Akú hru to zase hrá KDH? Je Majerský kúpený, alebo je to celé ešte inak?

Akú hru to zase hrá KDH? Je Majerský kúpený, alebo je to celé ešte inak?

Bratislava 9. októbra 2023 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Spravy RTVS, TASR-Pavol Zachar, Jaroslav Novák)

 

Ešte musíme pár dní vydržať – prezidentkina lehota uplynie až v sobotu a dovtedy sa ešte budú hrať politické šachy. Napriek tomu je tu všeličo, čo stojí za pozornosť

Majerský
Na snímke predseda KDH Milan Majerský po stretnutí s prezidentkou odpovedá na otázky novinárov

Máme za sebou z hľadiska politického diania pomerne nevýrazný vnútropolitický víkend. On však vlastne ani nemohol byť vzrušujúcejší – či už išlo o televízne diskusné relácie alebo ostatné dianie, nič z toho nemohlo priniesť verejnosti definitívnu odpoveď na otázku, ktorá každého zaujíma najviac: ktorá z dvoch možných koalícií vznikne. A odpoveď na túto otázku ešte nemohla prísť, pretože kľúčoví aktéri ešte majú k dispozícii dosť veľa času, ktorý by bolo, z ich pohľadu, škoda nevyužiť na pokusy využiť vzniknutú situáciu čo najlepšie.

Reklama

Ak minulý týždeň sa chvíľu už zdalo, že je všetko jasné, že KDH definitívne zavrhla myšlienku spojenia s PS, lebo predseda Milan Majerský to povedal pomerne zreteľne, tak po zasadnutí predsedníctva KDH opäť nie je jasné nič. Majerského zrejme ktosi „umravnil“ a koaličné spojenie KDH s PS je znovu v hre.

Majerského dokonca obvinili, že chce tajne pomáhať Smeru, že je kúpený. Alojz Hlina prišiel s verziou, že Majerský nemohol na svoj dom našetriť zo svojho platu, a že ho zrejme smeráci skorumpovali a vydierajú. Hlinovi v tejto konšpiračnej teórii neprekáža ani skutočnosť, že Majerského manželkou je europoslankyňa Lexmann, globalistka par excellence.

Reklama

Mimochodom, tu možno ani nejde o skutočnú možnosť, že by KDH naozaj uvažovalo o toxickom spojení s liberálmi z PS, ktoré by ich asi nadobro zbavilo akéhokoľvek kresťanského nádychu. Môže to totiž byť aj falošná karta. Ak bude stále žiť aj alternatíva, že vládu bude skladať PS s Hlasom, SaS a KDH, tak Pellegriniho vyjednávacia pozícia pri jednaniach so Smerom bude silnejšia a úmerne tomu bude väčšia aj šanca, že Pellegrini vybojuje pre globalistické kádre niečo z kľúčových pozícií, ktorými sú premiérsky post a ministerstvá vnútra a zahraničia.

Zdá sa, že takto to čítajú aj v SNS, pretože v sobotu na sneme zdôraznili, že Pellegrini by mal verejnosti čím skôr oznámiť, na ktorú stranu sa vlastne chce prikloniť. SNS avizovala, že ak by Pellegrini dostal premiérsky post, na ktorý by normálne mal nárok predseda víťaznej strany, ktorou je Smer-SSD, tak v takom prípade by si aj SNS nárokovala „väčší podiel z koláča“.

Samozrejme, nad celým súčasným vnútropolitickým dianím sa ozývajú srdcervúce náreky globalistických médií, ktoré majú z Fica 2023 naozaj panickú hrôzu a všetkými možnými spôsobmi naznačujú, že drahá nevesta Hlas-SD by si mala vybrať za ženícha Progresívne Slovensko so svojimi družičkami podobnými tým dvom, ktoré zvyknú sprevádzať aj Mikuláša, keď príde k deťom do škôlky s darčekmi – viete, jedna celá v bielom a s krídelkami, a tá tmavšia s chvostom, rohami a kopytom.

Mimochodom, tie niektoré obavy globalistov o osud Hlasu a jeho predsedu sú naozaj dojímavé. Prednedávnom napríklad extrémistický denník SME priniesol článok s titulkom „Načo sú dve sociálne demokracie v jednej vláde. V Hlase varujú, že ich Smer zničí“, ktorého pisateľ prišiel s objavnou myšlienkou, že dve strany so socialistickým programom v jednej vláde sú čosi zlé, a že to nemôže dobre dopadnúť. Pravda, ten nekonečne dlhý rad prípadov, keď vo vládach na celom svete boli súčasne viaceré pravicové strany, to je niečo celkom iné, vtedy to je všetko v najlepšom poriadku…

fico pellegrini
Na snímke vľavo predseda SMER-SSD Robert Fico a predseda Hlas-SD Peter Pellegrini

Podobné slabomyseľné úvahy a krokodílie slzy nad tým, o čom aj oni vopred tušia, že sa neodvratne stane, však sotva čo zmenia na postoji Smeru a jeho predsedu k situácii, ktorá nastala. Je na Robertovi Ficovi, ako sa postaví k pokusom potenciálnych partnerov vydobyť si lepšiu pozíciu v budúcej koalícii a podľa jeho výrazu sa zdá, že časy, keď robil kompromisy, sa už minuli. Či je to naozaj tak, to sa môže ukázať už čoskoro, ak sa stane už štvrtýkrát predsedom vlády – ale v tejto chvíli je naozaj uveriteľná sebaistota, s ktorou vystupuje a hovorí, že premiérske kreslo neplánuje nikomu prenechávať.

Reklama

V takom prípade by však Pellegrini musel akceptovať nejaký menej dôležitý post, napríklad funkciu predsedu Národnej rady. Ponuka od Progresívneho Slovenska je na prvý pohľad lepšia – Šimečka mu tú premiérsku stoličku ponúkol.

Zo strany PS to bol posledný, najvyšší tromf. Bude to stačiť, aby Pellegrini definitívne otočil kormidlom? Nechá sa zlákať, alebo sa zamyslí aj nad tým, čo by mohlo nasledovať, ak by si vybral túto ponuku?

No len si to predstavte. Ako by mohlo vyzerať hlasovanie o návrhu PS napríklad znížiť dôchodky v koalícii, kde by mali držať jednotnú líniu ľudia ako Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok, Erik Tomáš, Ondrej Dostál, Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková… Čo myslíte, ako dlho by takéto „bratstvo“ mohlo vydržať?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali