PAHREBA. Brexit slávi úspech, Veľká Británia odpláva, európski unionisti smútia, pod Tatrami je cítiť pach Slovxitu

PAHREBA. Brexit slávi úspech, Veľká Británia odpláva, európski unionisti smútia, pod Tatrami je cítiť pach Slovxitu

Bratislava, 26. júna 2016 (HSP/Foto: Facebook)

 

Veľká Británia sa rozhodla odplávať ešte ďalej od Európskej únie. Referendum o výstupe z EÚ je platné. Íri a Škóti síce hlasovali za zotrvanie v únii, ale Angličania sa nezľakli  rôznych tragických scenárov a povedali Bruselu a spol. „Goodbye“…

Brexit 2

Reklama

Ahoj, Jožo, ty ale vyzeráš!.. Akoby si mulatoval celú noc. Prečo si sa tak odtrhol?

To nie ja, ale Veľká Británia – teda to, čo z nej o 2 roky zostane. To sa Veľká Británia odtrhla od Európskej únie. A už bolo aj na čase. Je to prvý signál. Čoskoro pôjdu preč aj iní.

Reklama

Takže ty si za to, že sa Veľká Británia odčlení od EÚ. A asi aj za to, že sa odtrhnú aj iné štáty? Považuješ to za správne? Čím ti tá Európska únia nevyhovuje?

A čím mi môže vyhovovať? Je to spolok bohatých štátov pre zotročovanie tých ekonomicky slabších. Skôr či neskôr to sa rozpadne. Každé impérium sa rozpadlo a aj táto únia stroskotá. Stále nás vydierajú, rozkazujú a vyhrážajú sa. A položí úniu predovšetkým migračná kríza.

Nuž, myslím si, že Angličania práve tak hlasovali, ako hlasovali, pretože nechcú na svoje ostrovy púšťať migrantov. Keď budú samostatní, uzavrú hranice a basta. A v rámci EÚ musia vyjednávať, robiť kompromisy, ustupovať. A to Anglosasi neradi robia.

To sa dalo čakať. Neviem, prečo všetci kričia, že je to šok a prekvapenie. Drvivá väčšina objektívnych prieskumov ukazovala, že skóre bude asi 52:48 v prospech Brexitu – a presne tak sa aj stalo. Vyše 16 miliónov chcelo úniu, ale takmer 17,5 miliónov Britov ju odmietlo.

Najväčšia sranda je v tom,, že na začiatku to vyzeralo, že zvíťazia priaznivci únie. Prvé výsledky hlasovania to naznačovali a dokonca ešte vo štvrtok okolo polnoci jeden z hlavných odporcov únie Nigel Farage priznal porážku. Trochu sa poponáhľal. Na druhej strane strašne sa tešil, keď nastal obrat. Predsa bolo to trochu nečakané.

Reklama

Všetko je v politike trochu nečakané a každú chvíľu sa môže zvrtnúť tak alebo naopak. A teraz sa skladá zaujímavá situácia. Anglicko hlasovalo za vystúpenie z EÚ, ale v Škótsku to bolo naopak a aj v Severnom Írsku hlasovali za zotrvanie v EÚ. To znamená, že sa cesty Anglicka, Škótska a Severného Írska rozídu a niet inej cesty a Škótsko a Severné Írsko vystúpia z Veľkej Británie. Kurník, ako sa všetko zamotalo. Som zvedavý, kto bude ďalší…

great briitain leaves european union metaphor

Myslíš si, že to bol signál a za Veľkou Britániou aj v iných krajinách sa uskutočnia podobné referenda a niektoré štáty tiež opustia EÚ? Ale prečo, aké majú dôvody?

Samozrejme, vyvolá to sériu podobných hlasovaní po celej EÚ – trochu skôr či neskôr. Takže onedlho od Európskej únie zostane iba nejaký „ohryzok“. Pozri sa, jedným z hlavných dôvodov, prečo Briti žiadali referendum, bol nesúhlas s rozširovaním právomocí EÚ na úkor členských štátov. Odporcovia únie si myslia, že Veľkej Británii by sa darilo lepšie, ak by únii nepostupovala žiadne právomoci. A takto si myslia aj vo mnohých iných štátoch. Navyše sú presvedčení, že niektoré štáty posielajú do Bruselu viac financií, ako dostávajú späť. Nepáči sa im aj to, že Brusel diktuje, načo by mali jednotlivé krajiny používať poskytnuté úniou financie, ale vlády tých štátov si myslia, že užitočnejšie by bolo použiť tie prachy na iné účely. Keď potrebuješ na obed polievku, ale teba nútia, aby si ochutnal také a onaké cukríky – vyhovovalo by ti to? Mnohé štáty chcú väčšiu autonómiu nad zahraničným obchodom a vytváraním zákonov. O migračnej kríze ani nehovorím: viacerí štáty by to riešili úplne inak, ako to rieši Brusel. Migranti zneužívajú sociálne dávky, určitá časť z nich to sú potenciálni teroristi. Migračná kríza donúti viaceré štáty opustiť úniu, ak si rozum do hrsti konečne nevezmú v Bruseli, Paríži, Berlíne a pod. Briti sa to rozhodli vyriešiť po svojom.

Ale zástancovia zotrvania krajín v EÚ a samotnej jej existencie tiež majú svoje argumenty. Apelujú hlavne na ekonomiku. Tvrdia, že sú na Európsku úniu a na obchod s ostatnými členskými štátmi, prepojené až tri milióny pracovných miest. Zároveň by, vďaka európskej integrácii, do roku 2030 malo vzniknúť takmer 800 tisíc nových miest. Tvrdia, že ak sa únia rozsype, bude nasledovať komplikácia v oblasti obchodov, rast cien tovarov, potravín a mobilných služieb a nastanú aj iné nepríjemné veci.

Reklama

Podľa mňa, výrazne zmeny by nenastali v každom prípade. EÚ a Veľká Británia budú naťahovať odchod z únie a potrvá to najmenej 2 roky. Za ten čas všetko ku všetkému prispôsobia. Čo sa zmení? Prestanú obchodovať, investovať, spolupracovať, turisti už nebudú  cestovať? V skutočnosti nenastanú žiadne relevantné zmeny. Politici tým viac strašia…

Ale predsa niektoré zmeny nastanú, dokonca už onedlho. Briti predsa začnú korigovať svoju politiku a vzťahy s úniou. Možno obmedzia počet pracovných povolení pre cudzincov. A veď vieš, koľko našich ľudí cestuje za prácou do Veľkej Británii. Takže sa to nás určite dotkne. Otázka je iba v tom, či ten dotyk bude príliš bolestivý alebo nie.

Nemyslím si. Všetko závisí na dohode EÚ a Veľkej Británie. Určite dá sa očakávať, že Briti zavedú niektoré pracovné obmedzenia pre občanov EÚ, ale sotva budú drastické. Nakoľko viem, počet Slovákov žijúcich a pracujúcich v Británii je do 100 tisíc. Nuž, nejaká časť z nich sa asi bude musieť vrátiť domov. Možno bude to iba malá časť. Británia odíde z EÚ asi po viac ako dvoch rokoch. Za ten čas sa všetci prispôsobia súčasnému stavu a všetky hrozby, ktorými teraz strašia odporcovia odchodu Británie, budú minimálne.

Ale veď aj pre samotných Britov to bude komplikované, napríklad, aj v oblasti obchodu.

Prečo? Pre Britániu by odchod bol jednoduchší ako napríklad pre Nemecko, Lotyšsko, Holandsko či Slovensko, pretože Briti si ponechali svoju menu – libru a nie sú v menovej únii. Budú obchodovať a investovať, ako aj predtým. Určite Londýn bude chcieť, aby Briti mali aj naďalej bezcolnú zónu voľného obchodu s EÚ. Export do EÚ tvorí 40 percent vývozu Británie a podieľa sa na 15 percentách HDP. A Briti urobia všetko, aby tie následky odchodu neboli katastrofálne. A všetci vieme, ako Briti vedia vyjednávať s partnermi a nepriateľmi a vieme, že pre seba vyjednajú tie najlepšie podmienky. Takže nemaj o Britov obavy…

Možno to pre Veľkú Britániu nebude také bolestivé, ale asi predsa dosť poškodí Európsku úniu. A navyše aj iné krajiny môžu nasledovať Britov.

Vyzerá to tak, že Veľká Británia môže byť prvou krajinou, ktorá odíde z európskeho 28-členného klubu – a dokonca predbehne Grécko, ktoré v únii visí na vlásku… Doteraz do únie členovia iba pribúdali, odteraz to môže byť opačný trend. Únia bez Británie by sa určite oslabila. Stratí svojho tretieho najľudnatejšieho aj ekonomicky najsilnejšieho člena – po Nemecku a Francúzsku. Jasné, že to posilní protieurópske názory aj v iných členských krajinách. Tiež si myslím, že pre EÚ negatívne následky budú väčšie, ako pre Anglicko.

Ale je to smutné. Podľa mňa, Európska únia je to vynikajúci a užitočný projekt. Asi niekde sa urobila chyba – a stalo, čo sa stalo. V Bruseli, Paríži, Londýne a iných metropolách by sa mali poriadne zamyslieť, prečo sa to stalo a čo treba robiť, aby neodišli aj ďalší. Dobre, migranti – je to jasné. Ale určite to nebolo iba migrantmi?

Jasné, že nie. Niečo som ti už hovoril, ale navyše… Brusel hlasí slobodu a demokraciu, ale uvalil na menšie a slabšie štáty fakticky „domáce väzenie“. Máme zviazané ruky a rozhodujú za nás, ale bez nás. Komu by sa to páčilo? Anglicko veľká a silná krajina a na podobný „cestovný poriadok“ sa vykašľalo ako prvé. Brusel, Štrasburg, všetky europarlamenty, rady a komisie ignorujú vôľu občanov, tupo presadzujú svoje zákony a pravidlá hry, ktoré okrem nich nikomu nevyhovujú. Kto chce tak žiť, keď ho držia pod krk? Angličania sú frajeri, sú nafúkaní tradicionalisti, vykašľali sa na Brusel, Berlín a Paríž, majú svoje zvyky a tradície, ktoré im vyhovujú a preto poslali Európsku úniu do… teda povedali svoje čisto anglické „Goodbye“. A teraz si to ber, ako chceš: ako zlý žart, alebo čierny anglický humor.

Aj tak, je to škoda. Európska únia ako spolok európskych národov je to dobrý nápad. Bohužiaľ, rušňovodiči to nevedeli správne riadiť. Asi bude treba vybudovať novú Európsku úniu, na iných princípoch a základoch. Jednoducho musí byť lepšia a kvalitnejšia, a hlavne, užitočnejšia. Možno sa potom do nej vrátia aj Briti…

Možno… ak to všetko predtým celé nepraskne. Jedno viem presne: v takej únii, ako je teraz, nemálo čo robiť Anglicko, ale aj my a iné štáty tiež nemajú čo robiť. Ak sa to kardinálne nezmení, ak sa všetko neprerobí od základov, budem jedným z prvých, ktorý podporí podobné referendum aj u nás. Európska únia, ako ekonomicky silný, demokratický spolok slobodných národov – je to jedna vec, ale obrovská väznica, uvalenie otroctva na menšie štáty a tupá „liberálna diktatúra“ – je to niečo úplne iné. A to mi absolútne nevonia. Ak sa to radikálne nezmení, budem jeden z prvých, ktorý vyhlási tu u nás Slovxit. Inak sa to nedá…

Reklama

 

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali