápase ME. Po stretnutí priznal, že skladby od legendárnych The Beatles patria k jeho najobľúbenejším a gesto anglických priaznivcov si vychutnal.

Euro 2024 Soccer Serbia England
Anglický futbalista Jude Bellingham oslavuje po strelení úvodného gólu v zápase skupiny C medzi Srbskom a Anglickom na futbalovom turnaji Euro 2024 v nemeckom Gelsenkirchene
08:50

Najmenej 13 obetí na životoch a vyše 30 zranených si v pondelok na severovýchode Indie vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku. Informovala o tom hlavná ministerka štátu Západné Bengálsko Mamata Banerdžíová. Na mieste zasahujú záchranné zložky, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

K nehode došlo v okrese Dárdžiling, uviedla Banerdžíová na sociálnej sieti X.

08:49

Maloobchodná tržby v Číne sa v máji zvýšili, zatiaľ čo priemyselná výroba spomalila rast. Údaje, ktoré zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad, opäť signalizovali, že oživovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky zostáva nerovnomerné. Informovala agentúra Reuters.

08:25

Takmer polovica obyvateľov Slovenska plánuje tento rok dovolenku v zahraničí, pričom svoje výdavky odhadujú v priemere od 200 do 800 eur. Osem z desiatich dovolenkárov plánuje platiť kartou, mobilom alebo hodinkami. Vyplýva to z aktuálnej štúdie spoločnosti Visa, ktorá zahŕňa sedem trhov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Dovolenku si chce online kúpiť až 95 % mladých ľudí vo veku od 18 do 25 rokov a kartou či digitálnou peňaženkou za ňu zaplatí 89 % z nich. V priemere podľa štúdie plánuje však platiť mobilom na dovolenke každý piaty obyvateľ Slovenska.

08:22

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Trh reagoval najmä na správu o zvýšení produkcie ropy v Číne, ktorá je najväčším dovozcom komodity na svete. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.17 h SELČ 82,34 USD (77,05 eura) za barel (159 litrov).

08:19

Súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, obvineným v Rusku zo špionáže, sa bude konať za zatvorenými dverami, informoval v pondelok súd v Jekaterinburgu. Prvé pojednávanie bolo vytýčené na 26. júna, dodala vo svojej správe agentúra RIA Novosti citovaná agentúrou Reuters.

Vinu, ktorú mu v Rusku pripisujú, Gershkovich odmieta. Americké úrady označili jeho zadržanie a väzobné stíhanie za nezákonné a avizovali, že sa pokúsia dosiahnuť jeho prepustenie na slobodu.

Russia US Journalist Evan Gershkovich
Na snímke reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich
07:42

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer zúčastnia na mimoriadnom summite, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ po zohľadnení výsledkov do Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Lídri EÚ sa snažia, aby najvyššie funkcie boli vyvážené nielen z hľadiska politických rodín, ale aj zemepisne a podľa princípu väčších aj menších štátov, pričom sa nezabúda ani na rodovú vyváženosť.

07:36

Osem ľudí zahynulo po tom, čo sa udusili v chladiarenskom vozidle v provincii Chu-nan v strednej časti Číny, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

K incidentu došlo ešte nedeľu; miestne úrady vo vyhlásení spresnili, že osem osôb bolo v chladiarenskom vozidle nelegálne prepravovaných do mesta Chung-čuang-jang.

07:28

Ukrajinskí volejbalisti triumfovali v Zlatej Európskej lige. Vo finálovom stretnutí turnaja Final Four zdolali v chorvátskom Osijeku favorizovaný domáci výber 3:1. Bronz získali Česi, ktorí si poradili v napínavom súboji s Estónskom (3:2).

07:14

Vedenie španielskeho futbalového klubu CF Valencia ponúklo Manchestru United 25 miliónov libier (29 miliónov eur) za krídelníka Masona Greenwooda. Informoval o tom denník The Mirror.

Anglický futbalista vyjadril túžbu pokračovať v kariére v Španielsku, kde v minulej sezóne pôsobil na hosťovaní v Getafe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali