Na internete sa objavila petícia moslimov za zrušenie Oktoberfestu. Pravda alebo výmysel?

Na internete sa objavila petícia moslimov za zrušenie Oktoberfestu. Pravda alebo výmysel?

Nemecko 17. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Sven Hoppe/dpa via AP)

 

Slávny nemecký Oktoberfest má svoju tradíciu už od roku 1810. Dostala sa k nám správa o údajnej petícii moslimov žijúcich v Nemecku, ktorí sa rozhodli bojovať proti tomu festivalu. Ide o skutočnú petíciu alebo o výmysel?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vážený magistrát mesta Mníchov,

Reklama

Píšem tento list, aby som upriamil vašu pozornosť na niečo, čo je podľa mňa a mnoho ďalších moslimov nespravodlivé a vyžaduje si pozornosť. Chcel by som vás informovať, že Oktoberfest je netolerantná a anti-islamská udalosť. Snažili sme sa udalosť ignorovať, ale existuje príliš veľa neislamských aktov vykonaných na Oktoberfeste, ako je konzumácia alkoholu, verejná nahota atď.

Chápeme, že Oktoberfest je každoročná nemecká tradícia, ale my, moslimovia, nemôžeme tolerovať túto neislamskú udalosť, pretože nás a všetkých moslimov na zemi uráža. Preto vás žiadame o okamžité zrušenie nadchádzajúceho Oktoberfestu.

Reklama

Sme tiež presvedčení, že Oktoberfest by urazil všetkých moslimských utečencov prichádzajúcich zo Sýrie, Iraku, Afganistanu. Zrušenie akcie Oktoberfest pomôže utečencom, aby nezabudli na svoju islamskú históriu. Ďakujem vám za vašu pozornosť.

S pozdravom,

Morad Almuradi

 

Toto je znenie listu, ktorý koluje internetom – pôvodne sa objavil na stránke change.org. Petícia za zrušenie Oktoberfestu mala niekoľko stoviek podpisov, no bola zrušená. Veľkou otázkou však je, či je tento list autentický a napísal ho skutočný moslim žijúci v Nemecku, alebo ide o nemiestny žart, alebo chcú anti-migrační aktivisti takouto formou upozorniť na možné budúce hrozby vyplývajúce z hromadného prisťahovalectva do Nemecka.

Reklama

https://twitter.com/RichardDawkins/status/644051625234014209

Jednou z možností je, samozrejme, že sa nejedná o hoax a list je skutočne pravý. Hoci táto možnosť vzhľadom na povahu internetu môže byť nedôveryhodná, je potrebné ju zvážiť. Podľa informácií z rôznych zdrojov je na nemecký Oktoberfest pripravených približne 500 policajtov, ktorí by mali dohliadať na bezpečnosť všetkých návštevníkov. Na druhej strane však mníchovská polícia ľudí upokojuje, že tieto opatrenia sú bežné a sú vykonávané každoročne.

Podľa iných informácií prišlo do hlavného mesta Bavorska počas posledných týždňov približne 40.000 utečencov. To rozhodne nie je málo. Preto sa na internete objavili názory, že nemecké mesto by sa namiesto Oktoberfestu malo sústrediť na pomoc pre tieto desaťtisíce utečencov. Podľa iných informácií organizátori festivalu sľúbili, že po skončení Oktoberfestu poskytnú stany a vybavenie pre utečencov v Mníchove.

Keďže utečenci prichádzajú vlakmi a je pravdepodobné, že rovnaký dopravný prostriedok využijú aj návštevníci Oktoberfestu, polícia chce na vlakovej stanici držať tieto dve skupiny od seba oddelene: návštevníkov festivalu bude odkláňať na juh a utečencov na sever mesta.

Druhou a pravdepodobnejšou verziou je, že pomocou takejto radikálnej petície sa nemeckí pravicoví aktivisti snažia upozorniť verejnosť na obrovské množstvo migrantov prichádzajúcich na starý kontinent. Ide o vyjadrenie frustrácie z politiky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa zaviazala prijať až 800.000 migrantov, čo je približne 1% z celkového počtu obyvateľov Nemecka.

Reklama

“Podpísal som petíciu ako protest proti islamizácii Nemecka zo strany moslimov. Odmietajú sa asimilovať a integrovať,” poznamenáva jeden respondent pod petíciou.

https://twitter.com/therightplanet1/status/644109358926852096?ref_src=twsrc%5Etfw

Do rovnakej kategórie spadá aj tento billboard vyvesený nad diaľnicou v blízkosti nemeckého mesta Sindelfingen, na ktorom stojí: “Vaše deti budú uznávať Aláha alebo umrú.” Je rovnako nejasné, či majú tento billboard na svedomí islamistickí extrémisti alebo pravicoví aktivisti.

Poslednou treťou možnosťou je satira autora tejto petície. Všetky tri možnosti však poukazujú na nebezpečenstvo, ktoré môže vzniknúť pri strete dvoch úplne odlišných kultúr.

Hoci je finálne riešenie utečeneckej krízy v nedohľadne, už teraz môžeme pozorovať isté napätie medzi utečencami a pôvodnými obyvateľmi jednotlivých štátov. Bude preto zaujímavé sledovať vývoj tejto situácie v Európe.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Včera 17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Včera 17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali