Aj opozícia hovorí v súvislosti so zadržanými vyšetrovateľmi o mafii. Ale o Matovičovej. „Skôr, či neskôr sa potvrdí, kto stojí na jej čele. Indície sú jasné,” tvrdí Tomáš. Blaha súhlasí

Aj opozícia hovorí v súvislosti so zadržanými vyšetrovateľmi o mafii. Ale o Matovičovej. „Skôr, či neskôr sa potvrdí, kto stojí na jej čele. Indície sú jasné,” tvrdí Tomáš. Blaha súhlasí

Bratislava 20. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Rozhodnutie generálneho prokurátora o prepustení Pčolinského, priznanie Dömötöra o manipulácii výpovedí a zadržanie vyšetrovateľov elitného tímu Očistec vyvolalo v spoločnosti, ale najmä medzi politikmi značný ohlas. Koalícia opäť vyťahuje kartu mafie, tentokrát v polícii. Na slová Matoviča o mafii zareagoval opozičný poslanec zo strany Hlas-SD Erik Tomáš. Ten potvrdil, že naozaj ide o mafiu. Ale Matovičovu

Erik Tomáš
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Erik Tomáš

Tomáš v tejto súvislosti zdôrazňuje, že nejde o žiadnu vojnu v polícii, ale o odhalenie nezákonného konania jednotlivých policajtov, navyše na politickú objednávku. Toto ich konanie dokazujú nie len odhalenia pochybných kajúcnikov, ale legálne odposluchy ich komunikácie.

Reklama

Advokát Peter Kubina sa síce snaží zachrániť česť vyšetrovateľov vyhláseniami o tom, že takýto postup je v polícii predsa bežný. „Vraj obvinenie jeho klientov “stojí na vode” a oni “celý život hrali podľa pravidiel”,“ krúti nad výrokmi Kubinu hlavou Tomáš.. Zdôrazňuje pri tom fakt, že objednávka na takéto konanie vyšetrovateľov prišla priamo od ministra vnútra Romana Mikulca. „Rozkaz totiž znel jasne – “treba ich zastaviť “ prezrádza jeden z nich pokyn, ktorý mal dať priamo minister vnútra Mikulec,“ zdôraznil Tomáš.

Čurilla a spol. sa teda ako v lacnom akčnom filme dohadujú, či do uznesenia o začatí trestného stíhania dajú sabotáž, alebo vydieranie, alebo korupciu, alebo rovno založenie organizovanej zločineckej skupiny. Hlavne tam musia ‘vtesnať’ niečo, čo bude môcť dozorovať špeciálna prokuratúra, teda Lipšic. Nie a nie to vymyslieť, lebo dôkazy žiadne nie sú, ale to sa nejako dodatočne vybaví, napr. úradnými záznamami. U jedného z nich sa aj nachvíľu prebudí svedomie a vzdychá, že to ‘už je na neho veľa’, iný zase všetkých upokojuje, lebo minister mal odkázať, ‘že môžu robiť, lebo ak tie sračky budú padať na hlavu, tak on to znesie’,” parafrázuje slová z uznesenia o obvinení vyšetrovateľov poslanec.

Reklama

Zdôrazňuje pri tom aj úlohu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý mal v obálke poslať „realizačný návrh“ na začatie trestného stíhania spriaznenému šéfovi Úradu inšpekčnej služby Scholtzovi. A ten ho podpísal pokojne, bez prečítania, čím nechal voľné ruky vyšetrovateľom NAKA na stíhanie jeho vlastných ľudí.

Po všetkých týchto odhaleniach je však zarážajúca najmä reakcia politikov.

„Matovič a Heger opäť tárajú o mafii prerastenej v bezpečnostných zložkách. Fakt neskutočné!“ čuduje sa Tomáš.

 

Kde je mafia?

Pýta sa, kde oni tú mafiu vidia? Či v osobe generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorého chcela odstrániť skutočná mafia, alebo ju vidia na Krajskej prokuratúre v Bratislave? Nebodaj priamo medzi sudcami Okresného súdu Bratislava 3?

Reklama

Nie. Sú to len statoční ľudia, ktorí sa postavili za zákonnosť a proti politickému zneužívaniu orgánov činných v trestnom konaní. A tou ‘mafiou’ sa v skutočnosti stala súčasná vládna moc. Tá moc, ktorá neváha spolupracovať s reálnymi mafiánmi zo skupiny takáčovcov aby manipulovala výpovede. Tá moc, ktorá neváha lynčovať všetkých ľudí, ktorí sa jej postavili. Tá moc, ktorá si aj v spolupráci s niektorými  médiami chcela sprivatizovať spravodlivosť,“ zdôrazňuje Tomáš a ukazuje pri tom na bývalého premiéra a terajšieho ministra financií Igora Matoviča.

„Skôr, či neskôr sa potvrdí, kto stojí na jej čele. Indície sú jasné. Bol to Matovič, ktorý chcel ukazovať prstom na tých, po ktorých si má prísť NAKA. Mračná sa sťahujú a on sa opäť vyhráža. Najbližšie obdobie ale ukáže, či ešte sme právnym a demokratickým štátom,“ uzavrel tému Erik Tomáš.

 

“Padni komu padni”

Ku kritike koaličných vyhlásení o mafii sa v nedeľu podvečer pridal aj Tomášov parlamentný kolega zo strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Ten pripomenul, že slová o „voľných rukách polície,“ či povestné „padni komu padni“ dnes už zjavne neplatia.

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD)

Dnes už každý vidí, že najväčší gauner na Slovensku je Lipšic, tak už odrazu žiadne ‘padni komu padni’ neplatí – Lipšica vyhlásime za chránené zviera. Musia ale najskôr odstrániť Žilinku. Ten má vo verejnosti ďaleko väčšiu podporu ako Lipšic. Logicky. Žilinka nikdy nebol politik, zatiaľ čo Lipšic nikdy nebol nič iné. On je asi taký nezávislý ako Urválek. A zhruba rovnako charizmatický. Matovičov kat,“ nešetrí kritikou Blaha.

Reklama

Podľa neho sa oči začínajú otvárať len jedinému koaličnému partnerovi, a tým je Boris Kollár. Ten to povedal priamo. Nechce tu žiadnu „čurillovskú mafiu.“ No podľa Blahu aj Kollár nakoniec pekne „stiahne chvostík“ a prispôsobí sa. Ide mu totiž o veľa.

Pčolinský unikol o chlp a Kollár vie, že môže prísť na rad. Ak ho vyšupnú z koalície, ako sa dnes vyhrážal Matovič, Kollár neskončí v opozícii. Ale v base. Lipšic si na ňom zmlsne. A Boris to vie. Stiahne chvostík. Ako vždy,“ zhodnotil Blaha.

Preto je potrebné, aby sa na čelo krajiny postavila skutočne silná osobnosť, ktorá by zabránila takýmto politickým čistkám. Keďže strana Hlas spoluprácu so Smerom odmietla, Blaha je presvedčený, že túto úlohu môže splniť jedine Robert Fico.

„Spravodlivosť si príde po Matoviča aj Lipšica. Je na nás, aby to prišlo čím skôr. Oddnes je však nad slnko jasnejšie, že zmenu môže priniesť len Robert Fico. Skutočný líder opozície,“ dodal na záver Ľuboš Blaha.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali