Aká je Vízia SaS do roku 2024?

Aká je Vízia SaS do roku 2024?

Bratislava 6. novembra 2016 (HSP/Foto: TASR)

 

Predsedníctvo strany Sloboda a Solidarita na tlačovej besede ozrejmilo, ako vyzerá Vízia SaS do roku 2024. Podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka je dnes SaS stranou s jasne stanovenými hodnotami

„Sloboda, solidarita a zdravý rozum spolu vytvárajú posolstvo zapísané v DNA strany SaS. Z tohto posolstva vznikla aj Vízia SaS do roku 2024. Tá vychádza z piatich trendov, ktoré politické sily na Slovensku nedokážu priamo ovplyvniť, no podľa liberálov by bolo vhodné sa im prispôsobiť. Vízia SaS do roku 2024 obsahuje osem priorít, ktorým sa chce strana prednostne venovať, ak sa po najbližších parlamentných voľbách stane súčasťou vládnej koalície,“ vysvetľuje Richard Sulík a prezentuje Víziu Sas do roku 2024.

Reklama
Na archívnej snímke zľava Jana Kiššová,Richard Sulík a Ľubomír Galko
Na archívnej snímke zľava Jana Kiššová,Richard Sulík a Ľubomír Galko

„O SaS je známe, že je to hodnotová strana. Od nášho vzniku máme jasne stanovené hodnoty. Sú nimi sloboda, solidarita a zdravý rozum. O týchto hodnotách sme už veľakrát hovorili a je to niečo, čo je pre nás nemenné. K týmto hodnotám sme vytvorili posolstvo, kde je vlastne napísané, čo približne chceme robiť a je to tiež vec, ktorá je nemenná a ktorá má platiť po celú históriu strany. Je to takpovediac naše DNA.

No a na základe našich hodnôt a posolstva sme vytvorili Víziu SaS do roku 2024. Ako vidíte, už to nie je vec, ktorá by platila navždy, Vízia SaS je do roku 2024. A, samozrejme, že vychádzame z toho, že ak SaS bude súčasťou vlády po najbližších voľbách, tak budeme sa snažiť realizovať náš volebný program tak, aby sme naplnili našu víziu. Víziu SaS do roku 2024 sme spísali do takejto brožúrky. Je k dispozícii aj na našej webstránke.

Reklama

Rád by som teraz povedal pár slov o tom, čo Vízia SaS do roku 2024 predstavuje. Je to veľmi dôležitý materiál preto, lebo sú to mantinely, je to akési ohraničenie priestoru, v ktorom sa má nachádzať náš predvolebný program. Zároveň si myslíme, že bolo by veľmi dobré, keby všetky strany predstavili poctivo spracovanú víziu, aby voliči vedeli, kam sa bude uberať tá ktorá strana potom, čo jej dajú hlas.

Vo Vízii SaS do roku 2024 vychádzame z piatich trendov. Je to vývoj, ktorý Slovensko, respektíve politické strany nedokážu priamo ovplyvniť, ale veľmi dobre spravia, ak sa mu prispôsobia.

– Po prvé, výrazne sa zmení demografia obyvateľstva. To znamená, výrazne stúpne počet dôchodcov a po tom, čo pôjdu silné ročníky do dôchodku po roku 2040, to sú narodení okolo roku ´79, výrazne sa zmení demografia preto, lebo už tie ďalšie ročníky boli oveľa slabšie. Toto bude vyžadovať zásadnú reformu nášho odvodového systému tak, aby boli zabezpečené dôchodky.

– Druhý trend, ktorý očakávame, je, že najbližšie desaťročia bude bezpečnosť dôležitejšia ako ekonomika. Či vnútorná, alebo vonkajšia bezpečnosť, ale je to vec, ktorá bude naberať na význame.

– Po tretie, očakávame, že starí lídri v Európskej únii, pokiaľ budú pri moci, budú pokračovať v ďalšej a v ďalšej integrácii, aj keď dnes medzičasom jasne vidieť, že stále viac integrácie Európe skôr škodí. Tento trend sa bude zosilňovať po tom, čo vystúpi Veľká Británia z Európskej únie.

Reklama

– Štvrtý trend, ktorý očakávame, je ten, že to, čo dnes nazývame extrémizmom, prestane byť extrémizmom, a to preto, lebo mainstreamoví politici príliš vo veľkom rozsahu ignorujú skutočnú vôľu voličov. Či to už je z dôvodu pomýleného humanizmu, alebo neschopnosti či nedostatočnej odvahy rázne zakročiť napríklad proti obrovským migračným vlnám, každopádne vychádzame z toho, že extrémne sily budú narastať. Vnímame to ako veľké nebezpečie preto, lebo okrem toho, že ponúkajú riešenia, ktoré možno znejú ľúbivo, každopádne extrémne sily vždy kradli ľuďom slobodu.

– No a piaty trend, z ktorého vychádzame, je, že kríza eura bude pokračovať. Po tom, čo stvára Európska centrálna banka, po tom, čo za viac ako tisíc miliárd vykúpila štátne dlhopisy, po tom, čo úroky stanovila fakticky na nulu, tak síce na chvíľu možno prekryla akútne problémy eura, ale, bohužiaľ, neodstránila.
Vychádzajúc z týchto piatich trendov sme si my v SaS stanovili nasledovných osem priorít, a to je vlastne tá podstatná časť Vízie SaS do roku 2024. Týmto ôsmim prioritám sa chceme prednostne venovať po tom, čo SaS by sa stala súčasťou vládnej koalície.

1. Po prvé, Slovensko má byť sebavedomým členom Európskej únie a NATO. Znamená to, že na jednej strane, jasne sa hlásime k členstvu v týchto dvoch organizáciách. Pokladáme za výhodnejšie pre Slovensko byť členom týchto dvoch organizácií ako nebyť. Na druhej strane, jasne vravíme, Európska únia nie je žiaden spolok milosrdných. Slovensko musí intenzívne a vytrvalo hájiť svoje vlastné záujmy, tak ako to robia prakticky všetky ostatné členské krajiny Európskej únie.

2. Druhá naša priorita je boj za spravodlivosť a boj proti korupcii. Myslím si, že k tomuto netreba veľa hovoriť, po tom, čo slovenská spoločnosť je už celé mesiace traumatizovaná kauzou Bašternák. A po tom, čo vidíme, ako sa tu zametajú kauzy pod koberec, je toto veľmi dôležitá téma. Nie je to jediná, je to jedna z našich ôsmich priorít v rámci Vízie SaS do roku 2024, ale zároveň je to veľmi dôležitá oblasť a tu je hodne čo robiť, po medzičasom deviatich rokoch vlády Roberta Fica.

3. Po tretie, našou prioritou je zásadná reforma odvodov, najmä v súvislosti s demografickou krízou a predstavili sme už dávnejšie odvodový bonus.

Reklama

4. Našou štvrtou prioritou je štíhly, efektívny a vyrovnane hospodáriaci štát. Je veľmi dôležité pre budúce generácie, aby sme dnes nerobili dlhy, aby štátny dlh nebol čoraz vyšší. Už sú niektoré krajiny v Európskej únii, napríklad Nemecko alebo Česko, ktoré dokážu hospodáriť vyrovnane. Napriek tomu, že úroky sú dnes na nule, považujeme za veľmi dôležité hospodáriť vyrovnane.

5. Ďalšia priorita je kvalitné školstvo. V podstate od revolúcie, od ´89-teho roku, je školstvo zanedbávané aj preto, lebo akokoľvek dobre mienené zmeny vidieť až s odstupom viacerých rokov a takmer vždy tieto zmeny, respektíve ich pozitívny efekt, prídu neskôr, ako končí volebné obdobie, a preto nikdy to nebolo predmetom skutočného záujmu politikov. Kvalitné školstvo je jedna z našich ôsmich priorít.

6. Šiestou prioritou, je fungujúce zdravotníctvo. Myslím si, že ani tomuto netreba príliš veľa hovoriť po tom, čo sme posledné roky zažili, od čudne nakúpených CT prístrojov, samozrejme, násobne predražených, až po obrovskú stratu, ktorú vyprodukovala Všeobecná zdravotná poisťovňa. Fungujúce zdravotníctvo považujeme za jednu z ôsmich priorít.

7. Siedmou našou prioritou je rómska problematika preto, lebo to je opäť, podobne ako školstvo, oblasť, ktorá je od revolúcie neriešená. Už predtým s tým boli problémy, tie sa nijako nezmenšili. Naopak, narástli. Ľudia, ktorí bývajú v blízkosti osád, by o tom vedeli veľa hovoriť. A existujú riešenia. My sme už dávnejšie predstavili 30 riešení pre oblasť rómskej problematiky. Bohužiaľ, tým, že sme boli v opozícii, tieto riešenia neboli realizované, ale budú. Teraz tu oznamujeme, že ak SaS bude vo vláde, rómska problematika bude jedna z našich ôsmich priorít, ktorým sa budeme venovať prednostne.

8. No a prichádzam k poslednej našej priorite v rámci Vízie SaS do roku 2024. Chcel by som upozorniť, to poradie neznamená, že toto je význam. To sú skrátka pre nás rovnocenné priority. Hovorím to preto, lebo ako posledné menujem výrazné zlepšenie podnikateľského prostredia, ale rozhodne to nemá byť posledné. Je to možnože vôbec najdôležitejšia vec preto, lebo ak sa bude dariť podnikateľom, tak sa bude dariť aj zamestnancom. Zlepšenie podnikateľského prostredia je naša posledná priorita, na ktorej je založená Vízia SaS do roku 2024,“ uzatvára prezentáciu Vízie Sas do roku 2024 Richard Sulík.

Video k článku si môžete pozrieť tu:

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali