ZOH14-Hokej: Slováci prvýkrát v histórii podľahli Slovincom – hlasy – SÚHRN

ZOH14-Hokej: Slováci prvýkrát v histórii podľahli Slovincom – hlasy – SÚHRN

Soči 15. februára (TASR) – Slovenskí hokejoví reprezentanti zostávajú aj po druhom vystúpení na ZOH v Soči bez bodu. V sobotňajšom dueli A-skupiny prekvapujúco podľahli outsiderovi turnaja Slovinsku 1:3. V deviatom vzájomnom stretnutí si tak pripísali prvú prehru s týmto súperom.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka od úvodu márne hľadali recept na prekonanie brankára Roberta Kristana. Naopak, hráči z malej alpskej krajiny boli väčšinu zápasu nebezpečnejší a aj strelecky aktívnejší. Tím Matjaža Kopitara rozhodol o svojej výhre v záverečnej časti, ktorú vyhral vďaka gólom Roka Tičara, Tomaža Razingara a Anžeho Kopitara. Trefa Tomáša Jurča, jeho premiérová v národnom drese, už prišla neskoro. Po štvrtkovom debakli 1:7 s USA tak prišlo ďalšie slovenské sklamanie na olympijskom turnaji, naopak, Slovinci si zaknihovali historické prvé víťazstvo na ZOH.

Tieňom stretnutia bol likvidačný zákrok Sabahudina Kovačeviča na Tomáša Kopeckého, center druhého útoku zápas nedohral a má podozrenie na otras mozgu.

Slovákom patrí po sobote posledné štvrté miesto v A-skupine, svoje vystúpenie v základnej fáze zakončia v nedeľu o 13.30 súbojom proti domácemu Rusku.

Reklama

A-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Reklama

Slovensko – Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Góly: 60. Jurčo (Záborský, Chára) – 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, M. Rodman), 50. Kopitar (Muršak). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Peel (USA) – Amell (Kan.), Deďuľa (Biel.), vylúčenia: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: SR od 10. min bez Kopeckého, od 21. s Miklíkom, 7438 divákov.

Slovensko: Halák – Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin – Marián Hossa, Handzuš, Záborský – Tatar, Kopecký, Jurčo – Pánik, Surový, Bartovič – Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa

Slovinsko: Kristan – Kranjc, Kovačevič, Gregorc, Robar, Podlipnik, Pavlin, Tavželj, Pretnar – D. Rodman, Kopitar, Muršak – Jeglič, Sabolič, Tičar – M. Rodman, Razingar, Urbas – Pance, Mušič, Goličič

Reklama

Slováci začali oproti duelu s USA síce aktívnejšie, kombinácie im však vôbec nevychádzali a ani na chvíľu si nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Po dobrej práci Kopeckého prišla už po pár sekundách nebezpečná strela Baranku a po nej závar pred Kristanom, následne slovinský brankár skrotil pokus Pánika a neprekonal ho ani Hossa po skvelom sóle. Postupne sa dostali do hry aj Slovinci a začali nepríjemne hroziť. V 5. minúte musel Halák kryť dorážku Jegliča, vzápätí Marinčin v poslednej chvíli fauloval neobsadeného Saboliča pred slovenskou bránkou. V následnej presilovke si dobré šance vytvorili Robar a Sabolič, Halák bol na mieste. V 10. minúte Kovačevič lakťom "zostrelil" Kopeckého a ten sa otrasený iba horko-ťažko dostal na vlastnú striedačku. Do hry sa už nevrátil, v strede druhého útoku ho nahradil Ölvecký. Hra sa zrýchlila, po strele Cháru sa pokúšal o dorážku Záborský, ten istý útočník potom pohotovo pálil po prihrávke Hossu, na druhej strane si do šance nakorčuľoval obranca Gregorc, Halák jeho pokus vytlačil. V závere tretiny ešte Ölvecký s Jurčom prevetrali Kristana, bezgólové skóre sa však nemenilo.

Druhú tretinu odštartovalo rýchle prečíslenie Slovákov, po prihrávke Bartoviča pálil Surový v tutovke iba do betónu Kristana. Vzápätí Radivojevič z prvej netrafil puk v dobrej pozícii. Potom si Pánik aktivitou vypýtal faul a jeho tím hral prvýkrát presilovku, no vyprodukoval v nej iba strelu Tatara z medzikružia, ktorú brankár extraligovej Nitry zlikvidoval. Hra bola rozháraná a pekných akcií bolo ako šafranu. V polovici zápasu Urbas tečoval Razingarovo nahodenie, puk mieril tesne vedľa Halákovej bránky. O pár minút neskôr sa rozozvučala bočná konštrukcia po Robarovej strele. Slovinci mali v týchto momentoch jasne navrch. V 34. min Baranka hodením na ľad v poslednej chvíli zastavil akciu súpera 2 na 1. Vůjtekovci sa nevedeli dostať ku kombináciám a ich šance vyplynuli skôr z bojovnosti než z premyslených akcií. V 37. min sa po Meszárošovej strele už-už dostával k dorážke do odkrytej bránky Marián Hossa, nezakončil, lebo bol faulovaný. V presilovke síce Slováci zatlačili súpera, ale chýbala im dôraznejšia koncovka. Za pozornosť stojí iba Surového príležitosť, ktorý otočený chrbtom k bránke mieril bekhendom mimo.

Po druhej tretine bol pomer striel vyrovnaný 19:19 a rozpačitý slovenský výkon pokračoval aj v treťom dejstve. V 21. min Halák zakročil proti Razingarovi a potom mal v oslabení dvakrát šťastie – najprv keď zvonila ľavá žŕdka jeho bránky a potom keď sa Baranka v poslednom momente hodil do strely Kopitara, pred ktorým zívala prázdna bránka. V 44. minúte už ale inkasoval, pri zadnom mantineli zaváhal Sekera a po prihrávke Jegliča namieril Tičar presne medzi Halákove betóny – 0:1. O okamžitú odpoveď sa snažil Marián Hossa, sám pred Kristanom neuspel. Slováci pôsobili v týchto chvíľach bezradne, útočníci sa púšťali do individuálnych akcií medzi trojicu či štvoricu hráčov, ktoré nemali nádej na úspech. V 49. minúte prišiel ďalší zmätok v slovenskej obrane, Chára stratil puk z dohľadu, čo využil Razingar, ktorý ho dorazil do odkrytej bránky – 0:2. A to nebolo všetko, o pár sekúnd si Kopitar položil kompletnú slovenskú defenzívu vrátane Haláka a jeho tím viedol senzačne 3:0. Totálne K.O. pre Vůjtekovu družinu, ktorá sa následne prizerala ako Kranjc len tesne míňa slovenskú bránku. Čestný úspech Slovákov strelil 18 sekúnd pred koncom v presilovke Jurčo.

Hlasy po zápase:

Reklama

Andrej Sekera, obranca SR (zdroj: Markíza): "Slovinci dobre bránili, korčuľovali, vedeli nás zatlačiť. My sme hrali príliš pri mantineloch, netlačili sa dovnútra, v strede nikoho nebolo. Snažili sme sa, mali sme pár šancí, no nepadlo nám to tam. Chceli sme vyhrať, ale výsledok bol opačný. Nemôžeme však vešať hlavy, zajtra musíme proti Rusom zabojovať."

Peter Ölvecký, útočník SR (zdroj: Markíza): "Slovinci sa na nás veľmi dobre pripravili, hrali zo zabezpečenej obrany do rýchlych protiútokov. Rozhodol prvý gól, ich to nakoplo, nás zlomilo. Zranenie Tomáša Kopeckého je pre nás citeľnou stratou, zranil sa nám už druhý center v druhom zápase. Bol to nebezpečný zákrok, lakeť do hlavy, aspoň jeden zo štyroch rozhodcov by si to mal všimnúť. Takéto veci ale dokážu aj stmeliť kolektív a verím, že nám to v konečnom dôsledku pomôže."

Tomáš Jurčo, autor jediného gólu SR (zdroj: Markíza): "Na debakel s USA sme rýchlo zabudli a hrali sme dnes najlepšie, ako vedeli. Snahu nám nemožno uprieť, to však veľakrát nestačí. Trápili sme sa, nevedeli sme preniknúť do ich pásma. Môj gól pár sekúnd pred koncom už nič neriešil. Vymenil by som aj päť takýchto gólov za víťazstvo. Neviem, čo sa stalo v priebehu tých pár minút v tretej tretine. Ťažko to vysvetliť. Neviem, či sme poľavili, či mali smolu, neviem, ako to ospravedlniť. Samozrejme, prehra mrzí, sme sklamaní, ale ideme ďalej. Verím, že v ďalších zápasoch sa k nám prikloní šťastie."

Robert Kristan, brankár Slovinska: "Naše emócie sú momentálne naplnené adrenalínom. Je to úžasný pocit zdolať Slovákov s takými menami v zostave. Prvýkrát hráme na olympiáde a hneď v druhom zápase sme vybojovali premiérové víťazstvo. Hokej v našej krajine nie je na vysokej úrovni, tak dúfajme, že ľudia doma videli tento zápas a začnú pracovať na jeho celkovom zlepšení. Je to veľkolepý triumf, nemáme však veľmi čas si ho užívať, musíme sa pripraviť na náročný duel s USA."

Rok Tičar, autor prvého gólu Slovinska: "Proti Rusom sme mali možno trochu prehnané očakávania, prehra nás vrátila do reality. Mali sme rešpekt pred slovenskými hráčmi, no vedeli sme, že vieme hrať dobrý hokej. Dnes sme to dokázali. Som na chlapcov hrdý."

Tabuľka A-skupiny:

1. USA 1 1 0 0 0 7:1 +6 3

2. Rusko 1 1 0 0 0 5:2 +3 3

3. Slovinsko 1 1 0 0 1 5:6 -1 3

Reklama

4. SLOVENSKO 1 0 0 0 2 2:10 -8 0

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy slovinských hráčov.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali