Bratislava 8. októbra TASR/HSP/Foto:TASR)
Na Slovensku nemajú dobrú povesť
Kvalita poľských potravín je podľa slov generálneho riaditeľa Poľskej federácie potravinárskeho priemyslu (Polska Federacja Producentów Źiwności – PFPŹ) Andrzeja Gantnera dobrá. Tento pocit však ľudia po rôznych aférach, keď v poľských potravinách bola soľ na posýpanie ciest a v alkohole prípravok do ostrekovačov už nezdieľajú. Mnohý si zisťujú krajinu pôvodu a poľské výrobky kladú naspäť do regála.
“Pokiaľ hovoríme o kvalite poľských potravín, myslíme si, že máme dobrú kvalitu potravín. To potvrdzujú aj výsledky poľských výrobcov – podiel exportovaných poľských potravinárskych výrobkov dosiahol v roku 2011 okolo 30 %. Keď Poľsko vstupovalo do EÚ v roku 2004, tak tento podiel predstavoval len približne 10 %,” uviedol pre slovenských a českých novinárov vo Varšave Gantner.
Lacné, ale rizikové
“Úspech poľských potravín v krajinách, do ktorých sú exportované, svedčí o tom, že poľské potraviny sú koncovými spotrebiteľmi dobre akceptované,” poznamenal. Zdôraznil zároveň, že všetky výrobky registrovaných poľských potravinárskych podnikov sú prísne úradne kontrolované.
Napriek tomu, sa do obehu dostáva z Poľska tovar, ktorý robí poľským potravinám zlé meno. Špekulanti využívajú nekalé spôsoby výroby a na trh uvádzajú nebezpečné výrobky, ktoré poškodzujú zdravie spotrebiteľov.
Poľská federácia potravinárskeho priemyslu vznikla podľa Gantnera pred 15 rokmi ako organizácia združujúca veľkých, stredných a aj malých výrobcov potravín. Jej cieľom je najmä podpora rozvoja potravinárskej výroby v Poľsku.