Založil ich ešte evanjelista Marek. Koptskí kresťania prežili v Egypte tisícročia, ale nemusia desaťročie

Založil ich ešte evanjelista Marek. Koptskí kresťania prežili v Egypte tisícročia, ale nemusia desaťročie

Káhira 6. februára (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Koptský pápež kritizuje súčasné egyptské vedenie

Koptský pápež Tawadros II. kritizuje súčasné islamistické vedenie Egypta. V rozhovore pre agentúru AP vyhlásil, že nová ústava krajiny je diskriminujúca, a zdôraznil, že kresťania by nemali byť v Egypte považovaní za menšinu.

Reklama
Koptský pápež Tawadros II.

Tawadros II. na stolci sv. Marka nahradil pápeža Šenúdu III., ktorý viedol koptskú pravoslávnu alexandrijskú cirkev štyri desaťročia. Tawadros bol intronizovaný vlani v novembri a je duchovným vodcom koptských kresťanov, ktorí sú najpočetnejšou kresťanskou komunitou v Egypte. Ku kresťanstvu sa hlási asi desať percent z 85 miliónov Egypťanov.

V rozhovore pre AP Tawadros II. v súvislosti s míľnikmi najnovšieho vývoja v Egypte po nástupe islamistov k moci poukázal na to, že časti novej egyptskej ústavy sa odvolávajú na náboženstvo, “čo je samo o sebe diskriminačné”.

Reklama

Ohradil sa aj proti výroku prezidenta Muhammada Mursího, ktorý sa o kresťanoch vyjadril ako o menšine. “Sme súčasťou podstaty tohto národa. Nie sme menšina, ani pokiaľ ide o hodnotu, dejiny, ani lásku k nášmu národu,” pripomenul.

 

Kresťania nie sú menšina – ani kultúrne, ani historicky

Tawadros II. nastúpil do úradu v čase rastúcich obáv kresťanov o ich osud v Egypte, kde sa k moci dostalo islamistické Moslimské bratstvo, z ktorého radov vzišiel aj súčasný prezident Mursí.

Tawadros II. (na snímke) kritizuje súčasné islamistické vedenie Egypta

Koptský pápež odmietol Mursího návrh na začatie celonárodného dialógu, podobne ako aj opozičné strany, keďže to zhodne považujú len za zastierací manéver na umlčanie hlasov, obviňujúcich súčasnú egyptskú vládu z koncentrácie moci do rúk Moslimského bratstva.

Reklama

“Aktívne sa zapojíme do každého národného dialógu, ktorý bude krajine na osoh. Ale ak sa dialóg skončí ešte skôr, ako sa začal, a žiaden z jeho záverov sa neuskutoční, potom sa ho nezúčastníme,” spresnil koptský pápež.

 

Kriticky k novej egyptskej ústave – slúži iba Moslimskému bratstvu

Cirkevný hodnostár kritizoval aj egyptskú ústavu, ktorú Mursího islamistickí spojenci v decembri schválili napriek odporu a kritike opozície. Tá uviedla, že ústava reflektuje v prvom rade ciele Moslimského bratstva, ktoré chce dosiahnuť bez snahy o konsenzus s ostatnými politickými subjektmi. Niektoré ustanovenia ústavy totiž umožňujú oveľa prísnejšie uplatňovanie islamského práva šaría než v minulosti, čo vyvolalo obavy z reštrikcií v oblasti ľudských a náboženských práv.

Tawadrosovo aktívne komentovanie a vstupovanie do politiky odráža nový prístup kresťanských aktivistov v Egypte, ktorí sa domnievajú, že ich obec musí byť viac počuť, aby mala rovnaké postavenie s moslimami. V minulosti sa kresťania spoliehali na cirkev a chceli, aby ich zastupovala v dialógu s mocenskými orgánmi. Niektorí pozorovatelia sa však domnievajú, že práve vďaka tejto stratégii majú teraz v spoločnosti podradné postavenie.

Reklama

 

Predchádzajúci koptský pápež, zákulisný diplomat

Predchodca súčasného pápeža, Šenúda III., bol veľmi opatrný pri kritizovaní egyptského vedenia a uchyľoval sa skôr k zákulisným rokovaniam. Mal blízko k vtedajšiemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi, ktorý aj vďaka tomu získal povesť ochrancu kresťanskej komunity pred islamistami.

Práve za Mubarakovej vlády však dochádzalo k diskriminácii kresťanov, ako aj k útokom na ich chrámy, ktoré zostali nevyšetrené a nepotrestané. V tejto súvislosti Tawadros II. v rozhovore pre AP povedal, že Mursí musí podniknúť dôraznejšie opatrenia, aby zabránil útokom na kresťanov. “Chceme činy, nie slová. Nechceme divadielko. Egypt sa zmenil a my teraz žijeme v novom Egypte,” dodal.

Koptskú cirkev podľa tradičného výkladu založil v polovici 1. stor. n.l. svätý Marek evanjelista. K rozkolu s ostatnými kresťanskými cirkvami došlo na Chalkédónskom koncile v 5. storočí.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali