“Väzenské stravovacie zariadenia plnia základnú úlohu pri výrobe a poskytovaní pokrmov a nápojov pre obvinených a odsúdených a pre príslušníkov a zamestnancov zboru. Pri obvinených a odsúdených ide o celodenné stravovanie, kde zbor v plnej miere zodpovedá za zabezpečenie stravovania,” povedal Baláž.
Ako spresnil, zbor adekvátne a primerane zabezpečuje uspokojovanie výživových potrieb obvinených a odsúdených v špecifických podmienkach zboru. Strava sa pripravuje podľa schválených jedálnych lístkov, receptúr jedál v spoločnom stravovaní s dodržaním technologických postupov, peňažných limitov na prípravu stravy a počtov stravníkov v rozsahu priznaných stravných dávok.
“Pri zostavovaní jedálneho lístka sa prihliada na zabezpečenie vyváženého pomeru živín v strave podľa odporúčaných výživových dávok, primeranú pestrosť stravy s prihliadnutím na ročné obdobie a cenovú reláciu surovín potrebných na prípravu jedál. Obvineným a odsúdeným sa poskytuje množstvo stravy podľa vekovej kategórie, zdravotného stavu a zaradenia do práce. Pri stravovaní obvinených a odsúdených sa zohľadňujú aj kultúrne a náboženské tradície. Počas vianočných a novoročných sviatkov je zloženie jedálneho lístka ovplyvnené kultúrnymi a regionálnymi zvyklosťami,” dodal Baláž.