Bratislava 20. februára 2017 (HSP/Foto: TASR – Michal Svítok)
Slovenskí inšpektori potravín vykonávali testy, ktoré zistili, že veľa z rovnakých potravinových výrobkov predávaných na Slovensku a v Rakúsku sa líši v kvalite
O rôznej kvalite potravín u nás v porovnaní so zahraničím sa zmieňujú už aj rakúske médiá. Ako píše local.at, inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) testovali 22 vybraných rôznych druhov potravín predávaných v obchodných reťazcoch v Bratislave a v rakúskych pohraničných mestách Kittsee a Hainburg v novembri a decembri 2016.
Medzi nimi boli aj mliečne, mäsové a rybie výrobky, čokolády, pečivo, syry a nápoje. Okrem kontroly informácií na obale o zložení a hmotnosti v gramoch sa tiež analyzovali farba, chuť a vôňa potravín. Inšpektori sa zamerali na kvalitatívne parametre, ako je obsah mäsa, tukov alebo bielkovín (podľa druhu produktu) a na ďalšie látky, ako sú sladidlá a farbivá.
“Až polovica výrobkov obsahovali rozdiely, ktoré významne ovplyvňujú ich kvalitu,” skonštatovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na tlačovej konferencii.
Výrobky predávané na Slovensku mali nižší podiel mäsa a vyšší podiel tukov, viac umelých sladidiel a konzervantov a nižšiu hmotnosť pevného podielu v gramoch, dodala ministerka a prisľúbila upozorniť na problém aj Európsku komisiu.
Ku kontrole sa vyjadril reťazec supermarketov Lidl, ktorý spochybnil výber niektorých analyzovaných potravín tvrdením, že v prípade šunky nebol testovaný rovnaký výrobok: dusená šunka v Rakúsku, ale varená šunka na Slovensku. Inšpektori to brali ako iba malý rozdiel.
Podľa Európskej komisie, ak sú rešpektované právne predpisy EÚ týkajúce sa označovania a bezpečnosti, produkty sa môžu líšiť od jednej krajiny k druhej. V dôsledku toho môžu firmy používať rôzne prísady a predávať svoje výrobky v rôznych konečných cenách, čo sa vlastne aj deje. Mnohé potraviny v Rakúsku stoja viac, ale majú všeobecne vyššiu kvalitu.
Treba pripomenúť, že kontrola sa týkala dovážaných potravinových produktov. “Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky,” dodala ministerka Matečná nakoniec.