Ako v eurovoľbách pomýliť konzervatívneho voliča

Ako v eurovoľbách pomýliť konzervatívneho voliča

Bratislava 5. mája (HSP/Foto:TASR)

 

Eurovoľby, ktoré sa budú konať onedlho, 24. mája, budú omnoho zaujímavejšie ako tie, ktoré sa do Europarlamentu konali doteraz a to nie len na Slovensku, ale vo všetkých členských štátoch EÚ.

Ilustračné foto

Europarlament momentálne ovládajú socialisti a liberáli a tí presadzujú do života EÚ zhubné ideológie, ako multikulturalizmus, transnacionalizmus, radikálny feminizmus, homosexualizmus, keď je na roveň kladená normálna rodina a homomanželstvá, genderizmus, juvenilná justíciu, zelené náboženstvo zvané tiež enviromentalizmus, eurocetralizmus, keď je zároveň zosmiešňovaná úcta k vlastnému štátu, humanridesmus a ďalšie, ktoré vo svojom súčte tvoria europeizmus, ako tento ideologický paškvil pomenoval bývalý český prezident Václav Klus.

Reklama

Zjednodušene môžeme povedať, že prvýkrát sa na úrovni EÚ povedie boj o hodnoty. Tradičné hodnoty proti ultraliberálnym, extrémisticko sexuálnym a socialistickým hodnotám. Boj o konzervatívne hodnoty, proti humanridesmu – teda snahe zavádzať nové ľudské práva, ktoré potierajú tradičné ľudské práva ako právo na život, slobodu prejavu a podobné.

Z tohto dôvodu sa predpokladá aj omnoho väčšia účasť konzervatívnych voličov pri urnách a ich jednoznačný hlas konzervatívnym politikom. V realite slovenskej politiky však takéhoto voliča čaká niekoľko úskalí a nástrah, ktoré majú potenciál pomýliť ho a oklamať.

Reklama

Najväčší takýto potenciál majú samozrejme strany, ktoré sa tvária konzervatívne, alebo vzišli z takého prostredia.

Sem patrí Lipšicova NOVA a SDKÚ. Lipšicova NOVA, Lipšic mimochodom do EÚ parlamentu nekandiduje, má pri súčasných preferenciách skôr potenciál vziať nejaké hlasy stranám, ktoré svojich konzervatívnych politikov budú vedieť do Europaralmentu aj skutočne presadiť, ako tam reálne posunúť svojich kandidátov. Ešte k tomu, na prvom mieste kandidátky ponúka ultraliberála, odídenca z SaS, Jozefa Kollára.

Potápajúca sa SDKÚ, teda Strana demokratickej a kresťanskej únie – demokratická strana, by sa už mala premenovať, lebo jej politika, ktorá ju nakoniec priviedla ku krachu v priamom prenose, už nemá s kresťanskou alebo konzervatívnou politikou nič spoločné. Na prvých miestach jej kandidátky sú súčasný poslanec Ivan Štefanec a europoslanec Eduard Kukan. Táto strana však podľa posledných prieskumov pravdepodobne nepresadí do EÚ parlamentu nikoho.

Iným orieškom a lákadlom pre konzervatívneho voliča sú Obyčajní ľudia. Strana má potenciál presadiť do parlamentu až dvoch poslancov a na kandidátke má niekoľko overených konzervatívcov. Sú medzi nimi málo známi Mária Raučinová, Veronika Remišová, Stanislav Trnovec, najväčším lákadlom však bude súčasný poslanec a evanjelizátor Branislav Škripek. Keďže sa však do Európskeho parlamentu preferenčné hlasy počítajú inak ako do nášho parlamentu, hrozí tu nebezpečenstvo, že voľbou konzervatívcov z kandidátky OĽaNO v skutočnosti konzervatívni voliči posunú do EÚ parlamentu liberálov.

Škripek kandiduje až na štvrtom mieste. Na prvom mieste je ultraliberál Viskupič a za ním dvaja ďalší liberáli. Na to, aby sa Škripek v poradí posunul na zvoliteľné miesto, musel by preskočiť troch ľudí. Pravidlá preferenčných hlasov, teda spôsob preskakovania pri voľbe do Europarlamentu, však funguje inak ako pri voľbe do NRSR, kde na to, aby sa preferenčné hlasy započítali, stačí, aby tvorili 3 percentá zo všetkých hlasov odovzdaných strane. Pri voľbách do EÚ musia tvoriť 10 percent všetkých hlasov. Viskupič získal v posledných voľbách 42 871 preferenčných hlasov, zatiaľ čo Škripek iba 9601. Čo je ešte horšie, na konzervatívnej dvojke neexistuje medzi voličmi OĽaNO žiadna zhoda, preto je pravdepodobné, že sa ich hlasy rozptýlia medzi viacerých menej známych kandidátov a posilnia tak znova liberálov na prvých miestach kandidátky, ktorým sa započítajú všetky ich preferenčné hlasy, ktoré nepresiahli spomínanú hranicu 10 percent, teda v tomto prípade s veľkou pravdepodobnosťou úplne všetky.

Reklama

Strana SMER má najväčší potenciál, čo sa týka zvolenia kandidáta z ich kandidátky do Europarlamentu. Môžu to byť piati, ale i šiesti ľudia. Smer sám priznáva, že 40 percent jeho voličov tvoria konzervatívne zmýšľajúci ľudia. Voliči Smeru milujú Fica. Pri voľbách do Europarlamentu by si však mali uvedomiť, že ich voľba neposunie do parlamentu ich milovaného Fica, lebo ten nekandiduje, ale piatich až šiestich ultraliberálov, ktorí už v EÚ parlamente boli a hlasovali tam za každú liberálnu špinu, ktorá bola predložená.

Na prvých šiestich miestach kandidátky sú Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Vladimír Maňka, Boris Zala a Katarína Neveďalová, teda všetko overení liberáli. Uvedomenie si týchto skutočností a voľba inej strany u konzervatívnych voličov Smeru sa však nedá predpokladať, preto straty konzervatívnych hlasov v tomto prípade budú najväčšie, dalo by sa to prirovnať k holokaustu konzervatívnych hlasov, keď všetky tieto vyjdu určite nazmar a pri súčasných preferenciách Smeru, ktoré sa pohybujú okolo 40-tich percent, ich bude veľmi veľa.

Klasikou konzervatívneho voliča je KDH, kde na kandidátke nie sú žiadni liberálne zmýšľajúci ľudia. Strana má potenciál získať dva až tri mandáty a volič KDH nemusí uvažovať o tom, či dá hlas človeku, ktorý bude obhajovať konzervatívne hodnoty, ale môže skôr uvažovať o tom, či dá prednosť overeným bojovníkom za tradičné hodnoty, ako je jednotka na kandidátke Anna Záborská, ktorá bola európskou organizáciou homosexuálov vyhlásená za nepriateľa číslo jedna v EÚ parlamente, podobne sa prezentujúci Miroslav Mikolášik či Martin Dilong, alebo skôr na ekonomiku zameraných konzervatívcov, ako je Ján Hudacký, ktorý sa snaží presadiť viaceré mechanizmy podpory súdržných rodín, či Peter Solár z Košic.

O maďarského konzervatívneho voliča sa už tradične pobijú Most HÍD a SMK a v týchto voľbách aj menej známa Maďarská kresťanskodemokratická aliancia. Všetky tri strany sa prezentujú ako kresťanské, konzervatívne, ale kandidátka Most HÍD, za ktorú kandiduje napríklad aj známy liberál František Šebej, nepôsobí v tomto zmysle dôveryhodne. Maďarský konzervatívny hlas kvôli jeho roztrieštenosti medzi tieto tri subjekty však v EÚ parlamente aj tak s najväčšou pravdepodobnosťou nezaznie.

Samostatnou kapitolu sú národné strany, ktoré budú súperiť o konzervatívneho voliča s dôrazom na národné cítenie. Do týchto eurovolieb postavilo svojich kandidátov päť politických subjektov. Sú to Slovenská ľudová strana na ktorej kandidátke nie je žiadne známejšie meno. Národ a spravodlivosť – Naša strana, za ktorú ako najznámejší a zároveň jednotka kandiduje proruský aktivista Sergej Chelemendik. Ľudová strana naše Slovensko, teda strana Mariána Kotlebu, ktorá bude testovať svoju silu v ďalších voľbách, však na kandidátke okrem brata predsedu nemá žiadne známejšie meno. Ďalej to je Kresťanská slovenská národná strana, ktorú si založil Ján Slota. Ten kandiduje ako jednotka a na kandidátke je i jeho syn a nakoniec Slovenská národná strana, kde je na prvom mieste jej súčasný predseda Andrej Danko, na dvojke Rafael Rafaj a na treťom súčasný europoslanec Jaroslav Paška. Roztrieštenosť a nevýraznosť týchto “ministrán” s najväčšou pravdepodobnosťou neumožní ani jednému z kandidátov, ktorých nominovali, zasadnúť do poslaneckého kresla vytúženého modrého EÚ parlamentu.

Reklama

Zaujímavôstkami súčasných eurovolieb sú ešte dve “ministrany”. Jednou z nich je ortodoxná náboženská strana Magnificat, ktorej jediným komunikačným kanálom je ich webová stránka a ktorá nominuje dvoch ľudí. Jednotkou je nikomu neznámy Marko Semeš a dvojkou Pavol Kováč novinár, redaktor, ktorého teoreticky mohli ľudia zaregistrovať na obrazovkách v spravodajských reláciách.

Druhým podobným subjektom s nulovým potenciálom je spoločná kandidátka strán Priama demokracia a Kresťanskej ľudovej strany, ktorej jednotkou je Pavol Dubček, syn legendárneho komunistického pohlavára Alexandra Dubčeka.

Voľby do EÚ parlamentu majú na Slovensku tradične najnižšiu účasť. Rozhodujúca pre výsledky preto bude mobilizácia voličov. Pri účasti 20 percent, môže totiž dôjsť k rôznym prekvapeniam. Tiež konzervatívni voliči, ak chcú skutočne zmenu v hodnotovej a ekonomickej politike EÚ, musia ísť k urnám. Práve celková nízka voličská účasť im pri ich silnej mobilizácii môže paradoxne umožniť väčšie zisky.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali