Marek Baláž po vypočúvaní políciou za videá a statusy: Keď ma obvinia, tak len z toho, že niečo sami vyfabrikujú

Marek Baláž po vypočúvaní políciou za videá a statusy: Keď ma obvinia, tak len z toho, že niečo sami vyfabrikujú

Slovensko 8. marca 2017 (HSP/Foto: FB)

 

Polícia vypočula aktivistu Mareka Baláža, ktorý na portáli YouTube publikoval viacero videí, v ktorých sa venuje téme náboženstva. Podľa jeho slov išlo o príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Na snímke Marek Baláž

Uviedol nám, že spôsob polície pri vypočúvaní bol atypický. „Prizvali ma ako svedka pravdepodobného spáchania trestného činu, kde nimi predpokladaný páchateľ má totožné meno ako ja. Takže vlastne ma prizvali, aby som svedčil sám proti sebe,“ vysvetlil.

Reklama

„Je úplne jasné z právneho hľadiska, že ma nemohli obžalovať zo spáchania trestného činu,“ uviedol a zároveň ozrejmil, prečo to policajti nemohli urobiť. Podľa jeho slov on a rovnako aj odborníci na danú problematiku, vrátane právnikov, sa totiž zaoberajú duchovným stavom vecí, čiže duchovnými vecami ohľadne náboženstiev, čiže nielen judaizmom, kresťanstvom a islamom.

Samotné vypočúvanie sa nakoniec uskutočnilo na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Handlovej. Policajti ho najskôr kontaktovali telefonicky, zastihli ho v Českej republike. Informovali ho, že bude musieť vypovedať v súvislosti so spáchaním trestného činu. V tejto veci sa mal dostaviť do Trenčína. „Ja som to odmietol, pretože zo zdravotných dôvodov nemôžem a hlavne chcem, aby postupovali podľa zákona. Čiže keď chcú, aby som vypovedal ako obžalovaný z trestného činu, tak potom si žiadam, aby mi poslali predvolanku na výpoveď, alebo prišli, zaistili, zadržali, predviedli. Tak ako im to ukladá zákon.“

Reklama

Následne o postupe polície Baláž informoval na sociálnej sieti. Policajti ho potom kontaktovali až takmer po viac ako týždni, dňa 1. marca.

 

Problematické videá

V jednom z videí aktivista Baláž menuje konkrétny národ – Židov – a v súvislosti s nimi vplyv judaizmu na vývoj ľudskej spoločnosti. „Odborníci museli zaujať k tomuto stanovisko a nemohli preukázať spáchanie trestného činu, lebo ja všade hovorím, že všetko násilie je spôsobené náboženským vymývaním mozgov z dlhodobého hľadiska. Hovorím to v oblasti duchovnej ako aj v oblasti fyzického reálneho života a v rámci toho aj vývoja ľudskej spoločnosti podľa toho ako tie udalosti prebiehali od tej doby minulej až do súčasnosti.“

Podľa jeho slov ho teda nemohli na základe jeho vyjadrení obviniť hneď, a preto ho prizvali ako svedka, aby sa presvedčili, či je to skutočne on, kto tie videá robí. „A teraz urobia analýzu podľa mojej výpovede, a potom očakávam, že podajú žalobu za spáchanie onoho trestného činu,“ vysvetlil a dodal, že vzhľadom na novoprijatý zákon týkajúci sa extrémizmu môže byť v jeho prípade uvedených viacero trestných činov.

Reklama

 

Pátranie po pôvode Rómov

Aktivista Baláž nám tiež ozrejmil, prečo sa vo svojich videách zaoberá práve náboženskou tematikou. Uviedol, že témou náboženstva sa zaoberá už viac ako 40 rokov. „Nie z toho dôvodu, aby som dokazoval vývoj ľudskej spoločnosti v oblasti spoločenského a politického riadenia, ale pátram som po pôvode Rómov. To ma zaujímalo a zaujíma ako prvotina.“

Vzhľadom na získane informácie aktuálne popisuje politický stav z hľadiska minulosti a pôsobenia až do súčasnosti. Upozornil však, že vo svojich videách vôbec nevyzýva k násiliu. „Naopak, doslova citujem Nový zákon a slová Ježiša Krista, ktorý nikde nehovorí o násilí, ale hovorí o zmene myslenia, o zmene konania v hodnotách lásky, pravdy, práva, slobody… Toto je obsah mojich videí.“

„Žijem v reálnom svete a vidím ako reagujú ľudia nevedomí, a pokladajú demokraciu za niečo, čo je najspravodlivejšie v rámci spoločenského systému riadenia ľudí, tak ich upozorňujem na to, že je to výplod zla. To je obsah týchto videí,“ vysvetlil opätovne.

Reklama

 

Hitler a ďalší vrahovia

Baláž tiež ozrejmil, že policajti si stiahli všetky jeho videa, ale zamerali sa najmä na jedno, v ktorom hovorí, „ako Cigán odhaľuje 10 tisíc rokov staré pravdy. A potom všetky ostatné videa priložili k tomu. A blogy a statusy na internetovej sieti. Statusy reagujú na ľudí, ktorých poznám fyzicky, osobne, s ktorými sa stretávam, ako je napríklad Magát, ktorý sa zaoberá špecificky priebehom druhej svetovej vojny, analýzou osoby Hitlera.“

Podľa Baláža Magát neglorifikuje Hitlera. „Ja hovorím verejne, že je to vrah, ale zároveň aj potvrdzujem, že väčší vrahovia sú tí, ktorí doteraz ešte žijú, od sveta požívajú veľkej úcty, aj o tých najvyšších štátnych politikov a činiteľov,“ dodal. Ako príklad uviedol Rothschildovcov a potomkov židovského národa – sionistov, ktorí realizujú tretiu svetovú vojnu. Baláž vníma, že už dva roky sa nachádzame vo svetovej vojne, ktorá však neprebieha tak, ako boli ľudia doteraz zvyknutí.

 

Keď ma obvinia, tak len z toho, že niečo sami vyfabrikujú…

Aktivista Baláž si za svojimi slovami pevne stojí. „Ak mi ktokoľvek dokáže, že som spáchal trestný čin, ublížil niekomu na zdraví, na majetku alebo nabádal na nenávisť, na zabíjanie, tak potom si zaslúžim trest smrti. A ja ho pokojne prijmem,“ vysvetlil.

Ozrejmil tiež, že ani jeden z vyšetrovateľov nebol schopný konkrétne povedať, že za čo by mohol byť trestne stíhaný, keďže zatiaľ je podľa jeho slov iba svedok proti sebe samému. „Keď ma obvinia, tak len z toho, že niečo sami vyfabrikujú, v súvislosti, že som antisionista, že som extrémista. Proste niečo na túto tému vyfabrikujú a z toho ma môžu obviniť,“ ozrejmil v závere.

Jedny z najsledovanejších videí Mareka Baláže:

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali