Aleksandar Vučić o opatreniach v súvislosti s koronavírusom: „Môžete ma zastreliť, keď sa to všetko skončí“

Aleksandar Vučić o opatreniach v súvislosti s koronavírusom: „Môžete ma zastreliť, keď sa to všetko skončí“

Belehrad 16. marca 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Darko Vojinovic)

 

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa včera obrátil na všetkých obyvateľov krajiny a vyhlásil v štáte núdzový stav: podľa neho, je to jediná možnosť, ako zastaviť šírenie nového koronavírusu. V rámci reštriktívnych opatrení budú uzavreté mnohé verejné priestory a dôjde k nasadeniu vojakov na stráženie dôležitých objektov ako sú nemocnice, niektoré podniky, štátne budovy a pod.

Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

„Od zajtra (teda dnešného dňa – pozn.red.) budú zatvorené školy, škôlky, univerzity. Všetko bude zatvorené, žiaden tréning, športy atď. Uzavrieme sa, aby sme zachránili naše životy, zachránili našich rodičov, zachránili našich seniorov,“ citovala prezidenta srbská verejnoprávna televízia RTV.

Reklama

Na tlačovej konferencii veľkú pozornosť venoval ochrane zdravia a životov seniorov, hlavne ľudí vo veku nad 65 rokov. Podčiarkol, že vláda ich vyzýva, aby najbližších 30 dní radšej zostali doma. „Je to jediný spôsob, ako prežiť,“ zdôraznil Vučić.

Hranice Srbska sú od dnešného dňa úplne uzavreté pre všetkých, okrem Srbov, ktorí sa vracajú do vlasti, diplomatov a cudzincov, ktorí majú trvalý alebo dočasný pobyt v krajine. Všetci však, bez výnimky, musia stráviť 14 dní v karanténe, ale tí, ktorí prichádzajú z krajín, kde je koronavírus zvlášť rozšírený, pobudnú v karanténe 28 dní.

Reklama

Od dnešného dňa je zastavené  vyučovanie na školách a univerzitách, všetky priestory podrobujú dezinfekcii. Kaviarne a reštaurácie, mnohé podniky a inštitúcie obmedzili otváracie hodiny.

 

 

Nemocnice, kde liečia nakazených koronavírusom, stráži armáda, kontrolou ľudí, ktorí sa nachádzajú v karanténe, sa zaoberá polícia. „Aj to menšie porušovanie zákazov v súvislosti s koronavírusom môže byť potrestané väzením do troch rokov,“ varoval srbský prezident.

Prezradil, že požiadal o pomoc vedenie Číny a osobne sa obrátil na Si Ťin-pchinga, generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Číny a prezidenta Čínskej ľudovej republiky. Požiadal ho, aby lietadlom dopravili do Srbska 5 miliónov rúšok, taktiež od „čínskeho brata“ Srbsko nakupuje nové dýchacie prístroje.

Reklama

Aleksandar Vučić sa dokonca priznal, že v rámci veľmi nebezpečnej situácie obchod s Čínou nie je celkom „kóšer“, prezradil, že platba za čínske moderné prístroje je, ako sa vyjadril, „polo čierna“: „Nepoviem, odkiaľ sú peniaze, potom ma môžete zastreliť, keď sa všetko skončí. V stredu nám dodajú tie respirátory. Pretože moja práca – bojovať o Srbsko a našich ľudí,“ zdôraznil Aleksandar Vučić /“Neću da kažem odakle, pa me streljajte kada se ovo završi. U sredu će nam stići ti respiratori. Jer, moj posao je da se borim za život Srbije i naših ljudi“.

Zvláštnu pozornosť venoval opatreniam, ktoré môžu zachrániť životy a zdravie ľudí v staršom veku. Požiadal ich, aby nevychádzali von. Podčiarkol, že ak nebudú plniť nariadenia, vyhlási oficiálny zákaz vychádzania z domu pre starších ľudí.

„Prosím vás, milí dôchodcovia, ako Boha, ani zdôrazňovať nebudem, ako vás mám rád. Všetko, čo robíme, robíme pre vás. Nevychádzajte z domov,“ požiadal srbský prezident Aleksandar Vučić.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali