Aké budú následky správania ministra Krajniaka voči odborárom? Odvolá ho Matovič?

Aké budú následky správania ministra Krajniaka voči odborárom? Odvolá ho Matovič?

Bratislava 26. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Strana Smer-SD považuje pondelkové správanie ministra Milana Krajniaka na rokovaní tripartity za neprijateľné a za útok na zákonom garantovanú minimálnu mzdu, sociálny štát a sociálne istoty občanov, ktoré táto vláda sľubovala zachovať

Igor Matovič, Milan Krajniak
Na snímke vľavo predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)

Strana Smer-SD usporiadala tlačovú besedu k pondelkovému rokovaniu tripartity, na ktorom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak arogantne nechal zástupcov zamestnancov sedieť za rokovacím stolom, zatiaľ čo sa so zástupcami zamestnávateľov dohadoval o výške minimálnej mzdy. Takéto zámerne urážlivé správanie ministra k odborárom Smer-SD považuje za neprijateľné a stavia sa na stranu odborárov, ktorí v reakcii na Krajniakovo správanie z rokovania odišli.

Reklama

Podpredseda strany Smer-SD a poslanec Národnej rady (NRSR) Ladislav Kamenický uviedol, že ak minister Krajniak neobnoví rokovania so zástupcami zamestnancov, strana Smer-SD je pripravená podniknúť voči nemu kroky, vrátane vyslovenia nedôvery v Národnej rade SR. Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny, poslanec NRSR Ján Richter uviedol: „Je pravdou, že Smer-SD ako ľavicová strana mal vždy bližšie k odborárom, ale aj napriek tomu som osem rokov ako minister práce dbal na korektné rokovania s ďalšími dvomi partnermi. A k inštitútu tripartity som pristupoval s rešpektom. Tripartita je totiž zákonný nástroj na udržanie sociálneho zmieru.“

 

Reklama

Hlavné správy: Minister Krajniak na stretnutí tripartity v podstate odborárov urazil, vnímajú to tak nielen oni, ale aj verejnosť. Išlo teda o otvorené vyhlásenie vojny. Takáto vojna by však mohla mať nepríjemné následky aj pre samotnú vládu. Myslíte si, že správanie ministra Krajniaka bolo motivované nejakým konkrétnym zámerom, alebo išlo skôr len o prejav arogancie či nekompetentnosti?

Kamenický: „Ja to považujem za veľkú aroganciu zo strany pána ministra Krajniaka, za dehonestáciu sociálneho dialógu. Spôsob, ktorý si zvolil, je absolútne nešťastný. Myslím si, že pán minister si ani neuvedomuje, že možno otvoril Pandorinu skrinku. On sa hrá na ,tvrdého‘, že ho nikto nebude vydierať, lenže presný opak je pravdou: jeho nikto nevydiera, to on vydiera odborárov. Odborári len stoja za zákonom, ktorý v Slovenskej republike aktuálne platí.

On sa stále správa, ako keby tu ešte platil zákon z minulých rokov. Môže však tvrdo naraziť na odpor sociálnych hnutí, ktoré sú na Slovensku. Ak naruší sociálny zmier, tak ich bude mať v uliciach. Pokiaľ ide o minimálnu mzdu, zákon jasne hovorí, že ak sa tripartita dohodne, tak bude platiť minimálna mzda, ktorá bude dohodnutá – ak sa nedohodne, na čo majú odborári plné právo, tak v takom prípade bude platiť ,automat‘, že je to 60 percent z priemernej mzdy. Takže ja sa vôbec nečudujem, že ak sa nevie s nimi normálne dohodnúť na kompromise, odborári odišli z rokovania, prerušili sociálny dialóg a v takomto prípade sa dá očakávať, že budú uvažovať aj o tom, že vyjdú do ulíc.“

Ľuboš Blaha, podpredseda strany Smer-SD a poslanec NRSR: „Osobne som veľmi zvedavý aj na reakciu predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý, ako vieme, sa veľmi rád zbavuje zodpovednosti. To ukázal aj nedávno v prípade koronakrízy, keď celú agendu odrazu, keď už nebola populárna, hodil na ministra Krajčího, ktorého v prvom momente, keď bude treba, odvolá. A to isté možno urobí aj pánovi ministrovi Krajniakovi. Ak sa to vyvinie tak, že ľudia vyjdú vo väčších počtoch do ulíc, čo je veľmi pravdepodobné, možno povie, že si od toho umýva ruky, že on je ten, ktorý počúva ľudí a ministra Krajniaka odvolá.

Preto je dosť možné, že toto povedie ešte aj k vnútrokoaličným sporom. Pretože toto je partia populistov – s výnimkou Sulíka, ktorý je čistý neoliberál, ktorý tomu verí, on chce iba biznis a voľný trh, ale zvyšok sú traja populisti. Preto si myslím, že toto môže viesť aj k vážnym koaličným problémom.

Reklama

A zvedavý som aj na to, aká bude reakcia odborov. Predstavme si, že by chceli vyjsť do ulíc – nemôžu, pretože vláda im teraz zavrela oči, zalepila ústa: nie sú povolené zhromaždenia nad tisíc účastníkov. Teda vláda im bude brániť uplatňovať si svoje ústavné právo – a zároveň bude robiť tlačovky o Bielorusku, kde zlý Lukašenko bráni ľuďom protestovať. Len si vezmite ten kontrast: na jednej strane oni budú brániť našim ľuďom, tým najslabším, robotníkom, pracujúcim, odborárom vyjadriť svoj názor – a na druhej strane budú rozprávať o ľudských a občianskych právach v iných krajinách…

Som presvedčený, že toto sa ešte neskončilo a bude to túto vládu bolieť. A čo sa mi na tom asi jediné páči: že na Slovensku sa zdvíha vlna odporu voči tejto vláde a pracujúci ľudia, odborári získavajú nové sebavedomie. Už to nie je ako v 90. rokoch, keď boli zakríknutí v kúte a tí rôzni biznismeni, mafiáni a oligarchovia si robili, čo chceli. V takej banánovej republike už dnes nefungujeme vďaka posledným ôsmim rokom vlády Smeru, ktorý dokázal prijať také zákony ako je nový Zákonník práce, zákon o tripartite a pod. My sme tu vytvorili atmosféru, aká je typická pre vyspelé európske štáty. Oni toto chcú za niekoľko mesiacov rozbiť, lenže to sa im nepodarí. Ľudia pôjdu do ulíc a my ich budeme podporovať.“

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali