Alojz Hlina s odkazom pre Mikloška hovorí o pýche a elitárstve: Už nikde nekandidujte. “Spôsobili ste bolestné rozdelenie konzervatívnej scény”

Alojz Hlina s odkazom pre Mikloška hovorí o pýche a elitárstve: Už nikde nekandidujte. “Spôsobili ste bolestné rozdelenie konzervatívnej scény”

Bratislava 17. marca 2019 (HSP/Foto:Foto: SITA/Diana Černáková)

 

Predseda KDH Alojz Hlina na Facebooku vyzval skúseného kresťanského politika Františka Mikloška, ktorý bol poslancom a členom KDH do roku 2008, aby ukončil svoju aktívnu politickú kariéru a ďalej sa už neuchádzal o verejné funkcie.

Na snímke Alojz Hlina

“Pán Mikloško, prosím Vás, už nikam nekandidujte,” vyzval v nedeľu na sociálnej sieti Hlina.

Reklama

Myslí si, že na to, aby sa niekto stal prezidentom nestačí, aby ho vyzvali osobnosti, z ktorých potom väčšia polovica aj tak podporuje iného, resp. inú kandidátku. “Na to, aby sa stal niekto prezidentom je potrebné vzbudiť emóciu. Politika je emočná, vizuálna a žiaľ, aj iracionálna. ”

“Emócia je kľúčové slovo a pri voľbe prezidenta je kľúčová pozitívna emócia. V parlamentných voľbách vás pri kandidatúre za politickú stranu môže 90% voličov iných politických strán pokojne neznášať. Stačí, keď Vás bude voliť toľko voličov, aby sa strana dostala do parlamentu. Toto však neplatí pre prezidentských voľbách. Tu je potrebné vzbudiť emóciu u milióna občanov, ktorí vám za plentou, v súkromí, slobodne bez toho, aby nad nimi niekto moralizoval, svoj hlas do tej urny hodia,” vysvetľuje šéf KDH.

Reklama

“Prepáčte, pán Mikloško, za tú úprimnosť, ale cy tú emóciu neviete vzbudiť. Vaša posledná kandidatúra spôsobila bolestné rozdelenie konzervatívnej scény. Tie zranenia bude treba dlho liečiť repíkom. Škoda, že ste sa na to dali. Stále chcem veriť, že ste bol skôr zneužitý, ako ste to urobili vedome. Konzervatívci v týchto prezidentských voľbách nezohrali dôstojnú partiu. Nemuselo to tak byť. Vaša pýcha to však nedovolila. Vaše elitárstvo spôsobilo, že konzervatívci, kresťanskí demokrati nemali jednoznačnú voľbu.”

Hlina na adresu Mikloška dodáva niekoľko otázok: “Prečo ste nebol ochotný rozprávať sa s Marošom Čaučíkom? Jeho príbeh je pekný, veľký, prezidentský. Prečo ste nepripustili diskusiu s ním o tom, kto z Vás by mohol byť spoločným konzervatívnym kandidátom? Prečo ste nepripustili diskusiu s Veronikou Remišovou? Pani Remišová by šla do prezidentského zápasu, ak by s Vami bola možná dohoda. Nepripustili ste ju. Žiadnu. Prečo je pre niektorých starších kresťanských politikov taký obrovský problém uvoľniť miesto novej generácii?”

Kandidatúra Františka Mikloška bola podľa Hlinu zneužitá aj na politický zápas v konzervatívnom priestore. “Nejdem špekulovať, nakoľko ste si toho bol vedomý a nakoľko ste bol len nástrojom v rukách iného, každopádne, úmysel rezať do živého v konzervatívnom priestore cez Vašu kandidatúru tu bol prítomný.”

“Veľa cestujem po Slovensku a vidím, s čím bojujeme. Bojujeme s nedostatkom dôvery. Nik neverí nikomu a ničomu. Riešením je apatia, voľba neštandardu, antisystému. Mladí utekajú. Aké príbehy chceme mladým ľuďom predstavovať? Ako ich motivovať? Ako ich inšpirovať? Aký vzor chcete ponúknuť mladým ľuďom, keď kandidujete a vlastne sa Vám ani nechce? Necítiť z Vás energiu, záujem? Aká cnosť je lenivosť? Nezapáliš, ak nehoríš.”

“Konzervatívna scéna utrpela Vašim pričinením veľkú porážku. Dovolím si vysloviť predpoklad, že spoločný konzervatívny kandidát s veľkým potenciálom voliteľnosti, so schopnosťou vyvolať emóciu, akými sú Maroš Čaučík alebo Veronika Remišová, by zohrali zásadnú úlohu v prezidentských voľbách. Neboli by štatistami, ale kandidátmi s veľkou šancou prebojovať sa do druhého kola. Občania Slovenska túžia po zmene tak, že by do druhého kola okrem pani Čaputovej poslali aj voliteľného konzervatívca, ľudí, ako pán Čaučík alebo pani Remišová. To by bolo druhé kolo prezidentských volieb, ktoré by ľuďom na Slovensku vdýchlo obrovskú nádej a upokojilo by situáciu.”

Reklama

Hlina dodáva, že konzervativizmus v týchto voľbách na Slovensku zlyhal. “A tie veľké hnedé tiene, ktoré cítime za chrbtom desia.
Musíme zápasiť ďalej a presvedčiť ľudí, že konzervativizmus má aj modernú tvár, že vie dať odpovede na výzvy modernej doby. Nemusí byť hnedý a ani nebude. Môže byť pozitívny, ľudský, sociálny. Nemusíme sa ľudom hrabať v spálňovom prádle. Musíme ľudí presvedčiť, že im vieme predstaviť príbeh lásky, pochopenia, radosti zo života. Radosti z každého dňa.
Musíme presvedčiť, že rozumieme slovu ekológia, že rozumieme ekonomike. Že máme novú generáciu svojich politikov a že ich vieme plynule meniť. Tá staršia generácia pomáha tej mladšej. Pomáha.

“Pán Mikloško, prosím vás, už nekandidujte. Pomôžte kresťanskej demokracii. Naše náhodné spoločné stretnutie na chodníku ste označil ako naše posledné politické jednanie. Je mi to ľúto, ja som stále pripravený sa stretnúť a niektoré skutočnosti si vzájomne dorozprávať,” uviedol na záver odkazu pre Mikloška súčasný predseda KDH.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali