Veľký problém pre Merkelovú: Turecko popiera dohodu s NATO o Egejskom mori

Veľký problém pre Merkelovú: Turecko popiera dohodu s NATO o Egejskom mori

Ankara 24. februára 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP)

 

Turecko, posledná nádej Angely Merkelovej na riešenie utečeneckej krízy, robí nečakané ťažkosti: Vláda v Ankare nevie nič o dohode s NATO ohľadom boja proti pašerákom utečencov – a jasne ju odmieta

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Pri utečeneckom koncepte Angely Merkelovej došlo podľa aténskeho denníka Ta Nea ku komplikáciám. Turecká agentúra zodpovedajúcim spôsobom popiera bod v dohodách medzi EÚ, NATO a Ankarou, podľa ktorých majú byť utečenci zachránení plavidlami NATO vrátení do Turecka. Okrem toho existujú problémy s využitím plavidiel NATO v Egejskom regiónoch, ktoré musia byť podľa Turecka demilitarizované.

Reklama

Nemecká tlačová agentúra DPA v pondelok v noci priniesla malú správu, ktorá dokazuje, aká vážna je táto téma:

“Atény veria v úspech misie NATO v Egejskom mori. Podľa správy z aténskeho denníka Ta Nea Turecko popiera bod v dohode, podľa ktorého majú byť zachránení utečencov vrátení do Turecka. Pre NATO je úplne jasné, že utečenci plaviaci sa z Turecka by sa mali do Turecka aj vrátiť.”

Reklama

Z toho môžeme vidieť, že niekto z nemeckej federálnej vlády musel podať informácie DPA – je zaujímavé, že k správe nie je k dispozícii zdroj. Fráza “pre NATO je úplne jasné …” je v skutočnosti neprípustná v remesle tlačovej agentúry, pretože predstavuje tvrdenie, pre ktoré neexistuje žiadny autor.

Presne tak, ako bola správa prezentovaná v DPA, naznačuje, že niečo nie je v poriadku: buď Turecko nechce spolupracovať s plánom Merkelovej – alebo skutočne nebola uzatvorená žiadna dohoda s Tureckom. Je možné, že Merkelová prezentovala pokrok v rokovaniach s Tureckom vzhľadom na nadchádzajúce voľby trochu prehnane. Po neúspechu distribučných plánov v EÚ sa v Nemecku rozšíril odpor voči politike kancelárky.

Ale nielen Turecko samo o sebe ohrozuje plán Merkelovej. Neporiadok je najmä pri vyhosťovaní utečencov nespĺňajúcich kritériá udelenia azylu.

Na hranici medzi Gréckom a Macedónskom „stroskotáva“ stále viac a viac utečencov na ich ceste smerom na sever. Macedónsko umožňuje tranzit cez krajinu len utečencom zo Sýrie alebo Iraku. Afganci, ktorí boli predtým “automaticky” považovaní za utečencov, boli pred dvoma dňami vyhostení späť do Grécka.

Aj v prístavnom meste Pireus, kde utečenci prišli trajektom z ostrovov v Egejskom mori, uviazli tisíce ľudí na nábreží. Polícia im nedovolí ísť ďalej, aby nedošlo k zhoršeniu situácie na hranici s Macedónskom.

Reklama

Humanitárne organizácie sa snažia poskytnúť ľuďom pomoc. “Od včera rána sa do Macedónska mohlo dostať len 200 ľudí,” povedal humanitárny pracovník pre grécku televíziu. Až do minulého piatku mohlo denne cez grécko-macedónsku hranicu prechádzať viac ako 2000 ľudí.

Zlá situácia bola v Piraeus. V dopoludňajších hodinách tam bolo viac ako 4000 migrantov. Aj keď už zaplatili za 50 eur na osobu a 25 eur pre mladistvých za autobusový lístok do Macedónska, nesmeli pokračovať. “Zaplatili sme, no nemôžeme odtiaľto odísť. To je zlé,” povedal rodák z Iraku v rozhlase.

Príliv migrantov pokračuje: počas prvých 20 dní mesiaca február dorazilo 33.767 migrantov do Grécka na lodiach aj napriek zlému počasiu. Od začiatku roka sa z Turecka preplavilo celkom 94.269 ľudí.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali